Rés a pajzson

November elején  Salamon Ferenc, településünk lakója fényképeket küldött a Vas Népe portáljára az Erdélyi József  út balesetveszélyes kátyúiról.
A képekhez hozzászólás érkezett a szomszédos faluból, Náraiból.
Részlet a hozzászólásból: (forrás : Vas Népe)

"Kedves Olvasó!
Teljesen megértem, megértjük Önöket! A szomszédos Náraiban, a testületi tagok által lakott utcák mind rendezettek, az összes többi hasonló állapotban van, mindenre jó csak arra nem, hogy közlekedjünk rajta! Benyújtottunk egy petíciót a testületnek, miszerint szeretnénk kérni az utcák a mihamarabbi helyreállítását, segítõkésznek mondható válasz érkezett: "NEM KELLETT VOLNA IDEKÖLTÖZNI!" Köszönjük! "

Hát igen, de Náraiban a testület legalább kimondta a tutit, a petíciót benyújtó lakók legalább választ kaptak.
Nálunk a testület egyszerű megoldást választott: egyszerûen nem vett róla tudomást. Az errõl készült hangfelvétel önmagáért beszél. A napirend elõtt hozzászóló Horváth György befejezi  hozzászólását, ajtócsapódás, aztán csend, végül polgármester megnyitja a testületi ülést, ahol természetesen egyetlen szó sem esik a témáról. Közömbösség és érdektelenség. Lakossági nyomásra ugyan küldtek ki kérdőíveket a témával kapcsolatban, de az ott feltett kérdések helytelen megfogalmazása eleve megosztotta a válaszra jogosult lakókat.  Bátorkodom tehát feltenni a következõ egyszerû kérdést: de akkor vajon kit képvisel a testület, és miben? Kitõl kapták a megbízásukat választások napján, ha nem tõlünk? Mi van az ígéretekkel, a nyilvánossággal, az átlátható gazdálkodással? Ígéretekkel azóta is telik a padlás. A nyilvánosságot azóta is csak a Jáki Hírmondó biztosítja, megemlítve, hogy ezzel párhuzamosan 3-szor annyi a zárt ülés, mint az elõzõ ciklusban. Átlátható gazdálkodás, számlákba való betekintés???
Hmm. Hát igen.
 Ez a dolog jelenleg úgy néz ki , mint a lakótelep járdáinak polgármester által vázolt építési terve: " Nem maradt el, csak nem került rá sor." Pedig még határozat is van rá!
De térjünk csak vissza az utakra. Valami csodának köszönhetően (vagy inkább a közelgő közmeghallgatásnak) "építőipari szakemberek"  befoltozták a kátyúkat sajátos módszerrel, és nagy hozzáértéssel. Minden bizonnyal  "szakszerű, alapos és időtálló" munkát végeztek.

Erről saját szemünkkel is meggyőződhetünk:


 Nehezítette a feladat végrehajtását az anyaghiány, ugyanis az Erdélyi József út szélén útjavítás céljából felhalmozott mészkőmurva egy részét elhordták....Valakik.
Én már ezen nem csodálkozok. Egyébként megszokhattuk már mi, az Új telepen élő lakók, hogy mostoha gyermekként vagyunk kezelve. Mióta megépült a közműhálózat, eladták a magántelkeket persze megfelelő jövőbeli ígéretekkel alátámasztva, azóta itt minden változatlan és mozdulatlan. Még az a fránya papír is mindig akkor fogy el, mikor ide kellene tájékoztatót postázni. Mondjuk a pet palack szállítás időpontjáról.

De lépjünk tovább, vannak ennél fontosabb problémák is! Legújabb projekt például a polgármesteri hivatal felújításának pályázata, ami jelenleg elsõ helyen szerepel a fontossági listán. Külön ennek érdekében a testület összeült, és örökbe fogadott (na jó, helyesen fogalmazva védelem alá vett) néhány faluban található képszéket és szobrot. ( plusz 5 pont reményében!). Nem kell mosolyogni, ez nagyon komoly dolog!

Amúgy nem gondolom, hogy a hivatal annyira felújításra szorulna, hisz szerkezeti állapota ezt a sûrgõsséget láthatóan nem indokolja. Belülrõl is egész pofásan néz ki, nem beszélve az aprólékosan kialakított kényelmi szempontokról. Persze ez csak az én véleményem. De nincsenek kétségeim, hogy létezik egy önkormányzat–közeli építõipari szakember, aki egy tollvonással életveszélyessé nyilvánítja az épületet. Ugye láttunk már ilyent, mikor a cél szentesíti az eszközt! A pályázatokon örökké győztesnek kikiáltott  JÁKON MINDEN MUNKÁT ÉN NYEREK Kft pedig kedvére újítgathat, építgethet a KÜÉSZ-szel karonfogva, ha kell, ha nem, sokszor a testület tudta nélkül, utólagos alakszerű határozatokkal megtámasztva a törvényesség látszatát. Emlékezzünk csak vissza a Kormányhivatal törvényességi felhívására! 

