Lassú víz partot mos....
- a fizikát nem magyarázni, hanem érteni kell-

Az elmúlt hetek sorozatos áradásai világossá tették -legalábbis az érintett lakók számára- mennyire védtelenek a falu egyes területei a víz erejével szemben. Különösen a Móricz Zsigmond útjának és "árkainak" szintjeivel akadtak nem kis problémák. Az árkokat azért raktam idézőjelbe, mert a maguk néhol 20 cm mélységével nem  súrolják még a vízelvezető árok kategóriájának alsó szintjét sem. A Zrínyi utcában a kátyúk mélysége ennyi, ugye azokat sem nevezhetjük tavaknak! (bár itt-ott annak tűnnek!) Érintett lakók írásban nyújtottak be panaszt a polgármesteri hivatalba, ahonnan hamarosan megérkezett az ilyenkor  jól bevállt telefonhívás: "Gyertek be, és beszéljük meg!"
Általában ez a módja a problémák elsimításának. Nálunk. Az illető bemegy, megfelelő ráhatással, ígéretekkel meggyőzik, aztán nem történik semmi. De mire észreveszi, hogy tulajdonképpen átverték, arra már egy csomó idő eltelik, és mehet ahova akar.
Nos ebben az esetben nem ez történt. Panaszosok nem egyedül mentek, hanem elhívták az önkéntes tűzoltók képviselőjét is. Engem. Jelenlétem nem váltott ki túl nagy lelkesedést a polgármester részéről, de hát vannak csúnya demokratikus vívmányok, amiket neki is el kell viselnie. Pl. ilyen a nyilvánosság is.
Visszatérve a témára közölte a fiatalokkal, hogy ez mindig is egy árterület volt, ha megkeresték volna mielőtt ideköltöznek, ő  tájékoztatta volna őket erről.
Ez a kijelentés módfelett érdekes. Vajon az önkormányzat képviseletében, mikor az Új lakótelep telkeit árulták, elmondta bárki is, hogy itt 10-15 év múlva nem lesz járda, rendes  út, csak a problémáikkal magára hagyott lakók?  Nem. Sőt! Ígértek fűt, fát, bokrot, járdát, utat, lakó-pihenő övezetet stb., csak minél előbb bevételhez jussanak a telkek eladásából. Aztán még csodálkoznak, hogy azok a fránya lakók morognak, és elégedetlenkednek! Nos, ennyit az ígéretekről és a tisztességről.
Hosszas szócsata után polgármester az önkormányzat részéről annyit tudott ígérni, hogy valamikor tavasszal, vagy nyáron kimarkoltatják nevezett árkot. (Itt a lényeges szó a VALAMIKOR) Továbbá egyetértettek abban, hogy a hidat fel kell szedni, mert akadályt képez, és ezért folyik át a víz az utcán keresztül a másik oldalra elöntve a házak udvarát.
Ezzel le is zárulhatott volna a történet, de az élet itt is közbeszólt, Húsvét vasárnap ismét kiöntött a víz az árokból, és komolyan veszélyeztette a házakat. Polgármester kiérkezve a helyszínre azt mondta, hogy a híd, mint akadály lassítja a vizet, és ha azt kiszednék, akkor az összes házat elöntené az ár. Kijelentésére komoly vita alakult ki  nevezett híd -víz lassításában- betöltött szerepéről. A lakó által írt cikk és a látottak alapján elmondhatjuk, hogy a nagy mennyiségű, nagy területről összegyűlt víz befogadására a sekély "árok" nem volt képes, a híd pedig nem lassította, hanem terelte -mégpedig az útra és annak másik oldalára-  az el nem vezetett vízmennyiséget.  
Eltelt egy-két nap, és lássunk csodát, kiszedték a hidat a Móricz Zsigmond utcában! Győzött a józan ész és a fizika! No meg kellett hozzá egy lakó által írt és nyilvánosságra hozott oknyomozó cikk is! Persze a probléma még ezzel nem oldódott meg, mert az árok mélysége máig 20 cm, de ne keseredjünk el, gondolkodjunk pozitívan: legalább a változtatás ígérete ott sorakozik a padláson .....a többi ígérettel együtt. Ez is valami.
Hogy mi ebből a tanulság?
Ne hagyjuk magunkat egyszerűen lerázni gyengécske ígéretekkel!

Kérjünk számon, járjunk utána, írjunk bátran véleményt!

Sőt jelen helyzetben kiabálhatunk is, hiszen polgármester kijelentése szerint, szállítóinkkal szembeni tartozásainkat is azok hangerejének függvényében teljesítjük. Magyarul aki a legjobban kiabál, az kap pénzt, és annak az ügyét intézik először! Hát hajrá!  Ehhez azt hiszem nem kell többet hozzáfűzni!
Mindennek ellenére nem nagyon bízom abban, hogy a közeljövőben megoldják az árok problémát, úgy gondolom (ne legyen igazam!), hogy ez a téma is abban a süllyesztőben végzi, ahol az Erdélyi József ut soha el nem készült járdája, és bárki rákérdezne, hogy miért, a választ most borítékolhatom egy klasszikus idézet formájában:
 "Nem maradt el, csak nem került rá sor!"

(Juhászné Müller Enikő)


 Helyzet a híd felszedése előtt Húsvét vasárnap


...és a híd felszedése után