GYES melletti munkavégzés feltételei

2011. január 1-tõl 

Az elfogadott törvénymódosítás szerint 2011. január 1-tõl változik a gyermekgondozási segély (Gyes) és gyermeknevelési támogatás (Gyet) melletti munkavégzés feltétele, bevezetik az örökbefogadói Gyest és a gyermekek számától függõen változik az ikergyermekek után járó ellátás százalékos mértéke.

Gyes esetében  feltételek attól függõen alakulnak, hogy milyen jogcímen jogosult az igénylõ az ellátásra:

  1. A gyermek 1 éves koráig keresõtevékenység továbbra sem folytatható.
  2. “Normál” Gyes folyósítása mellett a gyermek 1 éves kora után heti 30 órában -napi 6 órás munkaidõben- lehet keresõtevékenységet folytatni, vagy idõkorlátozás nélkül, ha az igénylõ otthonában történik a munkavégzés.
  3. Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetében nincs változás, a gyermek 1 éves kora után továbbra is idõkorlátozás nélkül folytatható keresõtevékenység.
  4. Ikergyermekek esetében a gyermekek 1 éves kora után idõkorlátozás nélkül folytatható keresõtevékenység, azzal a megkötéssel, hogy az ellátásban részesülõ személy csak egy gyermek után jogosult Gyesre.
  5. A kiskorú szülõ gyermekének Gyesben részesülõ gyámja idõkorlátozás nélkül folytathat keresõtevékenységet.
  6. A nagyszülõ akkor igényelheti a Gyest, ha a szülõ is megfelel a feltételeknek, szerencsére a törvényalkotók meghagytak egy kiskaput és a szülõ keresõtevékenységének korlátozása nem kizáró ok.  Gyes folyósításban részesülõ nagyszülõ a gyermek(ek) 3 éves koráig keresõtevékenységet egyáltalán nem folytathat, a gyermek(ek) 3 éves kora után heti 30 órát (napi 6 órát) meg nem haladó idõtartamban, vagy otthonában idõkorlátozás nélkül végezhet munkát. A gyermeket 3 éves koráig napközbeni ellátást nyújtó intézményben (bölcsõde) nem helyezheti el, 3 éves kora után el lehet helyezni. Utóbbinál jelenleg napi 5 órára korlátozik az elhelyezés, ez hogyan alakul január 1-tõl még nem ismert.

Aki 2010. december 31-én keresõtevékenységet folytat, az 2011. március 31-ig változatlan feltételekkel dolgozhat és a változás 2011. április 1-tõl érinti. A napközbeni intézményben való elhelyezés esetleges változásáról jelen pillanatban még nincs információm!

A MÁK nyilvántartja a folyósításban részesülõ adatai között a munkahely és a heti munkaidõ adatokat is, így hogy pontosan kinek, mikor, milyen formában kell azt bejelentenie -részletes végrehajtás- még nem ismert.

Jelenleg hatályos szabályozás szerint a 2010. április 30 – 2010. december 31-e között született gyermekek esetében a gyermek 2. életévéig jár a Gyes, a törvénymódosításnak köszönhetõen ezen idõszakban született gyermekek után is a régi és hatályba lépõ új feltételeknek megfelelõen a gyermek 3. életévéig igényelhetõ az ellátás.