Virágos út, ha végigmegyek rajta én......

Énekelhetnék ezt a kissé átalakított népdalt, de sajnos a jáki utakon járva el-el csuklik a hangunk, és hamar elszáll a jókedvünk, ahogy kátyúból kátyúba próbáljuk rángatni az autó vagy a bicikli kormányát.  Sokat és sokszor írtam már az Új lakótelepi utak állapotáról az elmúlt időszakban. Persze ez mindvégig süket fülekre talált, mivel ezek felújítása egyszerűen nem érdeke senkinek. Az útjavítás köztudottan rossz üzlet, az elkészült méterekből nem lehet lecsípni, esetleg azok vastagságán lehetne spórolni, de hát az meg gyorsan kiderülne. No meg persze a "béreljünk a családtól munkagépet olcsóbban!" ötletsorozat sem megoldás, hiszen egyetlen bobcat-tel csodák nem véghez vihetőek.  Marad tehát a "jól bevállt " módszer, a jolly joker  mészkőmurva, amit  továbbra is közmunkások söprögetnek a kátyúkba. Értelmetlen, sziszifuszi munka, és nem utolsó sorban kidobott pénz. A "felelős gazdálkodás" építőkövei éppen azok az ablakon kidobott milliók, melyeket erre a felesleges munkára fordítanak.
 Másik oldalról láthatjuk településünk fantasztikus fejlődését, amely a médiában Tv-ben , rádióban, újságok címlapjain köszön vissza ránk polgármesterünk nyilatkozataiból. Azért az sem véletlen, hogy az Új lakótelep megtekintése nem szerepelt sem Orbán Viktor, sem a Muravidéki Rádió, sem az Atv falunéző programja között, messze elterelték a kormány és a média szereplőit még a környékről is. Vajon miért? Pedig itt ugyancsak szép épületek emelkednek, igaz nem hozzájuk méltó környezetben, hanem őskori útviszonyok mellett, ahol még a Kőkorszaki Frédi Béni lábbal hajtós járgánya is darabokra esne, nemhogy a mai modern és érzékeny, több millió forint értékű autók.

De telt az idő, már-már kezdtem azt hinni, ez csak az én problémám, és senki mást nem zavar. De nem így lett. Településünk egyik lakója megúnta ezt a fajta érdektelenséget, és figyelem felhívás céljából elhatározta, hogy a kátyúkba virágot ültet. Megkért, hogy örökítsem meg  az eseményt, és osszam meg azokkal a lakókkal, akik szintén tarthatatlannak látják a kialakult helyzetet.

Videó a virágültetésről                 

További képek útjainkról
                   

 Az ötlet nem új, interneten már elterjedt a módszer. Bevallom őszintén én magam is gondoltam rá, de kinézve az utcánkra letettem a szándékomról, mert nincs az a pénz, ami elég lenne ennyi virág megvásárlására.

A figyelem felhívásának ez a módszere viszont komoly kritika a település vezetőivel szemben, akiket úgy tűnik, hogy csak a falu  frekventált részeinek fejlesztése érdekel, valamint azon beruházások megvalósítása, melyek egyben a saját érdekeiket is szolgálják.  Felhívnám a figyelmüket arra az aprócska tényre
, hogy a nagyberuházások pályázatainak elbírálásakor döntő fontosságú volt a település létszáma, nem utolsó sorban a gyermeklétszám. Ha akkor annyira kiemelték ezt a pályázatokban, ha akkor annyira fontosak voltak azok a lakók, akkor legyenek fontosak most is. Ők is szeretnének élhetőbb környezetet, és járható utakat.....

És ez ne csak akkor jusson eszébe kedves vezetőinknek, mikor közelednek a választások....


Juhászné Müller Enikő    (2013.05.27.)