A trianoni emléknap kapcsán feltörő gondolataim


Munkám kapcsán évente több ezer iskolás korú gyermekkel találkozom. Kicsit figyelem elterelés képpen is elszoktam beszélgetni velük. Egyik alapkérdés, melyik iskolába jártok? Válasz: Petőfi, Kossuth, Széchenyi, Rákóczi stb. A 6.7.8.- os diákoktól megszoktam kérdezni, na és mit tudtok az iskolátok névadójáról. Ki volt, mit alkotott? Az általam ismeretlen nevűekre azért kérdezek rá, mert érdekel, a triviálisakra azért, hogy mit tudnak róluk. Példákat sorolok fel, mely válaszok az esetek több mint felére jellemzőek. Rákóczi, talán király volt? Dózsa György talán pap volt? - ember volt az biztos - jönnek a feleletek. Mátyás király, mikor élt? - talán a XIX. században? Aba Sámuel, nem tudok róla semmit stb. stb. 

Ezek a kérdések és válaszok, mind felső tagozatos diákokhoz szóltak, akik a saját iskolájuk névadójáról tudtak ennyit. Nem vagyok benne biztos, hogy az amerikai himnusz dallamát nem ismerik fel többen, mint a magyarét. Nem egy iskolai ünnepségen vettem részt ahol a himnusz alatt, mely gépből szólt és talán 8-10-en énekeltük, mondjuk 500-ból a gyerekek háttal fordulva mesélték a nyári élményeiket. Ezt az eredményt a globális média érte el az elmúlt két évtizedben. A kommunizmus internacionalista évtizedei alatt több volt a magyarság szerepe, mint a fene nagy demokráciában. Nem akarok mindent az Egyesült Államokra kenni, de a valóságshow-tól, a cukormázas tehetségkutatókig, a nyereményesőtől duzzadó üres értéktelen kvíz műsoroktól a rágógumi sorozatokig minden onnét jött. Történelmük a legvékonyabb könyv, éppen ezért náluk soha nem erről szólt az élet, hanem az üzletről, a haszonról, a cukormázról, amely mindent felül ír, el és betakar. 

A probléma alapja, hogy a gyerekek napi 4-5 órát töltenek tv és internet előtt. A még nagyobb probléma, hogy a szülők többsége nem veszi a fáradtságot arra sem, hogy legalább felvilágosítsa gyermekét a métely mikéntjére, annak helyén kezelésére, hanem ráhagyja a gyerekre, aki elhiszi, hogy ez valódi érték, és példaképként, hősként ünnepli a jó esetben semmi, rossz esetben velejéig káros műsorok szereplőit. Azon mindenki felháborodott, hogy ha kimegy, külföldre az egyetemet végzett gyerek, vissza kell fizetni a tanulmányok költségét. Micsoda röghöz kötés!! De az teljesen természetes, hogy külföldi egyetemen tanító magyar orvos hazaküldte a fiát, tanulj otthon ingyen világszínvonalon, aztán gyere vissza ide tízszeres pénzért dolgozni. A példa konkrét eset, de ezrével lehet ilyeneket találni. Szintén ismerőssel történt, felsőfokú nyelvvizsgákkal, két típusú egyetemi végzettséggel megkérdezték tőle, melyik országba mész dolgozni? Mikor azt válaszolta, hogy természetesen itthon akar élni, értetlen tekintetek meredtek rá. Szokásos kérdésem még, mi szeretnél lenni, hol szeretnél élni, dolgozni. Sablon válasz külföldön, mert többet keresek, mert akkor sikeresebbnek látnak, mert itthon minden gagyi stb, stb. Sajnos persze nagyon sok gyenge pontunk van a korrupciótól kezdve a munka megbecsülésének hiánya a csak a másikon ügyeskedéssel és egyéb módszerekkel való átgázolásnak tudománya és társadalmi elfogadása, sőt sok esetben elismerése stb. Nálunk is van Nemzeti vágta, Szeretlek Magyarország, de a gyerekeknek semmit nem jelent a magyarság az identitás. Sikerült kiölni belőlük. A Kossuthok, Széchenyik, Rákóczik kora lejárt, nem is érdemes visszasírni. 

Természetesen tisztában van vele minden értelmes ember, hogy a globalitás, mint folyamat visszafordíthatatlan, de! Amíg élnek a világon olyan emberek, ember csoportok, akiknek a múlt a hagyományaik az őseik vérverítékkel végigharcolt élete a nekik gyökeret és életet adó föld értéket jelent és ezért jobban kötődnek hozzá, mint a Góbi sivataghoz, vagy Manhattanhez, addig létezik Magyarország, Portugália, Zaire, Pápua Új-Guinea stb. Legalább földrajzi fogalomként. A globalitás oldal akkora gazdasági túlerőben van, mely jelen pénzközpontú világunkban, legyőzhetetlen, de! Galilei mondása: A gyermek feje nem edény, amit töltögetni kell, hanem fáklya, amit lángra kell lobbantani. Most a gagyi töltését éljük, de talán ismét lesznek fáklyák.


Szelestey P. Attila


2014 június 3.