Ön a Móricz Zsigmond utcába költözött?
 Rossz döntés volt.

"az embereknek nem árt ám meggondolniuk azt sem, hogy hol vesznek házat, vagy éppen építési telket."
Idézet Szemes Istvántól, Ják polgármesterétől forrás: nyugat.hu

Kedves ideköltözni vágyó jövőbeli jáki lakók! Olvasták örökös polgármesterünk "kedves, invitáló" szavait, s csak remélni tudom, hogy nem veszi el kedvüket attól, hogy gyönyörű falunkba telepedjenek le. Ráadásul kiemelt helyre, közvetlenül az európai hírű templomunk közvetlen közelébe, a Móricz Zsigmond utcába. De mielőtt ezt megtennék, kérem jöjjenek velem egy rövid képes idegenvezetésre, hogy tisztán láthassák e környék "kiváló" opcióit.

Nevezett út és környéke gyakran szerepelt a megyei médiák oldalain, sajnos nem úniós vagy egyéb fejlesztések kapcsán. Talán a tűzoltók mesélhetnének e helyről legtöbbet, hisz olvadás idején az árvízi védekezés sarkalatos helyszínei közé tartozik. Egyik oldalról a Sorok patak áradása sodorta többször veszélybe már az itt lakók otthonait, másik oldalról a  földekről zúdúlt le a víz elvezető árok híján az utcát és az udvarokat elöntve.Lépések az árkok kimélyítésére csak akkor történtek, mikor a lehetetlen körülmények miatt egy helyi lakó sorozatosan panasszal élt a polgármesternél, és -nagyon helyesen- nem hagyta magát lerázni.
De ez még nem minden. A lakóházak közelében egy lőtér is működik, mégpedig elég nagy intenzitással.


fotó: Vágvölgyi Bálint

Miután panasz, sőt rendőrségi panasz is érkezett a lőtér miatt, Szemes István polgármester, (aki egyébként a falu másik felén lakik) a nyugat.hu érdeklődésére a következő álláspontot alakította ki, és módfelett bölcs kijelentést tett:

 " a jákiaknak a továbbiakban is el kell viselniük a lövészetekkel járó zajt, ha lehet ilyet mondani együtt kell élniük vele."

valamint 

"A polgármester nem tagadja, hogy a család többször is megkereste őt magát és a jegyzőt is, de mindketten úgy ítélték meg, hogy a kérésük nem a köz akaratát fejezi ki. Egyedül ők panaszkodtak a lőtéri zajok miatt, senki más, a falunak meg, ugye, több mint 2500 lakosa van. Ezért nem karolták fel az ügyet" (forrás: nyugat.hu)

(no meg azért, mert a bejelentő nem volt családtag) a szerk.

Látják kedves jövőbeli jáki lakók, milyen lojálisak a körülményekhez az itt lakó emberek? Némelyikük véleménye szerint egyszerűen csak  füldugót kellene használni!
Ilyen egyszerű a megoldás! Tehát ha ide szeretnének költözni füldugóval mindenképpen készüljenek! Ajánlatos!

De haladjunk tovább! A következő csodálatos és látványnak sem utolsó mesterséges képződmény a házak között belterületen álló vadhűtőház.

 A mellékelt képeken látható tájkép nem csata után alakult ki, hanem egy vadászat véres emlékeit tárja elénk. A véres beton és a húscafatok nem illusztráció, hanem maga a valóság. Szívet melengető látvány ez nem csak az erre elhaladó óvodába, iskolába induló gyerekeknek, hanem a felnőttek is bizonyára szívesen vetnek rá egy két pillantást. A kóbor kutyáknak meg bizonyára ez a hely a kánaán főként közvetlenül vadászatok után. Egyébként úgy tudtam a vér biológiai szempontból veszélyes hulladéknak számít, és kezelésének, megsemmisítésének komoly szabályai vannak, de lehet hogy tévedtem? Mindenesetre a vadászati szertartások itt elég gyakoriak, és elég nagy csinnadrattával járnak. Kiterített állatok, vadászkürtök, tűzgyújtás,  terepjárók véres platókkal, melyeket slaggal mosatnak egyenesen az útra. Biztos, hogy ezt belterületen a lakóházak között kell hogy történjen?

