Március 27. - A színház világnapja

A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyûlése 1962-ben elhatározta, hogy megemlékeznek a Párizsban mûködõ Nemzetek Színházának 1957-es évadnyitójáról. Magyarországon 1978. óta ünnepeljük "Thália papjait".

A Színházi Világnap megteremi a lehetõséget, hogy a maga sokféleségében ünnepeljük a Színházat, amely nemcsak a szórakoztatás és az inspiráció forrása, hanem a világ minden táján képes a különbözõ kultúrájú emberek sokaságát egyesíteni. A színház még ennél is több: a nevelés és a tudás átadásának lehetõsége.

Mindenhol van színház, és nem pusztán hagyományos színházi keretek között : játszani lehet egy kicsi, afrikai faluban, az örmény hegyek lábánál, a Csendes-óceán pici szigetén. A színháznak pusztán térre és közönségre van szüksége. A színház képes megnevettetni, megríkatni bennünket, de el is gondolkodtat és cselekvésre késztet.

A színházi elõadás csapatmunka gyümölcse. A közönség csak a színészeket látja, a háttérben azonban rengeteg ember dolgozik, de õket nem látjuk. Pedig ugyanolyan fontosak, mint a színészek. Sokféle, speciális ismerettel rendelkeznek és hozzáértésükkel lehetõvé teszik egy elõadás megszületését, bemutatását. A sikerekbõl, diadalokból nekik is jár.
Március 27. a Színházi Világnap hivatalos dátuma. De minden napnak Színházi Világnapnak kellene lennie, mert a mi felelõsségünk, hogy fenntartsuk a közönség szórakoztatását, nevelését és épülését szolgáló hagyományt, amely nélkül létezni sem tudnánk. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházmûvészet - és tágabb értelemben a kultúra - fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók elõtt, és kérje a közönség szeretetét és támogatását.

1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot. A színházi világnap üzenetét minden évben egy-egy neves színházi szakember, az idén Jessica A. Kaahwa ugandai drámaíró, színész, rendezõ és kutató fogalmazza meg. Az elõadások elõtt hagyományosan felolvassák az ünnep üzenetét.
A színházi világnap üzenete

Forrás : ITI Magyar Központ, Port.hu