Persze itt minden törvényesen működik - halljuk minden testületi ülésen -, az más kérdés hogy el is hisszük-e! Sokszor hallgatva a testületi ülésen elhangzottakat úgy érzem, hogy Ják a világ közepe, egy fehér folt, ami éppen kiesik a törvények hatásköréből. Itt nem számít az összeférhetetlenség, nem számít a nyilvánosság, a demokrácia,  itt egyesek kivételnek tekintendők, a törvényeket csak félig olvassák el, éppen addig, amíg számukra kedvezőek, s még Newton jó öreg gravitációja sem működik a megszokott módon. (Amit feldobunk, az várhatóan már nem esik le.) 

S ugyanúgy nem veszik komolyan a törvénytelenségek miatt kopogtató Kormányhivatalt, mint annak idején Gyeviben Mátyás királyt.

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a törvény fogalma Jákon Orwelli szinten nyert értelmet:: "Mindenki egyenlő, de vannak még egyenlőbbek"

A hivatal tartalmi mûködését tekintve azért itt-ott hallani recsegést ropogást, úgy fest, alapjaiban inog a rendszer, komoly rések keletkeztek az eddig zártnak hitt pajzson, melyen keresztül már a belső  információk is szivárogni kezdtek. 

Amit két ember tud az már nem titok szokták mondani, névtelen jóakarók pedig mindig akadnak.

Hisztizni, felháborodni, bûnbakot keresni persze lehet, de utólag nem érdemes lövöldözni azokra a „verebekre”, akik rosszkor és rossz helyen csiripeltek. Fõként ágyúval. Majdnem olyan reménytelen, mint szitával kimerni egy tavat. Sok információ jutott el hozzánk is az elnúlt 2 év folyamán, de ezek nagy része – hogy egy helyi klasszikust idézzek- „ nem publikus”. Ezért is nem olvasható semmi ezen hírekrõl, mert igazságtartalmuk nem bizonyítható.  Persze ettõl még lehetnek igazak, sőt!

Azért jó tudni róluk a tisztánlátás és az összefüggések helyes átlátása érdekében.

A közügyeket és a közösséget érintõ híreket és problémákat minden esetben továbbítottuk a képviselõk egy csoportjához, ezek igazságtartalmának megvizsgálása, vagy elvetése az õ kompetenciájuk és felelõsségük.

Ezen információk alapján jelen pillanatban is hivatalos írásbeli levelezés van folyamatban. Képviselői kérdések, melyekre határidőre válaszolni kell a hivatal illetékeseinek. Olyan kérdések, melyekre többek között mi  lakók is szeretnénk választ kapni. (Szomorú, hogy ezt írásban kell kérni!)

Ezúton is köszönjük a bizalmát mindazoknak, akiktõl információkat kapunk, hiszen nem lehetünk jelen mindenhol!

Reméljük azért a hivatal  felújítási pályázata sikeres lesz, bár úgy gondolom ennél sokkal fontosabb lenne a közművek, milliós szállítói tartozások kifizetése, nem beszélve a pedagógusok másodfokon is jogerősen megítélt több évre visszamenőleges elmaradt juttatásairól. Lehet, hogy én vagyok az egyedüli, de számomra például az is ijesztő, hogy még nincs 2013-as költségvetésünk, de hova siessünk, még az országnak sincs! Úgy látszik ez manapság már huszadrangú kérdés!  De nem baj, lesz szép, felújított polgármesteri hivatalunk, megújult külsővel, belsővel, a  megszokott ügyintézéssel, törvényes működéssel, megszüntetett repedésekkel.

De sajnos így is maradnak olyan rések, melyeket nem lehet malterral, vagy sziloplaszttal betömni,  sőt a problémára még a hőszigetelt ablak sem elegendő megoldás. 

Hogy mivel lehetne ezeket eltűntetni?  ( ~Én tudom, de nem akarom elmondani és nagyon szeretnék kibújni a válasz alól. Mit is mondjak?~ ) Ismét helyi klasszikust kell idéznem, aki hasonló szituációkban szokta ezt a kifejezést bedobni mentőövként:  "Hadd ne mondjam!!"

És hisszük, nem hisszük bevállt a taktika, neki egyszer sem kellett tovább mondania.

Miért is??? 

Mert senki sem állt fel és nem kérte meg rá, hogy folytassa.....

Talán itt lenne az ideje....


(a szerk)