Kincs, ami nincs....

Egyszer volt, hol nem volt... Kezdhetném így is, de a folytatás sajnos már nem egy mese, hanem egy szomorú történet.
De térjünk vissza a kezdetekhez! Már majdnem két éve, hogy elhatároztam, valamit változtatok azon a nagy semmin, amivel településünk lakóinak tájékoztatását jellemezhetném. Nagy lendülettel fogtam hozzá, és azóta sem bántam meg, sõt! Nem titkolt célom volt, hogy felrázzam az illetékeseket, lehetne ezt másképp is csinálni. Szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy talán a windows képernyõvédõjén, és a jak.hu weboldalon egyszer - egyszer megjelenõ hirdetéseken kívül is vannak közzétételre méltó események, hírek, képek, amelyek érdemesek arra, hogy a nyilvánosság elé kerüljenek. Nem is beszélve a különbözõ társadalmi eseményekrõl, intézmény átadásokról, az óvodások és iskolások gazdag programjairól. Aztán nagy örömömre végre elhatározták önkormányzati szinten, hogy új weblapot készíttetnek saját domnain névvel, megújult keretek között. Éljen! Az elhatározás megszületett, a weblap elkészült, az óvodában összegyûjtötték a gyerekek szülõi beleegyezéseit. Minden ment, mint a karikacsapás. Aztán csend. A gépezet valahol elakadt. Megmondom õszintén, nem értettem, mi történt, miért nem látok képeket, híreket az új jak-kozseg.hu weboldalon.  Pedig kerestem. A lakók körébõl is érkeztek olyan felhangú vélemények, hogy micsoda dolog ez, az oldal üzemeltetõje  nem frissíti,  ez is éppolyan üres, mint a régi, pedig a cég bizonyára sok pénzt kap érte. Megmondom õszintén az elsõ gondolatom nekem is ez volt. Ezért vettem a bátorságot, és e-mailben kapcsolatba léptem az ügyben legilletékesebb személlyel, a  Ják hivatlos oldalát karbantartó R-Comp Kft ügyvezető igazgatójával, és megkérdeztem, miért "mozdulatlan" az új weboldal. Legnagyobb meglepetésemre válasz érkezett a levelemre.Többszöri levélváltás után történt személyes találkozásunk alkalmával ezekrõl a "miértekrõl" esett szó. Beszélgetésünk során nyilvánvalóvá vált, hogy az üzemeltetõ csak olyan anyagot tud feltenni, amit megkap, ha nem küldenek írásokat, képeket, akkor bizony nincs tartalom. Ez ennyire egyszerû képlet. Többszöri kérésük ellenére csak néhány pdf dokumentum érkezett feltöltésre, semmi más.  Számomra ez a történet máig érthetetlen, hiszen a mai digitális világban az anyagküldés nem postán történõ feladást, és hosszú várakozást jelent, hanem egyetlen kattintást, amivel egy pillanat alatt célba ér a küldemény. Nem értem azért sem, mert több a honlap tartalmi frissítésének lehetőségével felruházott személy Facebook oldala tele van iskolában, vagy azon kívül különbözõ eseményekrõl készült felvételekkel, miért nem lehet ezekkel a képekkel, hírekkel egyenesen a település honlapját gazdagítani?! (Természetesen azt meg sem merem kérdezni, hogy a szülõi beleegyezéseket a Facebook oldalakra megkapták-e?)Tovább megyek... Megjelent több iskolaújság is!  Az is csak egy kattintás lenne!
Nem értem!  De akkor minek kellett még egy weblap?!
Az ügyvezetõ igazgatóval történt beszélgetésünk során egyetértettünk abban, hogy a új weblap létrehozása egyértelmûen a Jáki Hírmondónak akart konkurrenciát állítani. Ezt komoly sikerként könyvelhetem el, mert hosszú távon éppen ez a fajta motíválás volt a célom. Nagy meglepetésemre  kiderült az is , hogy a kezdetektől nyomon követte a Jáki Hírmondón dokumentált eseményeket, és olvasta az oldalon megjelenő írásokat. Na de hogy konkurrencia! Ez kicsit szánalmas!! Normális esetben egy civil kezdeményezésû oldal mûködésének célja pusztán a "civil kontroll" jelenléte, nem konkurrenciája, hanem kiegészítõje egy település hivatalos oldalának. (Persze ha van mûködõ hivatalos oldala!).  
De vegyük sorra. A faluhoz négy internetes oldal is kapcsolódik. A  http://www.jak.hu,  a  http://www.jak-kozseg.hu  a 
http://jakiskola.uw.hu   és a http://www.altisk-jak.sulinet.hu/
Bármelyikre kattintunk az eredmény ugyanaz. Sehol egy friss hír, egy aktuális esemény, képek meg pláne. Úgy vélem, hogy ezen azért már el kellene gondolkodni. Az is nyilvánvaló, hogy egy település kommunikációjának a sikere nem attól függ, hogy adott idő alatt hány weblapot képes létrehozni (megfizetni), hanem attól, hogy a meglevőt milyen gyakorisággal frissíti, és nem utolsósorban mennyi időt és energiát fordít a szerkesztésére. Ez pedig munkával jár, idővel, és nem kevés energiával.  Mindezek figyelembe vételével már csak arra tudok gondolni, hogy a szerkesztéssel járó folyamatos feladatvégzés hamar  elvette a kedvét az új weblap készítését kezdeményezőknek, lelohadt a kezdeti lelkesedés és elfogyott a lendület. Senki nem foglalkozik azzal, hogy anyagokat küldjön feltöltésre....
Kár.
Arra pedig felesleges közpénzt fordítani,  hogy üres oldalakon szörfölgethessünk, és nézegessük a nem működő fájlokat, több hónapja "feltöltés" alatt álló menüket és galériákat.
Apropó közpénz.
Az R-Comp Kft. is régóta ott várakozik azon szállítók sorában, akik a számláik kiegyenlítésére már többször kaptak ígéretet.
 És hogy miből?!!  
Hát az Önhiki pályázaton nyert pénzből, amit amúgy is szállítók kifizetésére költhetnek el!
 Hogy a falu a tervezettnek csak egy kis töredékét kapta meg? !!!
Hát igen, a problémák nem kicsik!

