Rácz Adél tollából

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! – Egészségesen, gyorsan, olcsón

„Az életed az ételed, vagyis az ételed az életed”. Ez a hippokratészi mondás lehet a mottója annak a szakácskönyvnek, melyet tiszta szívvel és teljes nyugalommal ajánlok az olvasó figyelmébe.

Polcz Alaine Főzzünk örömmel című kötete az a szakácskönyv, mely a legmélyebb hatást gyakorolta rám mindazok közül, melyekkel valaha találkoztam. Nem fényűző, nem reform, de nem is ódivatú, mai szóhasználattal élve: „nincs benne semmi extra”. Mégis hangulata, humora, a benne foglalt sok éves tapasztalat és nem utolsó sorban Polcz Alaine egyedi, közvetlen, rendkívül szimpatikus személyisége és stílusa számomra ezt a könyvet a kiemelkedő szakácskönyvek sorába avanzsálja. Nem mellékesen egy Kolozsváron született, a második világháborúban megsérült, a klinikai halál állapotát is átélt írónőről van szó, aki igen maradandót alkotott a halál és a gyermeki lélek pszichológiájának területén is. Mintegy harminc írása megjelent különböző, az esszétől a regényig terjedő műfajokban. Mészöly Miklós íróval 52 évig, az író haláláig tartott házassága, így méltán komoly tapasztalatai voltak a házvezetés terén.

Egészen pici, szinte totyogós korom óta sertepertélek a konyhában édesanyám és nagymamám körül. Talán ez lehet az oka annak, hogy mindig magával ragadtak a hagyományos ízek, fogások, de legfőképp a régi konyhák praktikái. Ilyen és ehhez hasonló javaslatokban igazán bővelkedik ez a könyv. Ittam Polcz Alaine szavait, nem tudtam betelni a fűszerezési, tészták elkészítésével kapcsolatos, környezettudatos takarítási módszereiről szóló tanácsaival, feljegyzéseivel. Mindez nem csak tovább bátorított a konyhai tevékenykedésben, hanem elvezetett a turizmus-vendéglátás szakhoz is, ahol az Ételkészítés és az Élelmianyag-ismeret című tárgyak voltak a legemlékezetesebbek, továbbá szakdolgozat témámhoz is, mely a magyar konyha fűszerhasználati szokásairól szólt.

A kötet bevezetőjében maga az író is megemlíti, könyve nem a különleges illusztrációktól és a modern konyha műremekeitől lesz igazán értékes, hanem attól, hogy sok év és több generáció összegyűjtött tapasztalatait próbálta papírra vetni. Polcz Alaine egy olyan hölgy, aki nem hisz a pazarlásban, a kimondhatatlan nevű fűszerekben és hozzávalókban, a bonyolult és időigényes fogásokban. Ellenben elengedhetetlennek tartja azt, hogy szívvel-lélekkel, de legfőképpen érzékkel kezdjünk hozzá minden konyhai tevékenységhez. Nem kell beállítani a stoppert, sem grammra pontosan mérni a hozzávalókat. Finomítani kell azonban érzékeinket, melyeket helyesen használva készíthetjük el a legfinomabb ételeket. A könyv sem pontosan betartandó receptúrákat közöl, hanem csak iránymutatást ad, illetve bemutatja azokat az alapvető szabályokat, melyeket érdemes betartanunk az élvezetesebb végeredmény érdekében.

A könyv fejezetei között találunk olyat, mely az ételkészítés, a vendéglátás hagyományairól, szokásairól szól, a Titkok fejezetében az egyes élelmi alapanyagok (pl. húsok, sajtok, tojás, burgonya) jellegzetességeit és a velük kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat mutatja be a szerző, de külön fejezeteket szán a leveseknek, köreteknek, húsoknak, halaknak, salátáknak, tésztáknak is. Ír továbbá a természetben megtalálható legértékesebb növényekről, gombákról is, vendéglátáshoz-vendégváráshoz ad tippeket, és egy ma oly divatos téma, a fogyókúra vizeire is elevez.

