Tisztelt jáki lakosok! Kedves szülők, diákok!Idén lesz 100 éve, hogy 1914. június 28-án kitört az I.világháború, a centenáriumi évre a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola egy emlékkiállítással emlékezik meg.

A kiállítás megnyitására 2014.szeptember 01-jén kerül sor, helyszíne a jáki Helytörténeti Múzeum.

A kiállítás anyaga magángyűjtők felajánlása és a településen összegyűjtésre kerülő, témához kapcsolódó anyagok. A kiállításhoz a fiatalok, tanulók aktív közreműködését is szeretnénk kérni.

A fiatalok szerepe a tárlat anyagának összeállításában igen fontos. Elsőre talán azt gondolnánk, a mai generációk számára az első nagy világégés eseményei már csupán tankönyvek lapjain idéződnek fel, azonban a háború emlékezete, ha nem is élénken, de még ott él a helyi közösségekben, azokban a sorsokban, amelyeket megérintett a történelem szele. A jáki családok talán még őriznek megkopott fényképeket egyenruhában feszítő déd-, ükapáról, talán még ott rejlik egy képeslap, levél. Felbukkanhat a frontról hazahozott katonaládában egyenruha, kitüntetés, kenyeres zsák, kulacs, kard, bajonett vagy esetleg gyalogsági ásó. A ládafiában katonai igazolvány, illetve a falon végelbocsátó levél, népiesen obsit is előfordulhat.

Kedves tanulók!

Gyűjtőmunkára szeretnénk most felkérni benneteket, első világháborús emléktárgyakat, a háborúhoz köthető családi legendákat, történeteket várunk tőletek. Közreműködésetek nagyon fontos számunkra, hiszen szeretnénk, ha a kiállítás helyi emlékekre is támaszkodna, egyéni sorsokat bemutatva tárhatná a kor eseményeit a látogatók elé. A gyűjtőmunka révén részvevők és szervezők is lesztek egyben, így a történelem eme szelete számotokra élővé válik, elszakadhattok a tankönyvek kötelező anyagától.

Tisztelt Szülők!

Arra kérjük Önöket, segítsék gyermekeiket ebben a feladatban, bocsássák rendelkezésünkre a családjaik által megőrzött, kiállításra alkalmas emlékeket. Természetesen a tárgyakról átvételi elismervényt adunk, megőrizzük és a kiállítás zárása után visszaszolgáltatjuk azokat Önöknek.

A dokumentumok, tárgyak gyűjtése, szelektálása 2014.augusztus 10-ig tart, helyszíne az általános iskola, de kérésre, szükség esetén a szervezők lakásra is elmennek az átvételt végrehajtani.

Átvevők, a szervező bizottság nevében Gálos Zsolt és Boros Géza egyben kérik, hogy munkájukat segítené, ha előzetesen, akár írásbeli/szóbeli formában információkat kaphatnának a kiállításra szánt tárgyról.

A szervezők vállalják, hogy a rendelkezésre álló háborús emlékkönyvekből (83.gyalogezred, 11. huszárezred stb.) kigyűjtik a jáki származású katonák adatait, a fellelhető anyagokat bemutatják .

A történeteket elektronikus formában (Word formátumban) Gálos Zsoltnál lehet majd benyújtani. A kiállítás anyaga alapja lehet a községről e témában összeállított kiadványnak.


A szervezők elérhetősége:


tel. szám: email. cím

Gálos Zsolt 06/202321162 iskola.jak@gmail.com

Boros Géza 06/30/5457157 borosgeza@freemail.hu


Segítségüket előre is megköszönjük!


Ják, 2014.június 10-én