A közmeghallgatás,

avagy

a demokrácia kellemetlen "szokásai"

Úgy gondolom a legaktuálisabb kérdés a közmeghallgatással kapcsolatosan, hogy kell-e nekünk egyáltalán a demokrácia? Az elmúlt idõszakot figyelve azt kell mondanom, hogy nem. 20 évvel a rendszerváltás után azt tapasztaljuk, hogy az emberek többsége nem erõs demokráciát, hanem erõs vezetõt akar, hinni akar valakiben, aki majd megoldja a gondokat, kifizeti az adósságokat, és rendbehozza közvetlen környezetünk ügyes-bajos dolgait. Akit csak követni kell , a gondolkodás pedig maradjon csak az ellenzékben kucorgó kisebbség hobbija, amit otthon a négy fal között  a számítógépe elõtt ülve mûvel. Életünket, környezetünk alakulását azonban nem bízhatjuk állandóan másokra, nem dughatjuk a fejünket a homokba, hogy aztán 4 évente felnézzünk, hogy minden rendben van-e, minden problémát megoldottak-e helyettünk. Ha közvetlen beleszólásunk nincs is két választás között az események alakulásába, minden évben van egy nap, amikor mi, lakók feltehetjük kérdéseinket a vezetõk felé, hozzászólhatunk a falu dolgaihoz, javaslatokat tehetünk, rákérdezhetünk kényes témákra, felhívhatjuk a figyelmet hiányosságokra, esetleges törvénytelenségekre.
Ez a nap december 8-án lesz, szerdán 18.00 órakor a Mûvelõdési Házban. Jelen esemény egy évben csak egyszer van, de még így is azt érezhetjük, hogy nincs rá igény, hiszen csak  1-2 ember (rendszerint ugyanazok a személyek) mennek el. Számomra ez érthetetlen hozzáállás. Ennyire nem érdekel minket, hogy mi történik körülöttünk? Talán olyan jól mennek itt a dolgok?  Vagy nincsen semmi kérdésünk? Vagy esetleg véleményünk? Valóban nincs igény a demokratikus emberre jellemzõ gondolkodásra?
Tudom, hogy nem így van, egyszerûen csak "így szoktuk" meg. Ják a szokások faluja, itt sokkal gyakrabban hangzik el ez a kifejezés, mint bárhol máshol. Azt hiszem eljött az ideje, hogy  felülvizsgáljuk 20 év tévesen rögzõdött "szokásait", és egyet lépjünk az "aktív" demokrácia felé.
Rengeteg kérdés érkezett ezzel kapcsolatosan a megadott e-mail címre.
Egy-két fõ témakör a sok közül:

egészségház
sport
köztartozások
óvoda felújítás
közbeszerzések
önkormányzat
kintlévõségek
tartozások
fejlesztések
jogkörök
nyilvánosság
kérdések az új képviselõk felé

Minden témakör több kérdést takar, ezeket kinyomtatjuk, és ha a válaszra valamilyen oknál fogva nem lesz idõ, a jegyzõ úrnak átadjuk, írásbeli válaszadás igényével. A közmeghallgatáson történtek, valamint a kimaradt kérdésekre adott válaszok természetesen a weblapon olvashatóak lesznek.
Végezetül, de nem utolsósorban: a demokráciában vannak kötelességeink, amik teljesítése feladatokat ró ránk, de vannak jogaink is, amivel viszont élhetünk
És élnünk is kell, mert ha nem tesszük, olyan mintha lemondtunk volna azokról. S ahol csak kötelességeink vannak, ugye az már nem demokrácia, hanem valami más.....
         
Juhászné Müller Enikõ