A labda pattog tovább...


Visszatekintés a jáki kosárlabda 20 évére


Hogy is indulhatna a történet? Talán úgy, hogy nem 20, hanem 25 évet ugrok vissza az időben!

Az egész úgy kezdődött, hogy a 80-as évek második felében az iskola pályája aszfaltborítást és a végébe két kosárlabdapalánkot kapott. Az újítás remekül bevált, hiszen akkoriban jó idő esetén mindig tömve volt a „platz” mozogni vágyó fiatalokkal (és sokszor idősebbekkel is) és a focipálya már kevésnek bizonyult arra, hogy mozgásigényét mindenki kielégíthesse. Megjegyzendő, hogy azóta a kinti palánkok teljesen tönkrementek és a vonalazás is szinte teljesen eltűnt az aszfaltról! Igaz, hogy a sportbüfé mellett készült egy új pálya, de látogatottságát tekintve jóval elmarad a régi jó iskolapályától.

Visszatérve a történethez: nyaranta, a hosszúra nyúlt délutánok alatt, egyre többen próbálták ki az „új labdajátékot” és sokan a szerelmeseivé is váltak. Később ezekből a fiatalokból lett a csapat ősmagja. Hogy pár nevet említsek a „nagy öregek” közül: Németh Szabolcs, Szemes Tibor, Fábián Róbert, Zelles Szabolcs, Merőtei Sándor, Bendák Balázs, Iszak Szabolcs, Kocsis Norbert. (Előre is bocsánatot kérek azoktól, akik nevét nem említettem meg a felsorolásomban.)

Egységben az Erő

A tornaterem 1991-es átadása jelentős esemény volt a jáki kosárlabdasport életében: egyrészt az ünnepség keretében a falu csapata megmérkőzhetett a Zsebe Ferivel, Harry Bell-lel, Kardos Lászlóval felálló körmendi bajnokokkal; másrészt az akkori időben korszerűnek számító csarnok meglétével lehetőség adódott a megyei bajnokságban való indulásra.

(Felső sor: Saly Zsolt, Kiss Zoltán, Györkös Imre, Geosits Szilveszter, Saly Balázs

Alsó sor: Havasi Gábor, Fekete László, Bendák Balázs, Szemes Tibor)

A sportág helyi felemelkedésében jelentős szerepet játszott Györkös Imre, aki közel tíz évig állt edzőként a csapat élén. Szakmai tapasztalata, lelkesedése és embersége sokat segített a kezdeti nehézségek leküzdésében. A kosárlabda nem egyszerű sportág. Erre mi is akkor jöttünk rá igazán, mikor a bajnokságban először kellett szembenéznünk régi NB1-es kosarasokkal és élvonalbeli utánpótláscsapatokból kiöregedett fiatalokkal! A rutin megszerzése évekbe tellett, amiben segítésünkre voltak a Györkös Imre által hozzánk csalogatott ex-körmendi játékosok is (Basa, Kiru, Szupi, Tánczi, köszönet a segítségért). Aztán következett sok nagy győzelem és 2 év után az A-csoportba való feljutás. 1999-ben úgy gondoltuk, hogy elég erősek vagyunk ahhoz, hogy „légiósok” nélkül is vállaljuk a megmérettetést! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy két szentpéterfai kosarasunk mindig is volt – a Geosits testvérek -, de őket mindig is közülünk valónak tekintettük. A szezon remekre sikeredett, megszereztük a rájátszást érő 8-ik helyet és tisztességesen helyt állva a bajnokság 6. helyén végeztünk! Ez óriási eredmény volt akkor számunkra, hiszen abszolút hobby kosarasokként nálunknál jóval esélyesebb csapatokat utasítottunk magunk mögé!

Az ezt követő években egyre stabilabb teljesítményt nyújtottunk. A felsőházi rájátszásban folyamatosan bent voltunk a bajnokság négy legjobb csapata között. Jöttek új játékosok, akik közül Tóth Róbert és Vertetics Roland kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és voltak nagy távozók is. Kiss Zoltán Veszprémben folytatta tanulmányait és az ottani NBI/B. csapat játékosa lett, Geosits Gergő pedig Budapestre költözött. 2001-ben Györkös Imre is elhagyott bennünket: munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudta tovább vállalni az edzői teendők ellátását. Ezt követően vettem át csapatkapitányként a bajnoksággal kapcsolatos teendők intézését. Igazi edző ezután már nem volt a csapatnál, de szerintem nem is nagyon kellett. Mindezek ellenére egyre érettebb lett a játékunk. Mivel a csapattagok jó barátok is voltak, stabil kis közösség alakult ki: ha nyertünk örültünk, ha vesztettünk vigadtunk. A meccsek hevében persze néha voltak konfliktusok, de ezeket a problémákat a lefújást követően egy jó korsó sör társaságában általában orvosolni tudtuk.