A konyhai praktikákról szóló fejezete legfőképpen azzal az üzenetével bűvölt el, melynek lényege: nem lehet egy ételt sem annyira elrontani, hogy ne tudnánk „kivágni” magunkat a helyzetből. Javaslatot tesz leégett vagy elsózott étel kijavítására, megtanít minket az alapvető élelmi anyagok megfelelő kezelésére. Legfontosabb üzenete a háziasszonyok felé: soha ne mondjuk, hogy egy ételt elrontottunk! Szándékosan készítettük azt el így! Megjegyezném, óriási terhet vesz le ezzel a kijelentéssel a háziasszonyok válláról, hiszen Murphy óta tudjuk: ami elromolhat, az el is romlik. Konyhai nyelvre átfordítva ez azt jelenti, ha egy ételnek nagyon jól kell sikerülni (mert például vendégeket várunk), akkor egészen biztosan hiba csúszik számításainkba, és valami nem úgy sül el (sül ki?), ahogy mi azt elterveztük. Ellenben ha kellő nyugalommal és magabiztossággal fogunk neki a munkának, a siker szinte biztosan garantált. És ha már Murphyt megemlítettem, Polcz Alaine két kevésbé lelkesítő tapasztalatát is megosztja könyvében a nagyérdeművel:

1. Az étel károsodása egyenes arányban áll az értékével.

2. A tapasztalatunk egyenes arányban nő a tönkrement ételek számával.

        

          Az Erdő-mező ajándéka című fejezet illataival (amely valószínűleg az olvasó képzelőerejének is köszönhető), teáival, sokszínűségével azonnal belopta magát a szívembe. Kedvencem a Bogyók – befőttek című rövid fejezet, mely ihletet és késztetést adott a befőzés szépségeinek megismeréséhez.

             Az író belekezd egy nagyon ingoványos terület, a fogyókúra taglalásába is. Hogy miért ingoványos? Se szeri se száma azoknak a csodadiétáknak, melyekkel a mai kor emberét bombázzák. 10 kg egy hónap alatt; gyors, hatásos és tartós diéta; fogyás szenvedés nélkül: ilyen és ehhez hasonló szólamokkal próbálják meggyőzni a fogyni kívánókat. Alaine egyszerű, betartható tanácsokat ad, melyek a mértékletességben gyökereznek. Rávilágít továbbá egy olyan ellentmondásra, amely engem is felháborít. Fogyasztói társadalmunk habzsolja az élvezeteket, így az ételek tömkelegét is. Egyfelől komoly problémát jelent a sok túlsúlyos, elhízott ember, másfelől pedig a tizenéves korosztály jómódú tagjai is alultápláltságban szenvednek. Nem azért, mert nem jutnak elég ételhez, hanem azért, mert nem a megfelelő étkeket, nem a megfelelő mennyiségben fogyasztják. Míg a szénhidrát és zsír bevitele az egeket verdesi, addig az alapvető vitaminokból, ásványi anyagokból, egyéb tápanyagokból nélkülözni kénytelen a szervezet. A legnagyobb ellentmondást mégis az adja, hogy mindeközben emberek milliói éheznek a Földön. A könyv írója gyógyírként erre a problémára a mértékletességet, fegyelmezettséget, takarékoskodást ajánlja. Megmutatja azt, hogyan lehet jól, olcsón és gyorsan főzni. Mindez nem csak és nem kifejezetten a szegények felé intézett tanács, hanem a jómódúak kiváltsága is lehet.

            Megismerteti velünk könyvén keresztül a legismertebb alapfogásokat, melyek elkészítése már egyfajta főzőtudományt von maga után. Ilyen például a húsleves is, melyből két egyformát különböző helyen én még nem ettem. Ez nem is lenne lehetséges, hiszen erre a levesre tényleg igaz: ahány ház, annyi szokás. Az igazán jó húslevesben sokféle fűszer, zöldség van. A hozzávalók, ízesítők kiválasztása, azok adagolása minden házban máshogy történik. Ajánlott könyvünkben egy 1915-ből származó marhahúsleves receptjét is megtalálhatjuk, méghozzá egészen részletesen és pontosan megfogalmazva minden egyes lépést, mozzanatot. Érdekesség, hogy ebben a receptben tiltják a húsleves tetején lévő fehér hab leszedését, míg ma úgy tanítják, ez kötelező, hiszen csak így tudjuk megakadályozni, hogy zavaros legyen levesünk. Ebben a régi receptúrában 12 féle zöldséget sorolnak fel, melyet javasolt hozzátenni egy igazán finom és gazdag húsleveshez. Nem tudom megállni, hogy ne soroljam fel e bőséget: sárgarépa, petrezselyem, zeller, póré, káposzta, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, zöldbab, zöldborsó, úrigomba. Kíváncsi lennék, hogy ezek közül egy ma oly annyira divatos leveskockában mennyi és milyen mennyiségben található.

Tavaly két hónapot töltöttem Romániában, hazajövetelem óta pedig ugyanazt a vineté („vinatta”) ízt keresem. A boltok polcain található termékekhez hasonlóan a saját magunk által elkészített padlizsánkrémekben sem találtam meg azt az igazi ízharmóniát. A titok a könyvben található, mely leírja, hogyan és meddig süssem a padlizsánt ahhoz, hogy megérezzem annak igazi zamatát. Igaz, ebben a fejezetben már maga a „lapító” (=deszka) szó olvasása is örömet és nosztalgikus hangulatot ébresztett bennem, hiszen a Nagyszalontán töltött két hónap alatt szókincsem jó néhány új kifejezéssel gazdagodott.

