Március 22:  A  VÍZ  világnapja  

A VÍZ VILÁGNAPJÁ-nak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívta a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. 

Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.


Hasznos tippek a víz takarékos használatához

A víz az élet forrása

Noha a Föld felszínének több, mint 70 %-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ezért fontos védeni a vizeket és takarékoskodni a vízzel.
A víz, ez a szagtalan, színtelen, íztelen folyadék észrevétlenül jut el hozzánk, mindenhol jelen van, létezését biztosan Te magad is természetesnek veszed.

Sokat köszönhetünk a víznek, hiszen nélküle nem lenne élet bolygónkon. Minél több ember él a Földön, annál több ivóvizet fogyasztunk. Ma több mint egy milliárd szomjazó ember él a Földön, és több mint kétmilliárdan nélkülözik a tiszta vizet a mindennapi mosakodáshoz, fõzéshez.

A gyárakból kibocsátott szennyezõdések, a mûtrágya és a növényvédõ szerek használata ezzel egy idõben csökkenti az ivóvíztartalékokat.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy kivétel nélkül, mindenki tegyen ennek a problémának a leküzdéséért. Te is tehetsz érte! Ha csak egy kicsit is jobban odafigyelsz, arra, hogy hogyan használod naponta a vizet, máris közelebb kerülünk a megoldáshoz. A sok-sok csepp takarékosság eredménye tengernyi tiszta víz lehet!

Ha figyelmesen végigolvasod az alábbi írást, látni fogod, hogy milyen kicsiny odafigyelés is elég ahhoz, hogy óvjuk és megõrizzük tiszta vizeinket. Köszönjük, hogy Te is segítesz megóvni Földünket a kiszáradástól.

Vigyázz a vizekre!

Sok vegyszer van, amely a csatornába kerülve veszélyezteti a vizeket. Az olyan anyagok, mint a körömlakklemosó, a benzin, a motorolaj, a hígító vagy a rovarirtó szerek nem kerülhetnek a lefolyóba. A szennyvíztisztítók nem azért vannak, hogy ezeket kiszûrjék. Az esõvízzel így is sok olyan vegyi anyag kerül az utcáról, a kertekbõl és a mezõrõl a folyókba és a tavakba, melyek szennyezik a vizet. Ügyelj arra, hogy milyen vegyszereket használsz, és hogy miként szabadulsz meg tõlük!

Az újrafeldolgozással vizet takaríthatunk meg. Az ipar a víz legnagyobb felhasználója. Több ezer liter vizet használunk a különféle termékek elõállításához. Például egy tonna papír elõállításához mintegy 27 000 liter vízre van szükség. Így minden tonna újrafelhasznált papírral több ezer liter víz takarítható meg. Megdöbbentõ adat az is, hogy az élelmiszertermelés fogyasztja a legtöbb vizet a világon: az elfogyasztott vízmennyiség csaknem háromnegyedét. Apró kis tettekkel is segíthetünk azon, hogy kevesebb tiszta vizet használjunk el fölöslegesen.
Már az is nagy segítség, ha Te és családtagjaid takarékoskodtok a vízzel. Ha – például - megjavítjátok otthon a csöpögõ csapokat. Okosan kell használnunk a vizet. Tudtad, hogy azok a gépek, eszközök, amelyeket nap, mint nap a mosás, fürdés során használtok, mennyi vizet fogyasztanak?

Lássunk néhány példát!

WC öblítés = 11-26 liter
mosogatás = 40 liter
lassan csöpögõ csap = 40-120 liter
fürdés = 75-95 liter
mosógép = 120 liter

Vízhasználat okosan

 • Ha csöpögõ csapot látsz, szólj egy felnõttnek! Még egy lassan csöpögõ csap is 40-120 liter vizet pazarolhat el naponta. Ha elzárás után is tovább csöpög, lehet, hogy ki kell cserélni a tömítõgyûrût. Tömítõgyûrût a vas- és mûszaki boltokban vehetsz.
 • Zárd el a vizet, miközben fogat mosol! A zuhanyozás is kevesebb vizet igényel.
 • Kérd meg a szüleidet, hogy szereljenek fel alacsony áteresztésû zuhanyrózsákat! Így még több vizet takaríthattok meg. A hagyományos rózsa körülbelül 37 liter vizet enged át percenként. Az alacsony áteresztésû zuhanyrózsák azonban csupán 10-15 litert.
 • Amikor csak teheted, hideg vizet használj! A víz felmelegítéséhez több energia szükséges. Állítsd alacsony fokozatra a vízmelegítõt!
 • Olyankor öntözd a pázsitot, amikor kevésbé valószínû, hogy a víz elpárolog: reggel 8 óra elõtt, este 8 után, hûvösebb napokon.

