A gumicsizma, a gázálarc és a füldugó
-hogy válasszunk jól otthont?-


Mottó:
"a jákiaknak a továbbiakban is el kell viselniük a lövészetekkel járó zajt, ha lehet ilyet mondani: együtt kell élniük vele. Egyszerûen nincs más megoldás. Egyébként meg, teszi hozzá a polgármester, az embereknek nem árt ám meggondolniuk azt sem, hogy hol vesznek házat, vagy éppen építési telket. Érdemes alaposan feltérképezni a terepet. "
idézet Szemes Istvántól, Ják polgármesterétõl

Ják. Mesébe illõ környék. Olyannyira, hogy az öreg királyok is ide küldik fiaikat kiállni a három, vagy inkább öt próbát. Egy kivételes terep váratlan akadályokkal és veszélyekkel. Aki ide szeretne költözni, bizony különös dolgokkal kell szembe néznie, és alaposan fel kell mérni a terepet, különben ráfizet a döntésére. De nézzük csak mit is kell túlélnie annak, aki itt szeretné leélni az életét. Az elsõ próba, egyáltalán eljut-e a helyszínre, vagy elbukik az elsõ kátyúban és kitöri a nyakát. Ugyanis közlekedni sem egyszerû e kis határmenti faluban. Még gyalog sem. De ha ezt az akadályt sikerül is csont nélkül vennie, e kivételes tulajdonságokkal rendelkezõ hely újabb veszélyeket rejteget számára. Egyáltalán nem mindegy, hogy a falu mely részén kívánja eltölteni az éjszakát, hol választja ki az otthonnak szánt helyet. Vigyázat! Ha rosszul választ, úgy jár majd, mind az öreg király két nagyobbik fia. Belebukik a választásba. Elõfordulhat ugyanis, fõképp a temetõ környékén, hogy az ott meggyújtott - napokig füstölgõ- vizes szemétkupac mérgezõ füstje kiüldözi az ágyból. A szabadba menekülve sem érezheti magát biztonságban, hiszen ott a -közelben eldördült- sorozatos lövöldözéstõl megvadult kutyák veszik üldözõbe. Mikor már azt hiszi, vége a rémálomnak, és végre nyugovóra hajthatja a fejét, nagyon téved. Újabb rémálom következik egy hirtelen árvíz formájában. Miközben gumicsizmát húz és vödröt ragad már tudja: nem volt elég körültekintõ, rossz helyet választott.
Idõközben az öreg király legkisebbik fia befészkelte magát a falu problémamentes, nyugodt részére. Sem hangok, sem szagok sem a füst nem zavarja, és ott még csodának csodájára az utak is használhatóak. Õ bezzeg tudta, hol kell letelepednie. Joggal kérdezhetjük, hogy vajon honnan? Olyan okos volt, vagy talán a szerencséjének köszönheti? Egyik sem. Válaszra is a mesében találunk, hiszen mindannyian tudjuk : a királyfinak mindig súgott valaki, hol egy tündér, hol egy boszorkány képében. Persze soha nem ingyen.
Mindenesetre -mint mindig- a legkisebb királyfi járt a legjobban, nagy jólétében el is feledkezett nagyobb testvéreirõl, akik rossz választásuknak köszönhetõen tengették életüket egy kevésbé élhetõ helyen, ahol mindig kéznél volt a gumicsizma, a a gázálarc, és a füldugó.

Ha panaszkodni mertek bármiért, mindenre ezt a választ kapták: "együtt kell élniük vele".
Önöknek is ez a véleménye?


Juhászné Müller Enikõ

2014.01.23.

Kapcsolódó cikkek:  
Lassú víz partot mos
Jákon bármikor kitörhet a lövöldözés
A hírös jáki lőtér