Egy reakció  reakciója

A Jáki Hírmondó fórumára érkezett egy hozzászólás,  melyet fontosnak tartottam külön kiemelni. 


"Kedves Enikő!

Riportalanyának írásai nagyon meggyőzőek és kimerítőek, de nagyon hiányolom az érintettek véleményét. Hallgassuk meg a másik oldalt is, legyen teljes a kép.

Tisztelettel"

Többek között erre, és a cikkek fogadtatásának visszhangjára hivatkozva új email érkezett a Jáki Hírmondó postaládájába. Nem azért emelem ki a többi közül, mert riportalanyom -Raffai Richard- írta, ennek oka az email fő tartalmi eleme, kihívás egy nyilvános vitára.

"Polgármester úr, ön gyáva!

Mivel érkezett észrevétel a Hírmondóra, valamint történt ez-az, gondoltam, bátran válaszolhatok ezen a módon, egyben üzenhetek is a polgármesternek és még a jellemük is mind jobban kirajzolódik az olvasók előtt. Tisztában vagyok vele, hogy ő nem olvassa a Hírmondót, neki úgy szólnak, ha valami megjelenik. Erről mindig eszembe jutnak a valóságshow-k, melyeket senki nem nézett, de mindenki tudta mi volt az előző részben és valamiért a legnézettebb műsorok voltak. Miért nem lehet bevallani, hogy olvassa? Vagy a saját nagyságát kell ezzel is mutatni? De kinek játssza meg magát? Mert miről is van szó? Olyan hatalmasság ő, akinek külön emberei vannak, akik figyelik számára a médiát, sőt, ha emlékeznek rá, az osztrákok sem keresték 2007-ben, pedig ő várta, hogy majd a színe elé járulnak. Ennek persze ellent mond, hogy egyik alkalommal, midőn este későn került ki a Hírmondóra az aktuális rész, rögtön megkezdődött a telefonálás Szemesék részéről. Azt mindenki döntse el maga, mennyire kulturált és intelligens dolog valakit este 10 óra után hívogatni, ha úgy tetszik zaklatni.

De haladjunk tovább. Időközben feljelentés érkezett a Jáki Hírmondó szerkesztői ellen. Mindig megvetettem azokat, akik a náluk gyengébbeket bántják, mert az gyávaság. Polgármester úr, ön gyáva!

Mit vétettek Ők? Az a bűnük, hogy megjelentették az anyagot? Miért nem azzal hadakozik, akivel a baja van, aki a riport alanya volt? Tán csak nem fél tőle?

A feljelentésre másokat felbujtani, hogy saját maguk tiszták maradhassanak pedig már egyenesen aljasság! Hofi Géza ezt így fogalmazta meg: "Ezekhez képest a ház nélküli csiga gerincoszlop!"

De térjünk rá az olvasó észrevételére. Nos, teljesen egyet értek. Meg kell adni a lehetőséget. Már a rómaiak is azt mondták, hogyAudiaturs et altera pars ! azaz  Hallgatassék meg a másik fél is! Van azonban ezzel kapcsolatban több probléma is. Melyek ezek?

Először is polgármester úr bokros teendői között nem nagyon szokott ráérni választópolgárainak csipp-csupp ügyeire. A jó jáki lakos hajbókol és nincsenek problémái, ezen túl megelégszik azzal, ha választott vezetője csak 4 évente szavazatszerzés céljából szól hozzá. Köztes időben csak a holdudvarnak jár ki az a megtiszteltetés, hogy szól hozzájuk. Hogy miért írom ezt? Nos, a Hóbor híd ügyére, mely oly fontos kérdés, hogy saját maga kívánja azt megválaszolni a lakónak, a mai napig nem érkezett válasz tőle. Ennyire érdeklik Szemes Istvánt a lakók és a választópolgárok. De tovább megyek, volt egy több pontból álló kérdés sor, melyet a lemondott képviselők még lemondásuk előtt nyújtottak át a polgármester úrnak (Ej, de jó lenne, ha meglennének azok a kérdések valahol és nyilvánosságra lehetne hozni őket!) és amely kapcsán megígérte, hogy írásban válaszol, ezt a mai napig nem tette meg! Szóval, Szemes István nem csak gyáva, de hazug is!

A másik, pedig az, amiket Enikő már megírt a válaszában. Az igazságnak nincsenek oldalai, tények vannak. Ezekre nem lesz elég a megszokott válaszokat adni, ráadásul én ellentétben másokkal nem fogok megelégedni azzal, hogy „Hadd ne soroljam!”. Ilyen választ ugyanis csak olyan ember ad, akinek nincs a kezében semmi és érvei sincsenek, viszont kellemetlenül érzi magát, mert lelepleződött a kis mutatványa, ezért aztán igyekszik rövidre zárni egy semmitmondó válasszal. Pont olyan ez, mint a „Ez nem azt jelenti, hogy ne tudnám megvédeni magam, mert megtudnám. De azért fogadjuk el!” J Ha meg tudom védeni magam, akkor nem fogadom el, ha elfogadom, akkor nem tudnám megvédeni magam, ezért kénytelen vagyok elfogadni. Ez ilyen egyszerű. Nem kell ezt túlmisztifikálni. Aztán meg miről is tudna beszélni? A bizonyítékokról volt szó, azt is mindenki láthatja kik azok, akik minden építkezésnél szerephez jutnak, így ezzel kapcsolatban hogyan védekezne? A törvényeket sem lehet magyarázni, így nehezen lennének védhetők mondjuk a közgyűléseken történtek. Hogy védekezne azzal kapcsolatban, hogy turisztikailag semmi sincs, egy nagy nulla a település? Vagy hogyan védené meg magát az utak kapcsán? Emlékeztetnék mindenkit, ő azt állította nem volt pályázat én meg odarakom mellé a pályázatokat dátumokkal. Ki fog hazugnak tűnni?

Hogy védené meg magát azzal kapcsolatban, hogy Jáknál ötször-tízszer kisebb települések kevesebb pénzből több dolgot valósítottak meg? Ráadásul mindezt a gazdasági nehézség kellős közepén?! Tessék kinyitni a szeptember másodikai Vas Népét és megnézni a Vasegerszegről szóló cikket! 388 fős településről beszélünk, ami hatszor kevesebb, mint Ják lakossága területe pedig 3,5-szer kisebb 44,95 km² áll szemben a 12,72 km²-el.

De tudja mit kedves hozzászóló, sőt, tudják mit, kedves lakók? Szervezzenek meg egy nyilvános vitát Szemes Istvánnal! Ha kell, ezúton kihívom egy ilyenre, azon megvédheti magát! Persze, innentől nehéz lesz a helyzet. Ha eljön és bizonyítékok sorával szemben alul marad, akkor egyrészt belátják majd, hogy igazam van, másrészt megalázom, és ezáltal megsemmisül, hiteltelenné válik a lakók és a választópolgárok szemében. Ha nem vállalja, akkor pedig nem csak azt bizonyítja, hogy igazam van, hanem azt is, hogy gyáva! Ebből ő már jól nem tud kijönni! Mindenesetre ha vállalja én ott leszek! Bárhol, bármikor! „Absque pugna non est victoria” azaz „Küzdelem nélkül nincs győzelem”!"