Szökõévrõl röviden


Fenekovács László karikatúrája

Idén szökõév lesz. Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy február 29-e szökõnap, pedig a valóságban nincs így: február 24-e szökik a 29-e helyett. Szökõévekben így február 24-én nem ünneplünk semmilyen névnapot. Ez a nap Szökõnap néven fut. Ez a római naptárra vezethetõ vissza, amelyben Julius Caesar talányosan kihirdette, hogy „a március kalendasa elõtti 6. nap kettõztessék meg”. Hosszas nyomozás után sem sikerült kideríten, hogy mit akart ezzel Cézár mondani, fõleg a kalendasa az, amibe bicskánk törik, viszont ez a mai naptárunk szerint február 23. napjának felel meg, melyet a szökõnap követ. A Mátyások, Gézák, Edinák, Ákosok, Bátorok és Elemérek a szökõévekben azzal a kellemetlen ténnyel kell szembesüljenek, hogy a névnapjuk egy nappal eltolódott.

Aki február 29-én született, nyugodtan ünnepelheti a születésnapját a többi évben február 28-án. Aki viszont szökõévben, február 24-én látta meg a napvilágot, annak valóban csak négyévente van igazi születésnapja, a szökõnapon, a többi évben nincs ilyen nap. Bár van február 24-e, de az a nap nem szökõnap, "csak" február 24-e. Ez elvileg mindenkit érint, aki február 24-28 között született, nekik elméletileg négy évente egy nappal el kell tolniuk születésnapjuk ünneplését. Néhány ország azonban nem bírja már ezt a kavarodást, és fokozatosan átáll a február 29-ei szökõnapra (például Svédország és Ausztria), ami ezen névnap-csúsztatások szempontjából jelent változást, illetve eltérést.

Az az állítás, hogy minden negyedik év szökõév, nem állja meg a helyét, ennél némiképpen bonyolultabb a helyzet. Szökõév minden néggyel osztható év, kivéve a százzal is oszthatókat. Szökõévek viszont a 400-zal osztható évek. Ez alapján tehát szökõév volt 1988, 1992, 1996. Nem szökõév 1700, 1800, 1900, 2100, és 2200. Viszont szökõévek az alábbi esztendõk: 1600, 2000 és 2400. A jelenleg használatos, ún. Gergely-naptárban minden 400 évre pontosan 97 szökõév jut.

Örvendezzünk, hogy ma új tudás birtokába jutottunk.

Forrás: http://thozoonaploja.blogspot.com/


---
Tudás: Wikipedia és National Geographic