A halloween ünnep eredete és hagyományai


Halloween éjszakáját sokan amerikai ünnepnek tekintik, ám ennek a különleges alkalomnak a gyökerei régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Elsősorban az angolszász országokban népszerű, de mára már az egész világon elterjedt - így Magyarországon is. Honnan ered Halloween ünnepe és milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá?Halloween estéjéről a legtöbb embernek jelmezekbe öltözött, édességeket gyűjtögető gyerekek, széles vigyorral világító töklámpások és titokzatos horrorfilmek jutnak az eszébe. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez az egyik legrégibb ünnep, amely az évszázadok során összemosódott római Pomona-nap, kelta Samhain ünnep és a keresztény halottak napjának jegyeit hordozza magában. Mivel Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért összegyűjtöttük számodra a legfontosabb tudnivalókat a Halloween eredetéről, hagyományairól és szokásairól.


A Halloween egy ősi kelta ünnep, Írországból és Nagy Brittaniából indult, és főleg a skót, ír, valamint walesi közösségekben maradt fent. A felsorolt közösségekből származó bevándorlók magukkal vitték ezt a hagyományt Észak Amerikába is, ahol egyre népszerűbbé vált. Később, az amerikai kultúra részeként, elterjedt az angol nyelvet beszélő nyugati államokban is, és az utóbbi pár évben meglepően híressé vált Nyugat Európában is.

Eredetileg a Halloween egy pogány ünnep, mely a hiedelmek szerint kapcsolatot teremtett a halottak és az élők között. Halloween ünnepén az élők kommunikálni tudtak a holtakkal, és mágikus, addig lehetetlen dolgok történtek. Mint a legtöbb pogány ünnepet, a Halloweent is keresztény hatás érte, és a Mindenszentek Napjával asszociálták, melyet a Gregoriánus naptár szerint November 1-én ünnepeltek. A Mindenszentek előestjét Október 31-én tartották. A néprajz szerint a Mindenszentek estje Hallowe ’en, majd később a ma ismert Halloween lett.

A Halloween ünnepe Írországban volt a legnépszerűbb. A nyári ünnepeknek a végét jelentette. Minden közösség egy máglyával ünnepelte, mely a hiedelmek szerint elűzte a rossz szellemeket. A gyerekek jelmezeket öltöttek magukra és házról házra kopogtattak, édességek, gyümölcs és dió gyűjtésének céljából, illetve azért, hogy ünneplésre késztessék az embereket. Hagyományos játékokra is sor került: egy vízzel tele tálba helyezett, madzagra fűzött almát vagy más édességet kellett megenniük anélkül, hogy kezeiket használnák. A gyerekekre sót szórtak, hogy elűzzék a rossz szellemeket. A hátborzongató, fehérrépából faragott gyertyatartók az ünnep egy nagyon népszerű szimbólumává váltak. Amerikában ezeket töklámpásokkal helyettesítették.

A házról házra való barangolásnak eléggé zavaros eredete van. Egy másik régi, ír hagyományból vehették át, mely ugyancsak az ajándékok gyűjtésről szólt. Az eredeti cél az volt, hogy az egész úgy tűnjön mintha a Halloween rossz szellemei munkálkodnának és minden tevékenység ezek elűzését szolgálta. A gonoszkodás a felnőttekre mért, szellemes csínytevésekből állt - mint például különböző, mindennap használt tárgyak elrejtése. Ha valaki megszegte a játék szabályait és nem tette azt, amit kértek tőle,  valami nem igazán vicces csínyre számíthatott. Tojásokkal dobálták a házát vagy lisztet szórtak az ablakokra. Azonban manapság a „játék” tréfája inkább rítus, mintsem valódi fenyegetés.

Skóciában és Angliában a kapott ajándékokért szóló hálaéneklés hagyománya sokkal népszerűbb volt mint a játék szabályainak nem engedelmeskedő személyek „megbüntetése”.