Uborkaszezon
- összefoglaló az elmúlt 8 hónapról-
Minden évben eljön az az idõ -   a jól megérdemelt pihenés ideje -, amit nagy százalékban az emberek ezekre a kellemes július-augusztusi napokra próbálnak idõzíteni. Ezért is kapta nevét az uborkáról, hiszen ilyenkor van itt az ideje kedvenc savanyúságunk eltevésének és a kamra feltöltésének.
Ilyenkor jobb esetben tombol a kánikula, még a vakáció vége is messze van, mindenki nyaral, fürdik, kipiheni a munkával vagy tanulással töltött hosszú hónapok fáradalmait.
 Így van ez kis falunkban is, túl sok hír, esemény nem történik. Fontos megemlíteni a folyamatban levõ beruházásokat, (játszótér, óvoda), ezekõl az általunk szemmel látható változásonkon kívül nem sok információt kapunk. Rácz Károly alpolgármestertõl kapott tájékoztatás alapján a játszótér ünnepélyes átadása ( a gyerekek nagy örömére ) várhatóan az augusztus 20-i hét után történik, ebbõl az alkalomból ismét falunkba látogat Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. A közelmúltban testületi ülés sem volt, ami volt, az is egyre többször zárt. (Éljen a nyilvánosság!) Persze minden háttérgondolatot félretéve, ezek nem véletlenül titkosak, fontos "üzeleti, pályázati adatokról" szólnak. Mindig. Csak az a szomorú, hogy nyílt testületi ülés is nagyon régen volt, és -félõ- elfelejtették tájékoztatni a lakosságot a folyó ügyekrõl. Pedig lenne mirõl.
Magam is levontam a honlappal kapcsolatos tapasztalataimat, "virtuális mérleget" készítettem errõl a 8 hónapról, amiben bizony nagyon sok munka, és befektetett idõ van. Természetesen nem egyedül csináltam mindent, nagy segítségemre volt a családom is, akik mindenben támogattak. Ezt köszönöm Nekik. Örömmel láttam, hogy az érdeklõdés csak nõtt, egyre többen nézik nap mint nap. Úgy gondolom ezek alapján nem volt hiábavaló munka. Mellette azért sok mindent elsajátítottam, megtanultam az informatika világából. Fontos pozitívum, hogy már pontosan tudom, milyen információt hol érdemes keresni., s ez nem utosó szempont. Ezek alapján úgy éreztem, hogy az oldal kinõtte a freeweb által biztosított 500 Mb-os tárhelyet, és átköltöztem egy másik oldalra, ahol a tárhely kapacitás már ennek 10 szerese, 5 Gb. De ez sem elég örökké, úgyhogy nekiláttam rendet tenni, szelektálni az adataim, képeim között, kiválogattam mik végzik a "digitális kukában", hogy megszüntessem a gépen eluralkodó káoszt. Van több új ötletem is, amivel színesíthetném a lap tartalmát, de elõször alaposan utána kell néznem a jogi feltételeknek, nehogy hübele balázs módjára beleessek valamilyen nyakatekert jogi csapdába.(Jó tanulópénz volt a fényképek miatti aláírásgyûjtés). Akadályokat persze mindenki tud állítani, de ezzel egyidejűleg a kitűzött cél helyességét igazolja, különben nem fordítana energiát annak meghíúsítására.

"Az akadály az a rémisztõ dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról."

     Henry Ford   

Az aláírásgyûjtésre visszatérve egy kis statisztika: az iskolából a 240 tanulóból 8 tanuló gondviselője nem szeretné, ha gyermeke fényképe az oldalon nyilvánosságra kerüljön.
Az óvodába járó több mint 100 gyermek közül szintén 8 kisóvodás szülõje tagadta meg a fényképek megjelenését. Azt hiszem a számok önmagukért beszélnek, és nyugodtan levonhatom azt a konzekvenciát, hogy a legtöbb szülõ, és pedagógus megértette az oldal készítésének célját, és aláírásával ezt támogatta is. (Többen meg is köszönték, sõt tevékenyen segítenek ebben). Ezúton köszönöm támogatásukat. Fontos szerepe volt az oldalnak több sikeres rendezvény népszerűsítésében, ezek között talán a legfontosabb a Jáki Önkéntes Tűzoltóság szervezésében lebonyolított "civil" nap, ahol sikerült sok ember összefogásával, támogatásával megmozgatni a falu lakosságát. Jó volt látni. A sikert igazolta az erről feltett internetes szavazás is, azért - rámutatva, hogy semmi sem tökéletes -  volt egy szavazó, aki unatkozott.
De sajnos olyan dolgot nem lehet létrehozni, ami mindenkinek tetszik, ezt senki sem várta. Én sem. Tudtam, hogy több embernek nem tetszik majd az a kezdeményezés különböző okokból. Az új, szokatlan dolgok létrehozásának örök érvényű forgatókönyvét már Mahatma Gandhi is megírta mindössze egy mondatban összefoglalva:

"Először nem vesznek rólad tudomást, aztán kinevetnek, aztán megtámadnak, aztán győztél."
Mahatma Gandhi