(Felső sor: Neubauer Richárd, Bendák Balázs, Farkas András, Vertetics Roland

Alsó sor: Kiss Ferenc, Németh Norbert, Geosits Szilveszter)

Mindig szívesen vettük, ha fiatalok is jöttek játszani és próbáltuk velük megszerettetni ezt a sportágat. Voltak is tehetséges újoncok (Balogh Áron, a Csenár testvérek, Dobos Gábor, a Pulai testvérek, csak hogy néhányat említsek közülük), de sajnos nem sikerült tartósan a csapat mellett tartani őket. Tanulmányi vagy munkahelyi okokból és néha bizony a motiváció hiánya miatt szinte az összes fiatal eltávolodott a csapattól.

A vérfrissítésre pedig szükség lett volna, hiszen a tagok döntő többsége, akik a kilencvenes évek elején-közepén kezdtek el kosarazni, a harmincas éveik elején-közepén jártak már! Ráadásul a családalapítás, munkahelyváltás, szűkös anyagi körülmények és sérülések miatt több régi játékos is abbahagyta a sportolást. Szerencsére azért mindig jöttek újak is, akik ha nem is fiatalságukkal, de lelkesedésükkel és küzdeni tudásukkal segítették életben tartani a kosárlabdát Jákon. Úgy hiszem, megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsem őket: Jánny Csaba és Kiss Ferenc, a két röplabdán edződött, de kosárlabdában is jó érzékkel mozgó „öreg róka” és Oláh János, a „betelepült” rutinos játékos!

(Felső sor: Oláh János, Neubauer Richárd, Bendák Balázs, Farkas András

Alsó Sor: Kiss Ferenc, Németh Norbert, Jánny Csaba, Havasi Gábor)

Derült égből villámcsapás - lehetett volna ezt is mondani a 2010/2011. évi megyei bajnokság kiírására: a szabályokban foglalt pontok között kritériumként szerepelt a szabványméretű hazai pálya megléte. Ennek a feltételnek a község tornaterme nem felelt meg, és a csapat többsége nem tartotta elképzelhetőnek azt, hogy „idegenben” kelljen pályát bérelni a hazai mérkőzéseink megrendezéséhez. Próbáltunk a döntés ellen minden lehetséges fórumon tiltakozni, de sajnos a megyei szövetség jelenlegi vezetése nem volt hajlandó a számunkra előnytelen határozatának megváltoztatására. Sajnálatos módon a 90-es évek elején (sokak szerint kissé elhamarkodva) megépült tornacsarnok valóban alkalmatlan bármiféle komolyabb szintű teremsportág kifejlődéséhez. Természetesen utólag könnyű okosnak lenni, de egy nagyobb teremmel, amiben esetleg még egy kisebb lelátó is helyet kapott volna, sokkal sikeresebbek lehettünk volna és az utánpótlás szempontjából is jóval kedvezőbb helyzet alakulhatott volna ki. A nézőtér hiánya miatt nem igazán tudtuk a falu lakosságának megmutatni, mire is képes a csapat, és hogy egy kosárlabda mérkőzésnek is nagyon jó hangulata tud lenni. Tehát jelenleg úgy áll a dolog, hogy a 2009/2010. idény volt az utolsó, amelyben Ják csapata résztvevő volt a megyei bajnokságban.

Azonban ez a história nem egy nekrológ, a történet folytatódik tovább. Az edzésekkel nem álltunk le, fiatal kezdőkkel kiegészülve heti két alkalommal (hétfő és péntek 19:15-21.00-ig) még mindig koptatjuk a parkettát. Várunk szeretettel mindenkit (kortól függetlenül), aki kedvet érez ahhoz, hogy mozogjon, sportoljon és kosárlabdázzon egy jót. 

Hiszen „nem az számít, hogy nyerünk vagy éppen vesztünk, még az se fontos, hogy jók vagyunk-e. Egyedül az számít, hogy játszunk-e?” (Jack Lengyel, Több, mint sport című film)

A megyei bajnokságban való indulásról véglegesen nem mondtunk le, jövőre, ha lehetséges ismét megpróbáljuk a nevezést.


Neubauer Richárd