Egy éves születésnapját "ünnepli"  a csonka tornaterem


fotó: nyugat.hu

Megdöbbentõ meghívót olvastam minap a kultúrház ablakában. Rendhagyó meghívót egy rendhagyó ünnepi rendezvényre, mely nem valaminek az elkészültét, hanem valaminek a megszûnését hivatott ünnepelni.
A szervezõ az iskola Szülõi Munkaközössége, azoknak a gyerekeknek a szülei, akik államilag mindennapos testnevelésre kötelezve egészségtelen körülmények között tornásznak egy félig megcsonkított tornateremben. Immár egy éve. Azóta megy a huzavona, az egymásra mutogatás, vajon kinek a felelõssége ez, ki fogja kifizetni, és fõként mikor. Ígéretek minden részrõl elhangzottak, de ezekkel úgy látszik, csak a padlás lett zsúfoltabb.  Nem érdekli az intézményt fenntartó KLIK(K)-ket, sem az önkormányzatot. (A novemberi testületi ülésen egyetlen szó sem esett a tornaterem ügyérõl). Az év folyamán elkeseredett szülõk már más lehetõséget nem látván a médiához fordultak, hátha  ez segít az illetékeseknek a szükséges döntéseket meghozni, és a szükséges anyagi hátteret elõteremteni.  
A nagy kérdés az, ki is az illetékes hivatal, akinek ez kötelessége lenne. Mert ugye nem csak az iskola avatásakor kell parádézni öltönyben és rivaldafényben, hanem akkor is jelen kell (kellene) lenni, mikor baj van.
A szülõk ezzel a rendhagyó rendezvénnyel szeretnék felhívni a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára, ezért meghívtak minden érintett szülõt, sportolni szeretõ lakót, akiknek bizony nagyon fontos, hogy maguk és gyermekeik egészséges körülmények között sportoljanak. Minden lehetséges eszközt bevetnek, lesz torta, gyertyagyújtás, és a tervek szerint elhangzik a Happy Birthday címû születésnapi dal is. A meghívó szövege alapján jelen lesznek az iskola diákjai, pedagógusai, valamint az óvodások, és óvodai pedagógusok is.
A szülinapot a tornaterembe tervezik 2013.12.19-én 10.50 perckor.
 
Fontos!!!
Mivel az iskola fenntartója a KLIK(K)Miért maradt el a tornaterem felújítása, ha a biztosító már kifizette a pénzt? (mindenek ura, aki eldönti, tanítási idõ alatt milyen rendezvényeket tarthatnak az iskolában, és egyáltalán ki mehet be) felvetõdik a kérdés, hogy a Szülõi Munkaközösség kap-e erre engedélyt.  
Szintén nagy kérdés, hogy az óvoda fenntartója, a jáki önkormányzat szó nélkül engedi-e, hogy az óvodások is részt vegyenek.
Úgy gondolom, hogy a rendezvény megvalósulása a szabad vélemény nyilvánítás és a demokrácia helyi próbatétele lesz.
Csütörtökön minden kiderül.

ui.
 Egy példa a szomszédból: A szülõk összefogásának eredményeképpen
a szombathelyi Aranyhíd Nevelési Intézményben uralkodó év eleji káoszt a szombathelyi önkormányzat segítségével a KLIKK záros határidõn belül kénytelen volt megoldani, miután a szülõk egy emberként álltak ki képviselõk, és az országos sajtó segítségét kérve, hogy szavukat hallassák a tarthatlan állapot miatt.
Senki nem állta útjukat, senki nem tiltotta meg nekik véleményük szabad kinyílvánítását, senki nem gátolta meg õket demokratikus jogaik gyakorlásában.
Szombathely Ják távolsága 10 km.

Bízom benn, itt is jelen vannak a demokrácia alapkövei.

Juhászné Müller Enikõ

2013.12.18.