Szanálás

Szerzõ: Raffai Richard

 

Önkormányzati adósságkonszolidáció leánykori nevén szanálás.

Ok, tudom, hogy alapvetõen a választások elõtti kötelezõ jellegûnek tartott osztogatás része. De akkor is!

Nekem ezzel kapcsolatban vannak félelmeim. Hogy miért?

 

Mint látható, vannak településvezetõk, akik eleve beépítik költségvetésükbe az államtól való koldulást. Úgy érzik, az ÖNHIKI azért jött létre, hogy évente több 100 millió forintot szerezzenek belõle. És még így is tartoznak fûnek-fának. Valaki meg tudná például mondani hová tûnt Ják esetében ez a rengeteg pénz?

Tudom, elvitte az iskola. De akkor minek az iskola? Késõbb be kellett volna köszönnie az aranykornak, hiszen az iskolára a település által költött 80 millió forint megmaradt volna. Nem maradt, így az lett a baj, hogy nincs iskola, ezért nincs pénz se. De hol is maradt volna meg ez a pénz? A polgármester álmaiban, hiszen ez is tartalmazott állami kiegészítést, ha az állam válik fenntartóvá miért utalná továbbra is át a kérdéses összeget a falunak? Igaz, Szemes Istvánnak sosem volt erõssége a környezetében zajló folyamatok értelmezése, pláne távol állt tõle az elõrelátás. A nyúlzavaró gépek esztergályosaként, párttagsággal és tanácstagsággal még könnyû volt elõre lépkedni, vezetõ pozícióig kapaszkodni, de egy település vezetéséhez ez már nem elég.

Vagy nem volt elég, mert a jelenlegi adósságrendezés éppen azt támasztja alá, hogy elég.

Mert a lényeg, az nem változik!

Mirõl is van szó? A magyarázathoz a legendás Hofi Gézát hívom segítségül:

Te, haver figyeljél! Képzeld el!


"Én vagyok egy nagy magyar vállalat. Azért vagyok felakasztva, mert így legalább úgy látszik, mintha állnék.

Nehogy megzavarja valamelyikõtöket, amin itt lógtam, az nem kötél, ez az állami támogatás. Csak ennek egy hibája van, a testtõl, mindig a fejet választja el. Fej nélkül meg nem megy ám…ha belegebedtek akkor se!"

 

Mondják, Hofi zseni volt, minden, amit mondott, ma is aktuális. Na itt álljunk meg egy szóra!

Hogy Hofi zseni volt, az tény, kár lenne errõl vitát nyitni. Azonban az, hogy minden szava máig aktuális, nem Hofi tehetségének alátámasztása, sokkal inkább az azóta eltelt idõszak kritikája. Az elmúlt 40-50 évben itt a neveken kívül semmi sem változott! Illetve két dolog mégiscsak. Aki korábban a pártkönyvét lobogtatta, ma a kor divatjának megfelelõen a templomkapuban áll. Valamint beköszöntött a szabadosság korszaka, ami nem egyenlõ a szabadsággal!

A fent idézett szakasz elõtt még a bevezetõ részben hangzik el egy másik fontos kijelentés:

"Itt lakom benn, nézd meg! Látod? Ez egy elme- gyógy és intézet. Diliház, az, az. Itt lakom bent a zárt osztályon. Komolyan. Zárt osztály. Én zártam be. Ja. Azért, hogy kintrõl az a sok hülye, nehogy bejöjjön! Ez egy normális diliház. Tudod?

Itt ha valaki el akar valamit rontani, ahhoz pecsétes diliflepni kell. Ugyanehhez kint az életben?

Elég egy vezetõ beosztás íróasztallal!

Tiszta õrültek háza!"

Rangot kapott, eszet hozzá nem!

Vezetõinknek az nagyon fontos, hogy miközben átvesszük, ami nekünk (nekik) hasznos, a lényeg, az ne változzon. Egy fikarcnyit se.

 Állami vállalatok, intézmények, önkormányzatok ma is az állami támogatásban bíznak, és ennek megfelelõen gazdálkodnak. Fej nélkül, elvégre ezt szokták meg…

 Maga ez a folyamat sem más, mint a régi kádári hazugság továbbélése: csinálj, amit akarsz, költs akkor is, ha nem tudnál mibõl, nincs felelõsséged, az állam majd úgyis megment.

Több ezer önkormányzatot érint! Sajnos csak kevesen gazdálkodtak megfelelõen. Szombathely a kivételek közé tartozik. Korábban ez a város is belekerült az ÖNHIKI-s települések közé. Egyszer. Azóta viszont hála a keményen fogott pénzügyi gyeplõnek, egyenesbe jött a költségvetése. Felismerték, hogy változtatni kell. A legtöbb település vezetõje azonban nem ismeri ezt fel, inkább tovább koldul. És éppen ez adja a legfõbb félelmemet. Nem hiszem, hogy ha minden érintett önkormányzat nulláról kezd, akkor onnantól beköszönt majd a kánaán. Nem. Aki eddig nem látott elõre, nem tervezett és rosszul gazdálkodott, mert megtehette, az a jövõben is úgy fog. Hamarosan újra a kormányhoz fog fordulni támogatásért. Viszont addig legalább újra mínuszba lehet vinni a költségvetést, így lesz sok tízmillió forint, amit haza lehet hordani, no meg szétosztani a Lex Haverok között.

És még valami! Ezt a rengeteg pénzt ki fizeti meg? Maguk!

Mivel az államnak önálló bevétele az adókból van, a közpénzek az önök zsebébõl jönnek létre.

 

közpénz (fõnév)

Hivatalos: Állami pénz; hivatalos keret; egy (nagyobb) közösség, fõleg az állam vagy egy önkormányzat, kisebb-nagyobb hatáskörû hatóság, intézmény rendelkezésére álló keret, elkülönített összeg. (Általában többes számban használjuk.)

A közpénzekkel pontosan el kell számolni. A közpénzek az állam adóbevételeibõl származnak.

 

 

Na idefigyeljenek Mágnásék! Ha legközelebb lesz ilyen dugi pénzük, akkor nem kell ilyesmire költeni. Ugyan már! Leülünk, megisszuk, tovább tart!
Higgyék el, tovább tart!