Bár ha követjük a friss híreket, arra a következtetésre juthatunk, hogy itt Ják belterületén emberek közvetlen közelében már-már a vadkilövés is lehetséges. Történt ugyanis, valaki úgy gondolta egyik keddről szerdára virradóra, hogy  a focipályára tévelyedő vadat fogja és lelövi. Csak úgy, csípőből. Aztán szépen elszállítja. Ez Jákon ilyen egyszerűen működik. Úgy látszik, élnek itt olyan emberek, akik úgy érzik, nekik mindent szabad. Nyilván a belterületi lövöldözés is ezen tevékenységek közé tartozik, de azért erről várjuk meg a rendőrség véleményét is. (Focipályán lőtték ki a szarvast! TV2 videó)


Apropó: ÚT
Ez lenne a következő fő szempont, ami meggyőzni hivatott a letelepedni kívánó lakókat, hogy a Móricz Zsigmond út a "legmegfelelőbb" választás.


Ugye ideális közlekedési lehetőségek, térdig érő sár, fagyban jégpályává dermedve. Közlekedni lehet például az árokban, ha éppen nincs tele vízzel. Váltóruha, váltócipő kötelező, mert senki sem szeret sártól úszó cipőben vagy derékig fröcsekes nadrágban megjelenni a munkahelyén, az iskolában, vagy a buszon. Aki pedig autóval jár, annak teljesen felesleges kocsit mosatnia.
A szemetet azonban innen is el kell vinni, a leveleket ide is ki kell hordani. Meghallgatnám mit gondol erről az utcáról a szemetet elszállító kocsi sofőrje, vagy az önkormányzat éppen aktuális levélkihordója. Persze segítséget lehet kérni választott "képviselőinktől", de únjuk már a mindig ismétlődő válaszokat, melyeket minden esetben az érdektelenség motívál. Hogy mik ezek? Majd megnézzük, valamit intézünk......nincs rá pályázat.... A jeges utat is többnapos könyörgés után sózták le.
És akkor még nem beszéltünk a temetőben időnként meggyújtott szemétkupac gomolygó, közvetlenül az út felett elterülő füstjéről, mely napokig megkeseríti az itt élők mindennapjait.
Ezek a történések, tények sajnos valósak, sok család életét, mindennapjait keserítik meg. Újonnan épült házak árát csökkentik, járművek értékét amortizálják, ezzel tényleges anyagi kárt okozva. Érthetetlen, hogy ennyi év alatt a sok beruházás ellenére arra nem jutott pénz, hogy a falu vezetése legalább némileg javítsa az itt élő családok körülményeit. Az árvízek ellen tehetetlenek, az utcákat képtelenek közlekedésre alkalmas állapotba hozni. A vadhűtőházat sem kellett volna a házak közé létesíteni, és a temetőben a szemét felgyújtása helyett talán annak elszállítását kellett volna kitűzni célnak. De! Ne legyünk már telhetetlenek! Létesült kerítés a focipályára, mellé járda, mindent megépítettünk, felújítottunk, leszigeteltünk, átadtunk, avattunk, már a polgármesteri hivatal is teljes pompájában tündököl. Hurrá! A lakók meg nem fontosak! Közlekedjenek, ahogy éppen tudnak, növesszenek szárnyakat, legyenek már egy kicsit kreatívabbak!

Én személy szerint is azt remélem azok lesznek, hiszen információim szerint fontolgatják, hogy a médiához fordulnak. Ha nem állnak ki magukért, ezt senki nem teszi meg helyettük.

Nos visszatérve Önökhöz, kedves jövőbeli jáki lakók megértem, hogy végignézve a képeket, és tájékozódva a körülményekről hosszas megfontolás után Önök meggondolták magukat, és nem akarnak Jákon a Móricz Zsigmond utca lakói lenni. Önök jól döntöttek, és még időben! Ugye mennyire igaz nagy klasszikusunk még nagyobb mondása:

"az embereknek nem árt ám meggondolniuk azt sem, hogy hol vesznek házat, vagy éppen építési telket."
 Szemes István, Ják polgármestere forrás: nyugat.hu

de azért végszóként szerényen hozzátenném saját gondolatomat is:

"s miután mindezt meggondolták, nézzenek utána annak is, hogy hívják a település polgármesterét, mit nyilatkozik
településéről, és milyen stílusban szól annak lakóihoz. Csak ezután döntsenek. "


Juhászné Müller Enikő
2015.02.15.