Hurrá!  Befoltozták az utakat!
Jön a Közmeghallgatás!


A lakótelepen autósok, biciklisek, gyalogosok kapják fel mérgesen fejüket, ha a jáki közlekedési viszonyokról esik szó. Nem véletlenül. Õk (mi) bizonyára sokat tudnánk mesélni a Új Lakótelep útjainak rettenetes állapotáról, kitörött féltengelyekről, a sûrûn éktelenkedő, itt-ott méter széles, néhol 25-30 cm mély "kráterekrõl", amelyek már életünk  fontos és "elkerülhetetlen"  részéve váltak, mint kedves családtagok. 
Most, hogy befoltozták őket már szinte hiányoznak. A téma az utcán hever. Jó sűrűn és mélyen. A probléma sajnos nem újkeletû, évek óta húzódik a lakótelep útjainak felújítása, a járdaépítésrõl nem is beszélve. Indokok persze mindig voltak, ahogy szakszerûtlen, elõre  át nem gondolt munka,  felelõtlenül és feleslegesen beleölt milliók is. Indokok között megemlíthetnénk azt a komoly és figyelemre méltó politikusi választ is, amit egy lakó utakra vonatkozó kérdésére kaptunk polgármesterünktõl a tavalyi közmeghallgatáson.
Miszerint (szó szerint).:   "Miért maradtak el a lakótelepen a járdaépítések, útfelújítások.?"
Válasz: "Nem maradt el, csak nem került rá sor."

Ne is próbáljuk meg értelmezni! ...Hát igen, még van mit tanulnunk.

Bizony idén is kell valami újat és hihetőt mondani erre a kérdésre. Azért azt szem előtt kellene tartani, hogy mi lakók nem vagyunk értelmi fogyatékosok, és egyre nehezebben vesszük be azt az indokot, hogy erre a célra úniós tagságunk 7 éve alatt nem volt pályázat, az sem tűnik kielégítő válasznak hogy "különben is az utakat befoltozták". Igen a munkát elvégezték, de felvetődik a kérdés, hogy mennyiért, és a gödrök mennyi idő alatt fognak ismét újratermelődni? A több éves tapasztalat alapján nagyon gyorsan.

A tavalyi (választások előtti) "szakszerű" útfoltozás "csak" kétmillióval húzta le a falu költségvetését . A szakszerű szót azért tettem idézőjelbe, mert ezt a tevékenységet, -mint minden mást a faluban-  helyi munkások végezték, akik - jó polihisztor módjára-  mindenféle szakmát kétségkívül "kiválóan és hatékonyan" művelnek. De hát közeledik a közmeghallgatás napja,  valamivel el kell hallgattatni a morgolódókat. Aki egy kicsit is tájékozott, az tudja, hogy az úniós csapok jövőre elzáródnak, az önkormányzatoknál kemény pénzhiány lesz, ebből következik, hogy ami eddig nem készült el, az ezután már nem is fog.
A gödrök tehát maradnak, továbbra is nyelik a murvát és a pénzt. Az itt épült házak értéke ezáltal milliókkal kevesebb, mint ahogy az itt élő lakók járműveinek élettartama is. A szervízköltségeikről nem is beszélve.
A tényállás tehát nagyon egyszerű és világos.
Nehezen tagadható, hogy az utóbbi években mindenre volt pályázat, tehát útfelújításra és járdaépítésre is.

Ami nem volt
:


 
 elhatározás,        akarat      és      érdek,

hogy ezekkel érdemben foglalkozzanak.

Ezért azt hiszem, sok helyi lakó nevében megköszönhetem az illetékesek "példaértékű" hozzáállását, rövidtávú gondolkodását és  tűzoltás jellegű munkáját.
 Köszönjük továbbá, hogy a beruházásoknak esélyt sem hagytak beszivárogni, ezáltal úniós pénzekből szépülő településünk térképén mi lehetünk a Fehér folt. Hálásak vagyunk, hogy otthonunk a nyugalom szigete maradt, ahol hosszú évek óta minden változatlan, és érintetlen.
Külön köszönjük, hogy  megőrizték szeretett gödreink épségét, amelyek idén is pont olyanok, mint tavaly, tavaly előtt ......és 10 éve.
.....Akár az utakról készült  és illusztrációként bemutatott 2011-es képek is.

(a szerk.)