Biztos tippek a jojó-effektus ellen

Legyen tartós a fogyás!
Az esetek többségében keserves csalódás éri mindazokat, akik a fogyást, testsúlyuk csökkentését csupán radikális, rövidtávú diétával tudják elképzelni; ahelyett, hogy megtanulnák, hogyan kell és lehet a táplálkozási szokásaik átállításával alakjukat állandó ellenõrzés alatt tartani.

kisebb normál nagyobbA keservesen leadott kilók az esetek 95%-ában igen gyorsan – ráadásul néha kamatosan – térnek vissza. Tartósan karcsú csak az 5%-nyi, elenyészõ kisebbség marad, azok a szerencsések, akik pontosan tudják, mire is kell az áhított versenysúly elérése után oly nagyon vigyázni.

A merev tilalom nem használ

Még az önként vállalt tilalmak sem mûködnek, ha azok túlságosan merevek. A legfontosabb szabály: ha végérvényesen meg akarsz szabadulni kilóidtól, nem kerülheted el életmódod gyökeres megváltoztatását. Ha a fogyókúra alatt nem tetted meg, sürgõsen tudatosítanod kell étkezési szokásaidat. Gondold végig, hogy a frusztráció, a stressz, vagy akár az unalom nem igényel-e fölösleges kalóriákat, és nem eszegetsz-e például tévénézés közben tápláló falatkákat.

Az ilyen alakcsapdák ellen haditerveket kell kidolgoznod: térj át zsír- és kalóriaszegény csemegékre, és találj ki alternatív módszereket a stressz vagy az unalom leküzdésére. Ügyelj azonban arra, hogy ne kényszerítsd magadat kellemetlen tevékenységekre vagy olyan ételek fogyasztására, amiket nem szeretsz. Eredményt ugyanis csak akkor tudsz elérni, ha a változásokat hosszú idõre tervezed, és csak reális terveket tudsz megvalósítani. A reális tervek nem tartalmazhatnak rideg tiltásokat, jobban teszed tehát, ha a megfelelõen adagolt bûnöket már elõre betervezed.

Valóban szükség van kalóriatáblázatra?

Nem kell, hogy a kalóriatáblázat állandó kísérõd legyen. Az állandó vasfegyelem és a kalóriák folytonos számolgatása nem tartozik a diétához. Ha ugyanis táplálkozásodat úgy tervezed meg, hogy figyelembe veszed az egyes alapvetõ táplálékcsoportok egymáshoz való viszonyát, szinte automatikusan kapod meg a tápanyagok optimális mennyiségét.

Gyümölcsbõl, fõzelékfélébõl és teljes kiõrlésû gabonakészítményekbõl szinte korlátlanul fogyaszthatsz, ezek ugyanis gazdagok a bioanyagokban anélkül, hogy túl sok kalóriát tömnének a szervezetedbe. A háttérben viszont ott lapulnak a bûnre vezetõ finomságok: a tejszínes falatkák, a krémes szószok, a sajt, a felvágott és a vaj. A zsírról csupán annyit: egyetlen evõkanál vaj több mint száz kalória, ami azt jelenti, hogy négy evõkanálnyi fedezi az egész napi zsírszükségletedet.

Részesítsd tehát elõnyben a zsírban szegény ételeket, legyen az fõtt vagy hideg táplálék, felvágott vagy tejtermék. Meglepõen rövid idõ alatt változik meg az ízlésed, a zsíros ételeket nehéznek fogod találni, és inkább a gyümölcsöket és fõzelékeket kívánod majd.
A szakemberek az elsõ napokra élelmezési napló vezetését javasolják, mely rámutat majd a gyenge pontokra.

Mennyit egyél naponta?

Tested alapvetõ funkcióinak kielégítéséhez egy kilogramm testsúlyra számítva óránként egy kalória szükséges – nõknek 0,9 kalória. Ehhez az alaphoz jön a mozgáshoz szükséges mennyiség: ülõmunkánál kilónként 8 kalória, könnyû mozgásnál – kerékpározás, házi- és kerti munka – 12 kalória/ kiló. Nehéz fizikai munkához és fizikai sporthoz 26 kalória/kilogramm.

Ne felejtsd el! Sok, de legkevesebb két liter folyadékot, kristályvizet, gyümölcsteát igyál meg naponta!

forrás: femina.hu