Végezetül még annyit: mindenkinek szíve joga annyi rendszergazdát alkalmazni, és weboldalt készíttetni, annyi domain nevet és tárhelyet fizetni, amennyit csak akar. De nem közpénzen.  És főleg nem úgy, hogy az a funkcióját nem tölti be megfelelően, mondhatnánk egyáltalán nem. Azért nagyon remélem, hogy ez nem egy végleges állapot, és az anyagküldési lehetőségekkel és megfelelő jogosultsággal felruházott illetékesek egyszer veszik a fáradtságot és megnyomják a "küldés" gombot.
És akkor végre élet költözhet vegetáló weboldalainkra....

Juhászné Müller Enikő

Részletek a honlapot készítő és karbantartó team 2011-ben küldött e-mailjeiből, melyekben ötleteket adtak, lehetőségeket soroltak fel, milyen lehet egy jó települési weboldal.  Aztán kattintsunk egy tetszőleges jáki oldalra a négy közül, és döntsük el , hogy ennek hány százaléka valósult meg, és miről is maradtunk le.


"Iskoláról és oviról ha lehet belülről is kellene, meg ha akarnak dicsőségfalat, ilyesmit, akkor nyilván az illetőkről is: ki az, micsinált, stb.. Sanyika a 4/b-ből megnyerte a szavalóversenyt, stb.Ezek jók egy sulinak... (van aki osztályképeket is felrak éves bontásban, ennek nem minden szülő szokott örülni) Sulival, ovival egyeztetni kell erről. 
oviban foglalkozásokról szabadban játékról-- ezek a szokásos klisék amiktől mégis valahova tartozóknak érzik magukat. :) Ilyesmiben kell gondolkodni. 
Teljesen képek nélkül is működőképes a dolog amúgy, csak akkor nincs meg az ezek mi vagyunk-feeling.”

"Pl képviselő-testületi tagokról kérnek-e olyat, hogy mindenkiről egy adatlap? Tudod: iskolák, tevékenységek, stb, ilyen fényezős mint egy önéletrajz... illetve kell majd az is, ki mit szeretne /nem szeretne magáról viszontlátni az oldalon. Fénykép-portré legyen-e, ha igen akkor ragadjanak tollat / billentyűzetet és írják meg a szöveget, küldjenek képet, ha nem kell akkor szóljanak.. Ez részletkérdés, de fontosh. :D 

Iskoláról: SZMSZ (szervezeti és működési szabályzat), pedagógiai program, jó lenne ha tudnák mit szeretnének mindenképpen közzétenni. Eredmények, sikerek, "akikre büszkék vagyunk album" ilyenek. Tanév rendjét, általános dolgokat ki is tudom google-zni, ami fontos az a helyi "specialitások" saját rendezvények, stb. 

Itt is: pedagógusok elérhetősége kell-e (fogadóórákat mindenképp javaslom), stb. 

Ovi: nyitvatartási rend, beíratkozás, pedagógiai program, ha akarnak akkor pr-szöveg... 

Meg nyilván írtam pár olyan menüpontot is, ami az eredetiben nincs, ezeket jó lenne tartalommal feltölteni. Ezt együtt kellene megoldani majd velük. “