A véradásról

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. 
A biztonságos hazai vérellátáshoz évente több mint 430 ezer egység vérre van szükség.Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink.

Véradásszervezési tevékenységünket az Országos Vérellátó Szolgálattal megkötött Együttműködési Szerződés alapján végezzük. Szervezeteink a véradónapok szervezését donortoborzó tervek alapján, a heti egyenletes vérellátás biztosításának figyelembevételével végzik. Az elmúlt évben (2011) több mint 11.000 véradó eseményen 448.905 véradó jelent meg, hogy segítsen beteg embertársain. 2011-ben 58.962 volt az új véradók száma.

A Magyar Vöröskereszt szervezői prioritásként kezelik a lakosság részvételi arányának emelését, ezen belül is a 18. életévüket betöltött fiatalok megnyerését.

A 2006-ban útjára indult vérvételi kamion 2010-ben több mint 187 alkalommal várta a véradókat ország szerte. Körútján közel 6317 segítőkész ember nyújtotta karját, hogy segítsen beteg embertársain.


Érdekes és hasznos információk avéradásról

A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vérsemmi mással nem pótolható, mert élő anyag!

Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül.

A véradás egyben szűrővizsgálat is (kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás).

A nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.

A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb vérre ma már a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport-és közlekedési balesetek miatti sérülések csak a negyedik helyen állnak. A nagy vérigény elsősorban az orvostudomány fejlődésének a következménye: sok korszerű műtét, szervátültetés, a rosszindulatú betegségek (leukémia, daganatok) kezelése csak a korszerű transzfuziológiai lehetőségek birtokában lehetséges.

Tudja Ön?A véradásra minden alkalommal feltétlenül hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját, valamint TAJ-kártyáját!