Megszépül a jáki templom: kőrestaurálás, a tornyok állagmegóvása júniusig


Európa-hírű műemlékünk, a jáki templom nagyon rossz állapotban van. Egymilliárd forint kellene a teljes felújításához. A mai helyzetben öröm, hogy 150 millióból elkezdik a munkát.

Vas megye Európa-hírű műemléke a jáki apátsági templom, az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája, amely  a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő alkotása. De nemcsak a stílusa miatt kiemelkedő kulturális örökségünk, hanem azért is, mert a hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló, épségben fennmaradt képviselője ez a templom, amelyet 1220 körül alapíthattak, és 1256-ban szentelték fel Szent György tiszteletére. 

Építése során több alkalommal is változtathattak a terveken, erről tanúskodnak a különféle szabálytalanságok. Történelme viharos: tűz, vihar és az oszmán hadsereg is megrongálta, többször helyre kellett állítani. Az utolsó nagy átépítés 1896 és 1904 közt zajlott Schulek Frigyes tervei alapján.

Jó hír, hogy hamarosan elkezdődik a felújítása. Legalábbis annak az első üteme. Összesen egymilliárd forint kellene a teljes felújításához, de nagyon örülünk annak, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszternek és a jákiaknak köszönhetően 150 millió forintból elkezdődhetnek a munkálatok - mondta el örömmel  Varga Dezső, az Egyházmegyei Projektiroda vezetője.

Ebből a pénzből június közepéig el kell készülnie a homlokzat kőrestaurálásának, a két torony állagmegóvásának egészen a lábazatig, a toronysisakot is megtisztítják, az észak-keleti szentélynél 10 éve elkezdték a kőfaragványok restaurálását, azt most majd sikerül befejezni. Rendbe teszik az úgynevezett gádorfalat, a főhajó külső homlokzati falát, ami a mellékhajók fölött látszik. 

- Nagyon leromlott állapotban van a templom, a tetőzetén beázások vannak, azt is helyre kell állítani, erre hamarosan kiírjuk a közbeszerzést - tette hozzá Varga Dezső, aki a jáki templom felújításának projektmenedzsere. 

A restaurálási dokumentáció már elkészült, a Kulturális Örökségvédelmi Iroda engedélyezési eljárása folyik. A templom homlokzati kőfelületeinek restaurálásával hamarosan elkezdődhet a nagy munka, melynek eredményeként elkezd megszépülni a vasiak híres temploma.

Forrás: Vas Népe


Újabb lépés templomaink megújulása felé: Szombathelyen egy szakasz lezárult, Jákon most kezdődik a munka


A Szombathelyi Egyházmegye két országosan is ismert temploma – a szombathelyi Sarlós Boldogasszony- székesegyház és a jáki Szent György Apátsági templom – felújításáért küzd a Szombathelyi Egyházmegye. Pénteken Veres András püspök sajtótájékoztatót tartott a püspöki palotában, ahol a részben a lezárult munkálatok eredményeiről, valamint a távolabbi terveikről számolt be.

A hosszú évek óta felújítás alatt álló jáki templom kőrestaurátori munkáinak elvégzéséről írták alá a szerződést a sajtótájékoztató napján. Az ország leglátogatottabb templomai közé tartozó románkori Szent György Apátsági templom kőfelületeinek felújítása végre elkezdődhet, miután a nyári közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult. A 100 millió forintos vállalási ár 20 millió forinttal kevesebb, mint a korábbi ajánlatok – jelentette be Varga Dezső a sajtótájékoztatón. További pozitívum, hogy a kivitelező 10 évre garanciát vállal a munkára, melyre a beruházási költség 5%-a szolgál fedezetül. Első lépésben elkészül a restaurálási tervdokumentáció, ezt az engedélyeztetés követi. A befejezés várható ideje 2012. május 31.

A mostani munka döntő többségét a főhajók külső falai, a kapu feletti tornyok, és az úgynevezett "kváderek" kőfelületének felújítása jelenti. A restaurálás költségeihez a Szombathelyi Egyházmegye is hozzájárul 15 millió forinttal, amelyet elsősorban az állványozási munkákra fordítanak.

Rátkai László jáki plébános reményét fejezte, hogy végre látogatható lesz az ország egyik legnagyobb kincse.

Forrás: Magyar Kurír