Egy falu, ahol mertek lépni.....
-megdöbbentõ hasonlóságok, és szomorú különbségek-Megdöbbenve olvastam a Vas Népe oldalain a mai hírt.Velemben feloszlatta magát a képviselõ-testület. A feloszlatás okaként a nemrégiben lezajlott népszavazást jelölte meg Velem polgármestere, és a képviselõ-testület 4 tagja :

 "Én 23 éven át tisztességgel, a faluért dolgoztam mindig Velemet szolgáltam, más mondanivalóm nincs a helyi népszavazásról." 
A képviselõk azt" hangoztatták, azzal indokolták ezt a lépést, hogy a népszavazás eredményével nem értenek egyet, az szerintük nem szolgálja Velem javát, ezért annak végrehajtását nem tudják képviselni, inkább lemondanak – mondta el kérdésünkre dr. Zalán Gábor jegyzõ". (Forrás: Vas Népe)

Ha valakinek esetleg ismerõsnek tûnik a jegyzõ neve, no az sem a véletlen mûve. A polgármester szavai sem lehetnek ismeretlenek nekünk jákiaknak, hiszen azon felül, hogy Jákon szintén 23 éves vezetõi múltról beszélünk, mást sem hallhattunk tõle, hogy õ mindig mindent a falu érdekében tett.

A velemi polgármester szolgálatairól a helyi lakóknak egész más volt a véleményük:

"A szavazás napján megkérdezett velemiek mindegyike azt nyilatkozta lapunknak: szükséges a megújulás, a változás. Hiányolták a fejlõdést, a pezsgést, az életet falujukból. 
Volt, aki egyenesen kimondta: „Ha nem merünk semmibe belevágni, ha nem merünk kockáztatni, akkor nem lesz semmi ebbõl a faluból.” " (Forrás: Vas Népe)

Jákon is éppúgy hiányzik a pezsgés, az élet, a fejlõdés. Ezt sok lakó hangoztatja persze nem az újságoknak, hanem otthon a fotelban. Itt egy népszavazás bármirõl is eleve kudarcra lenne ítélve, hisz az emberek legyintenek, hogy "úgysem történik semmi", és tovább nézik a tévét, ahol persze ugyanazt az érdektelenséget látják országos szinten is.
Mondhatjuk erre, mennyi minden épült az elmúlt években. Igen, de a fejlõdés nem minden esetben a felépített épületek számában nyilvánul meg. Közösségi élet nulla, a felújított kultúrházban nincsenek kultúrális események, programok, a fiatalokat senki nem fogja össze, a tájékoztatás minõsége és mennyisége szintén siralmas.
 Velemben legalább akadt egy képviselõ, aki egyedül -a támadások ellenére- kezdeményezni merte a népszavazást, és bátran kiállt az általa képviselt lakókért. Az élet pedig õt igazolta, hiszen elsöprõ arányban szavaztak a lakók a változásra.  Nálunk a képviselõ-testület egy része, (akiknek a lakók bizalmat szavaztak) inkább lemondott, minthogy feloszlassa magát, és ezáltal némi esélyt adjon a változásra.

Egyébként ne panaszkodjunk, hiszen Jákon "irigylésre méltó" helyzet van, minden testületi szavazás aránya 7:0 . Tehát ez azt jelenti, mindenki megszavazza a polgármester által elõterjesztett indítványokat.
Ez józan paraszti ésszel is két dolgot jelenthet:

1. A polgármester indítványai 100%-osak, nincs bennük javítani való, nem kell elvenni belõlük, és hozzátenni sem kell.
    Egyszóval tökéletesek.

2. A képviselõ- testület tagjai egytõl egyik "egyéniségek", nincs véleményük, vagy nem mernek nemmel szavazni.

Tehát jelen vezetés mellett csodára nem számíthatunk, igaz itt mirõl is írhatnánk ki népszavazást. Helyi rendezvényeink sincsenek, nemhogy országos hírûek!

De legalább láttunk egy velemi példát, láthattuk azt az elsöprõ sikert, melyet  egyetlen képviselõ bátorsága révén a falu elért, s melynek eredményeképpen a jövõben a gesztenye ünnep bevételeibõl 100 %-ban fog részesülni az eddigi 10 % helyett.

Juhászné Müller Enikõ

2013.11.19.

Teljes Vas Népe cikk a feloszlatásról