Hőségriadó - megdőlt az országos melegrekord isA budapesti után megdőlt az országos napi melegrekord is, az 1927-ben Szegeden mért 37,8 foknál Pécsen szombaton délután egy tized fokkal magasabb, 37,9-es értéket mértek.

A négynapos hőségriadó első napján, pénteken 20-30 százalékkal több rosszulléthez riasztották a mentőket, mint egy átlagos napon, szombaton viszont "egyelőre viszonylagos nyugalom van" az Országos Mentőszolgálatnál - mondta Győrfi Pál, a szervezet szóvivője.

Mint fogalmazott, szerencse, hogy az extrém hőség hétvégére esik, mert ilyenkor az emberek "jobban bírják a meleget", hiszen aki teheti, otthon marad a hűvös szobában, vagy a vízparton tölti idejét. Így a kánikula miatt egyelőre nincs lényegesen több riasztásuk a mentőknek a megszokottnál.

A szolgálat azonban az egész hétvégére azt tanácsolja, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon néhány percnél többet a tűző napon egyrészt az erős UV-B sugárzás miatt, másrészt azért, mert néhány perc alatt olyannyira átmelegedhet a fejbőr, a koponya, hogy annak enyhébb esetben ájulásos rosszullét, súlyosabb esetben pedig napszúrás lehet a következménye. Az idős, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők egyáltalán ne menjenek ki a napra, de a fiatalok is vigyázzanak - figyelmeztetett a szóvivő, hozzátéve, hogy ha valaki az ájulás tüneteit érzi, kiszárad a szája, zúg a füle, szédülni kezd, akkor minél gyorsabban feküdjön le lehetőleg hűvös helyen.

Győrfi Pál a közlekedők figyelmét arra hívta fel, hogy a nagy melegben lankad a figyelem, nő a reakcióidő, ami egyenlő a féktávolság növekedésével.


Forrás: stop.hu