Struktúrális reformprogramok az állami rendszerekben !!!!!

Új Széll Kálmán Terv


A magyar gazdaság felvirágoztatását célzó Széll Kálmán Terv első intézkedési pontja miniszteri szabadságok húsz napban való korlátozása - a további 26 pontban sincs konkrét intézkedés, hanem inkább határidőket szabnak.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a megszorítások politikája nem vezet sehová, szerkezeti átalakítások sorára van szükség, hogy kitörjünk a hanyatlásból. Mindennek célja egy erős Magyarország - fogalmazott.
Csökkenteni kell az államadósságot, sőt meg kell akadályoznunk, hogy újratermelődjön, olyan feltételeket kell teremtenünk, hogy tartós lendületet teremtsünk - mondta.
2012 olyan automatizmus lép életbe, amely az alkotmányban meghatározott államadósság-plafon elérésekor működik majd.


Gyógyszerkassza, (rokkant) nyugdíj, közmunka

A terv szerint idén áprilistól kezdődik a konzultáció gyógyszerkassza kiadásainak csökkentésről, július elsejéig ezt el is fogadják, ahogyan az új közbeszerzési törvényt is - melynek még semmilyen tervezetét nem mutatta be a fejlesztési tárca. Ugyancsak július elsejéig kell előállnia nemzetgazdasági miniszternek az új közfoglalkoztatási törvénnyel, illetve erre a határidőre készül el a rokkanttá nyilvánításról szóló új szabályozás. 2012 január 1-jétől él az új rokkantá nyilvánítási rendszer.

Július 1-ig kidolgozzák továbbá a rezsiköltségek befagyasztásáról szóló intézkedéseket, a közmunkák kivitelezési terveit, felülvizsgálják a korengedményes nyugdíj és a táppénzfolyósítás rendszerét és javaslatot dolgoznak ki annak megváltoztatására.

December 31-ig kidolgozzák az új, fenntartható nyugdíjrendszer működtetésének szabályait - mindenkinek a nyugdíjkorhatár eléréséig kell dolgoznia.

A korengedményes nyugdíjakat felülvizsgálnák - ezeket a kedvezményeket nem korengedményben adnák meg - ám a részletekről sem a terv, sem Navracsics nem szólt.
A közoktatási fejezet egyik konkrétuma, hogy 15 évre csökkentenék a kötelező iskoláztatás határidejét - ezt követően munkába állhatnának a gyerekek.
A programok jelentős része tehát jövőre indul el, leszámítva program 26-ik utolsó pontját a 200 fős parlament felállítását, amely 2014-re várható.
A parlamenti pártok költségvetési támogatását 2011-es nominálértéken befagyasztják.

Csúszik a társaságiadó-csökkentés, jön az útdíj

A kormány eredeti tervei szerint a társasági adó kulcsa egységesen 10 százalékra csökkenne. A kormány most visszavonásra javasolja ezt a döntést, így 2013-14-ben is fennmaradna a kétkulcsos társasági adó, vagyis 500 millió forint nyereségig az első kulccsal, 10 százalékkal, efelett 19 százalékkal adóznának a égek - ami évi 120 milliárd forintos pluszbevételhez juttatja a költségvetést.

A másik jelentős bevételnövelő intézkedése a kormánynak a 2013-tól bevezetendő használatarányos elektronikus útdíj lenne - amitől 80-száz milliárd forintos éves bevételt remél a kormány.
December 31-ig kidolgozzák a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsításának mikéntjét.

2012. szeptember elsejéig életbe lép az új közoktatási és felsőoktatási törvény.

2012. január elsején áll fel a közösségi közlekedési holding, amelybe a MÁV-ot, a BKV-t és a Volánt vonják össze.