Kreatív tojásfestés

Kreatív tojásfestési módszerekkel és dekorációkkal nagyon szép húsvéti díszeket készíthetünk. Célszerű fa, műanyag, hab vagy kifújt tojásokat alkalmaznunk, mert ezek tovább tartanak, mint a főtt tojások. Ha igazi tojásokat festünk, alaposan mossuk meg őket, és lehetőleg természetes színezéket használjuk. A tojásfestés részletes előkészületei (tojás főzés, fújás, színezés) után íme néhány tipp egyedi tojások festéséhez és díszítéséhez..


Természetes tojások (festett és kifújt)

 • Viaszos tojás: a legrégibb díszítési mód. Festés előtt a tojásokra viasszal rajzoljunk mintákat (vagy írjuk szavakat) és tegyük a festékbe. A tojás a festékben megkapja a kívánt színt ott, ahol a viasz a tojás héját nem takarja. Miután megszáradt, töröljük le (vagy olvasszuk le) a viaszt, és így kirajzolódik a ráírt minta.
 • Foltos tojás: tegyünk 2 tk étolajat a tojásfestékbe, így a festék nem ragad rá azokra a helyekre, ahol az olaj van, így egyedi mintázat képződik. Ez nagyon jó alapfestés további díszítéshez.
 • Leveles tojás – gyűjtsünk leveleket, amiket vízzel tapasszuk fel a tojásokra, majd a tojást szorosan burkoljuk be nejlonharisnyával. Helyezzük a tojásokat egy fazékba, és öntsük le a forró színezékkel. Hagyjuk a színezékben addig, amíg a tojások a kívánt színt átvették.  Majd hideg vízzel öblítsük le a tojásokat, csomagoljuk ki, étolajjal fényesítsük. Ez remek és egyszerű dekoráció főtt tojásokhoz.
 • Márványozott tojás – a tojásokra cérnával kötözzünk hagymahéjat úgy, hogy az egész felületet beborítsa. Az így bebugyolált tojásokat öntsük le forró vízzel, vagy forraljuk fel hideg vízben 15 percig.
 • Karcolt tojás:  tojásfestékkel vagy természetes színezékkel fessük be a tojásokat mély színűre. Egy tűvel karcoljunk rájuk mintákat. Ezt a módszert főtt tojáshoz  alkalmazzuk.
 • Hímes tojás: ez a módszer a gyerekek kedvence. A színes tojásra vékony ecsettel fessünk különböző mintákat, majd lakkal rögzítsük.

Műtojások és kifújt tojások

 • Mozaik tojás – rajzoljunk egy  mintát a tojásra, majd ragasszunk fel hobbiragasztóval műanyag mozaik lapocskákat.
 • Selyem tojás – egy habtojást hosszában kössünk át többszörösen selyemszalag darabokkal –majd a tojás alján ragasztóval rögzítsük.
 • Csillámos tojások -  vagy csillámos ragasztóval rajzoljunk mintákat egy színes tojásra, vagy hobby ragasztóval fessük be a tojást, és forgassuk meg csillámokban.
 • Matricás tojás – kreatív matricákat ragasszunk festett tojásokra
 • Hímes tojás – akríl festékkel fessünk mintákat a tojásokra, ezek lehetnek hagyományosak – virág, nyuszi, csibe  – vagy modern alakok  – pötty, csíkok, retro minták.

Egyszerű tojás díszítés

Ha az utolsó pillanatra hagytuk a tojásfestést és már kifogytunk időből, vagy a tojásfestés nem jött össze, íme néhány gyors és egyszerű tojás dekorálási ötlet főtt tojásokhoz:

 • A tojásokat hagyjuk kihűlni, majd kössük át egy széles szalaggal. Tegyünk egyet-egyet mindenki tányérjára a húsvéti reggeli előtt.
 • A lehűlt tojásokra ragasszunk csillámos, vagy fényes matricákat – pillangó, virág, nyuszi az ideális, de pöttyök is remek dekorációk.
 • Viaszkrétával vagy tollal rajzoljunk arcokat vagy egyéb mintákat a hideg tojásokra. Adjuk át ezt a húsvéti feladatot gyerekeknek!
 • Megmaradt kifújt tojásból készítsünk minivázákat  -  a tojás fenékére ragasszunk egy kis műanyag „tálcát”. A minivázákat alkalmazzuk a húsvéti ebéd tálalásához.

A kreatív tojásfestés és dekoráció a húsvéti ünnepek egyik legszebb élménye. A tojássokkal dekoráljuk otthonunkat, vagy használjuk fel őket húsvéti ajándékként. Természetesen a hímes tojás a locsolkodás velejárója, így ha locsolókat várunk, célszerű előre készíteni néhány különlegesen festett vagy díszített tojást.

Forrás: http://www.tutitippek.hu