Július elsejétõl magasabb bírságokat szabhatnak ki az autósokra és a büntetõpontok rendszere is szigorúbb lesz. Ittas vezetésért és gyorshajtásért 300 ezer forint is lehet a büntetés. Egyenként 15-40 ezer forintra büntethetik azokat az autóban ülõket, akik nem kötötték be a biztonsági övet. A rendõrség félreállíthatja és visszatarthatja azoknak a külföldieknek az autóját, akiknek korábbról elmaradt, be nem fizetett bírságuk van.

Az ittas vezetés minimum 150 ezer forintba kerül

A július elsején életbe lépõ közlekedési törvény módosításai értelmében a megengedett legnagyobb sebesség túllépése, az ittas vezetés és a biztonsági öv használatának elmulasztása már nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírsággal sújtható.

Mivel a közigazgatási eljárás a zéró tolerancia elvét követi, a bûncselekménynek nem minõsülõ ittas vezetésnél fix büntetési tételeket vezettek be. Eddig 5 büntetõ pontot (hivatalosan elõéleti pontot) kapott az, aki ivott és a volánhoz ült, a módosítás után az ittasság mértékétõl függõen 6-8 ponttal szankcionálják a részeg vezetõket. 

0,5 ezrelék alatt 150 ezer forint és 6 büntetõpont, 0,51 és 0,8 ezrelék között 200 ezer forint és 8 pont, 0,8 ezrelék felett pedig 300 ezer forint bírsággal és 8 ponttal büntetik az ittas sofõröket. Ha valaki kocsmázás után ül biciklire, 0,8 ezrelékig 30 ezer forintra, e felett 60 ezer forintra büntetheti a rendõr.

Tilos jelzés

Százezer forinttal büntetik azt, aki átmegy a piroson vagy a vasúti átjáró tilos jelzésén. Ugyancsak 100 ezer forint bírság jár azért, ha a sárgán megy át az autós. Azt persze nem mindig lehet egyértelmûen megállapítani, hogy az autós ilyen helyzetben meg tudott volna-e állni, de Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti fõosztályának vezetõje szerint a rendõrök ehhez megfelelõ szakmai iránymutatást kapnak.

Gyorshajtás

Szigorodott a gyorshajtásért kiszabható bírság összege is. Továbbra is szankcionálják a legkisebb mértékû sebességtúllépést. A megengedett sebesség 15-20 kilométer/órás túllépése szabálysértésnek számít, az efölöttiért már közigazgatási bírság jár.

Aki például az 50 km/órás táblánál 60-nal megy, szabálysértési bírságot kap. Ha 66-tal megy, azért már 30 ezer forint közigazgatási bírsággal büntethetik. Ha az 50-es táblánál 110-zel megy, akkor már 130 ezer forint bírság és 6 büntetõpont jár, ha 120-szal, akkor már a bírság összege 200 ezer forint, a büntetõpontok száma pedig 8 lesz. 

Aki az autópályán a megengedett 130 km/óra helyett 148-cal megy, az még szabálysértésnek számít (ebben az esetben a 20 km/órásnál kisebb sebességtúllépés minõsül szabálysértésnek). Ha a traffipax 151-et mér, azért már 30 ezer forint lesz a közigazgatási bírság. Az autópályán a legmagasabb bírságnak számító 300 ezer forintot az kaphatja, aki 240-nél gyorsabban hajt.

A sebességtúllépések és azok szankcionálása elég bonyolult rendszer szerint zajlik, a részleteket ezen a pdf-en böngészheti >>>

Biztonsági öv, objektív felelõsség

Aki nem köti be a biztonsági övet, azt lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton, autópályán 40 ezer forintra büntethetik. A bírság személyenként értendõ, így ha egy négy tagú család elfelejti bekötni magát, az akár 160 ezer forintjukba is kerülhet, azonban büntetõpontot csak az autó vezetõje kap.

 Ittas vezetés Bírság összege Büntetõpont
0,5 ezrelék alatt 150 000 Ft 6
0,51-0,8 ezelék között 200 000 Ft 8
0,8 ezrelék felett 300 000 Ft 8
 Gyorshajtás (néhány példa)
   
50 km/h helyett 66 km/h-val 30 000 Ft 4
50 km/h helyett 120 km/h-val 200 000 Ft 8
90 km/h helyett 120 km/h-val 45 000 Ft 4
130 km/h helyett 240 km/h-val 300 000 Ft 8
 Biztonsági öv használatának elmulasztása    
lakott területen belül 15 000 Ft 3
lakott területen kívül 30 000 Ft 3
autópályán, autóúton 40 000 Ft 5

Elvehetik a külföldiek autóját

Külföldiek esetén a hatóságoknak lehetõsége lesz a jármû visszatartására függetlenül attól, hogy a bírságot a helyszínen kiszabták, vagy sem. Ha a közúti ellenõrzésnél a hatóság megállapítja, hogy az autó vezetõjének vagy az üzembentartónak korábbról közigazgatási bírság tartozása van, a jármûvet visszatarthatják. Ebben az esetben a sofõrtõl elveszik a forgalmit addig, ameddig nem fizeti meg a bírságot.

Az autó vagy más jármû visszatartásáról a rendõrök egy négynyelvû tájékoztatót adnak majd át a külföldi tulajdonosnak, a kocsi pedig egy egy várakozóhelyre kerül. A jármû õrzésérõl a tulajdonosnak kell gondoskodnia. Ettõl a rendõrség azt várja, hogy nagymértékben csökkenni fog a külföldiek által elkövetett szabályszegések száma. A szabályok szerint nem lehet visszatartani jármûvet, ha valaki magyarországi bejelentett lakcímmel és érvényes adószámmal, adóazonosító jellel rendelkezik. (Az Európai Parlament a jövõ héten tárgyalja azt az irányelvet, ami lehetõvé tenné a tagállamok közötti adatcserét, így egy külföldi üzembentartó adatait egy magyar rendõr is lekérhetné.)

Ha július elsejével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a közlekedési hatóság, a rendõrség vagy a munkavédelmi hatóság bírságot szab ki, az egy központi bírság-nyilvántartó rendszerbe kerül. Ha kiderül, hogy a gépjármû vezetõje egy korábbi bírságát nem fizette meg, az autó visszatartható lesz.   „Jól gondolja meg egy külföldi, hogy kinek adja kölcsön Magyarországon autóját” – mondta Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti fõosztályának vezetõje.

A jövõben  - a 15 napon belüli készpénzes átutalás mellett  - lehetõség lesz arra is, hogy a bírságot a helyszínen bankkártyával fizessék meg. (Ehhez a rendõrségnek jelenleg egyetlen kártyaleolvasó terminálja sincs, viszont mintegy 200 leolvasó beszerzését tervezik.)

Büntetõpontok

Változnak az egyes jogsértésekhez rendelt büntetõpontok is. A szabálysértésnél az eddigi 1-5 helyett 1-8 pont, gondatlan bûncselekmény esetében az eddigi 6 helyett 9, szándékos bûncselekménynél 9 helyett 11 pont jár. A módosítás után így akár 2 súlyos szabálysértés miatt már fél évre bevonató lenne a jogosítvány.

Az eddigieknél kevesebbet kell majd fizetni a gyerekülést vagy a bukósisakot nem használóknak, és az autóban mobiltelefonálóknak. Ezek a jogsértések a jövõben szabálysértésnek minõsülnek, és legfeljebb 30 ezer forintig büntethetõek.

Forrás: http://index.hu/