Érdekes volt a tálalással és díszítéssel kapcsolatos rész, hiszen iskolai keretek között az előírt tálalási szabályokat tanultuk meg, centiméterre pontosan. Még a lelógó asztalterítő maximális hosszát is megszabják egy vendéglátó egységben. Természetesen mindennek megvan az oka, hiszen ezek a tálalási követelmények a vendég és a felszolgáló kényelmét egyaránt szolgálják. Azonban egy otthoni vendégfogadásnál egészen biztosan nem veszünk elő vonalzót (leszámítva persze a megszállottakat), így Polcz Alaine tanácsai otthoni körülmények között jobban beválnak. Fontos kiemelnem, hogy az író hangsúlyozza a nyugodt evés fontosságát, így azt is, hogy mindig adjuk meg a módját, még egy egyszerű hétköznapi ebédnek is. A díszítési lehetőségek bőségét is kiemeli. Nem is gondolnánk, mennyi fűszer, zöldség, ízesítő van egy átlagos konyhában, mellyel feldobhatjuk az ételek küllemét.

Végül azokról a praktikákról szeretnék beszélni, melyek közül a legtöbbet a könyv olvasása óta én is betartok és gyakorolok. Ezek olyan házi praktikák, melyeket Polcz Alaine is családtagjaitól, ismerőseitől gyűjtött össze. Néhány példa:

Nem éri meg kis tasakos vaníliás cukrot vásárolni. Tegyünk egy csavaros üvegbe egy rúd vaníliát kikapargatott belsejével együtt, majd öntsük fel cukorral! Csavarjuk rá a tetejét, és rázzuk össze! Nagyon gyorsan átveszi a cukor a vaníliás aromát, ráadásul igazi vanília van benne. Egyszerűen, gyorsan és nagy mennyiségben tudunk így vaníliáscukrot készíteni. 

Gyerekkorom óta azt láttam édesanyámtól, hogy a hagymát a fazék felett, kezében aprította össze. Számomra ez volt a természetes, megdöbbentem, amikor azt láttam, hogy máshol ezt az egyszerű műveletet deszkán végzik el, ezzel egy adaggal több mosogatnivalót hagyni főzés utánra. Kezdetben nekem is csak deszkán ment, hiszen egy kis ügyességet és tapasztalatot igényel a kézben történő kockázás, különösen, ha igen apróra szeretném darabolni a hagymát. A könyv hívta fel újra a figyelmem erre a praktikára, azóta én is így csinálom, édesanyámhoz hasonlóan.

Még egy tanács, mely mélyen megmaradt emlékezetemben. Soha nem értettem, miért kell szitálni egy sütemény tésztájához a lisztet. Fölösleges macerának gondoltam, ráadásul a mosogatnivalók táborát is szaporítja a szita. Polcz Alaine aztán felhívta rá a figyelmemet: sokkal lágyabb és omlósabb lesz a szitálástól a tészta, hiszen különválasztja a lisztszemcséket, levegősebbé teszi a tésztát. Az ötlet valóban bevált!

Csak néhány azok közül a tippek közül, melyek egy több évtizedes gyakorlattal rendelkező háziasszony számára is sok újdonsággal szolgálhatnak.

            Végül szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez a könyv nem egy tudománnyal, kémiával teli szakácskönyv. Személy szerint engem is kifejezetten érdekelnek a gasztronómia új irányvonalai is. Például a molekuláris gasztronómiának komoly jövője lehet, és egy nagyon érdekes tudományágról van szó. Azonban a Főzzünk örömmel! című könyv a mindennapokra szól, és nem csak azokat célozza meg, akik tudományos mélységig szeretnének elmerülni a gasztronómiában, hanem egyszerűen a hétköznapokban szeretnének gyorsan, olcsón és jól megtanulni főzni, sütni. 

            Amíg engem ilyen mértékben képes elbűvölni az a pillanat, amikor meglátom a duplájára kelt tésztát, megérzem a kedvenc fűszeremmel, a lestyánnal készült gombaleves illatát, addig nem lesz szükségem noszogatásra a konyhai tevékenykedéshez. Azonban ha gyors tanácsra, egy igazi, jól bevált receptre, vagy csak egyszerűen egy kellemes esti olvasgatásra vágyom, biztosan Polcz Alaine-t hívom segítségül. Ennek tudatában ajánlom tiszta szívvel eme könyvet minden kezdő és gyakorlott háziasszonynak, illetve bárkinek, aki kedvet kapott egy kis főzéshez, sütéshez!