 • Ne önts mérgezõ anyagokat a lefolyóba!
 • Ne kend be magad napolajjal vagy krémekkel, ha tavakban vagy folyókban akarsz fürdeni!
 • Sok mosógép közel 150 liter vizet használ el egy mosáshoz. Ezért csak úgy érdemes elindítani a mosógépet, ha telepakolod.

A vízszennyezés vizsgálata

Gondolkozz el rajta!

A víz könnyen szennyezõdik, hiszen számos anyag oldódik benne. A különféle rovar-, és gyomirtó szereket, a mûtrágyát az esõvíz szállítja a tavakba és a folyókba. Amint az esõvíz átszivárog a talajon, veszélyes vegyi anyagokat mos magával a szeméttelepekrõl és a hulladékgyûjtõkbõl. A melegvíz és a szennyvíz szintén tavainkba és folyóinkba kerülhet. A friss víz tisztítása hatalmas összegeket emészt fel.

Próbáld ki!

Egy tó vizébõl vegyél három mintát, majd a mintákat helyezd három különálló edénybe. Gyõzõdj meg arról is, hogy a minták tartalmaznak élõ szervezeteket!

 1. Termálszennyezésnek hívjuk, amikor melegvíz jut tavainkba vagy folyóinkba. Mi történik, ha megváltozik a víz hõmérséklete?

  Megfigyelés : Vizsgáld meg a vizet alaposan, keress benne úszkáló élõlényeket! Nagyítót is használhatsz a vizsgálat során. Hõmérõvel mérd meg a víz hõmérsékletét! Melegíts fel egy kevés desztillált vizet, majd add hozzá az elsõ vízmintádhoz! Figyeld meg, most miként mozognak az apró élõlények!

  Mérd meg újra a víz hõmérsékletét! Milyen változásokat észlelsz az apró állatok mozgásában? Ha semmilyen változást nem tapasztalsz, ismételd meg a kísérleted még több melegvíz hozzáadásával!

 2. Mikor káros anyagok oldódnak fel a vízben, azt hívjuk vegyi szennyezõdésnek. Mi történik, ha megváltozik a víz minõsége?

Megfigyelés : Keress a második és a harmadik mintában is apró növényeket és állatokat! Nézd meg, milyen növényi és állati élet látható a vízmintában!

Oldj fel némi foszfát tartalmú mosóport a desztillált vízben! Adj egy kis adagot ebbõl az oldatból a második mintához! Majd tartsd a második és harmadik mintát a napsütésben néhány napon át! Hasonlítsd össze a második és a harmadik minta élõlényeinek viselkedését!

A csöpögõ csapok vizsgálata

Gondolkozz velünk!

Egy csöpögõ konyhai csap 10 perc alatt teletölthet egy bögrét. Ha az osztályodba 25 diák jár, s mindegyiküknél csöpög otthon a csap, 10 perc alatt 25, egy óra alatt 150, egy nap alatt 3600 bögre víz megy veszendõbe.

A csapból csöpögõ víz a lefolyón keresztül elfolyó pénz, hiszen az elpazarolt víz miatt a szüleidnek magasabb vízszámlákat kell fizetnie.

Feladat :
 1. Vizsgáld meg, hogy csöpögnek-e a csapok otthonodban! Ha találsz egy csöpögõ csapot otthon, tegyél alá egy mérõedényt, és jegyezd fel, hogy mennyi ideig tart annak megtöltése! Hány liter víz megy veszendõbe egy nap alatt a csöpögõ csap miatt?

  ..... telt meg egy perc alatt
  ..... telt meg óránként.
  .... telt meg egy nap alatt.

  Ismételd meg a kísérletet minden csöpögõ csapnál a lakásotokban! Mennyi víz megy veszendõbe összesen egy nap alatt? ..........

 2. Az osztályban adjátok össze az adataitokat, hogy megkapjátok, hogy az osztály összesen mennyi vizet pazarol el! Tegyétek ki az osztály faliújságjára, hogy hány bögre és hány liter víz megy veszendõbe összesen az osztályban! Két hónap múlva, ha úgy gondoljátok, megismételhetitek a kísérletet. Ha közben megjavítottátok a csöpögõ csapokat, az elpazarolt víz mennyisége csökkenni fog, és mindannyian tettetek valamit a vízkészletek megóvása érdekében.