Mi is az a Föld Órája?

A Föld Órája egy világméretû önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevõket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.

A 2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.

A tavalyi Föld Óráján is elsötétül a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága, az akcióhoz pedig több mint egy milliárd ember csatlakozott nemre, származásra, vallásra, generációra és földrajzi távolságra való tekintet nélkül, mert egy valami mindenkiben közös: a bolygó, ahol élünk.
Mennyivel csökkent a fogyasztás a Föld Órájának köszönhetõen a korábbi években?

A Föld Órájának nem az a célja, hogy általános fogyasztás csökkentési gyakorlattá váljon, a globális villanyoltás szimbolikus cselekedet, ha úgy tetszik, ünnep. A környezeti kihívásokra és a túlfogyasztás hatásaira kívánja irányítani a figyelmet, egyben bemutatja, hogy a problémák leküzdhetõek, ha készek vagyunk összefogni a megoldás érdekében.

Az akció számokban:

Összesen 126 ország több mint 4000 városa vesz részt a globális villanyoltásban.

A világ legjelentõsebb gazdaságait és a legnagyobb fejlõdõ országait tömörítõ G20 közül idén mindegyik ország a klímaakció mellé áll.

A tavalyi adatok szerint 2010-ben 150 000 hazai háztartás, 140 település, 1348 személy, 251 intézmény, 226 vállalat jelezte részvételi szándékát.

Körülbelül 58 000 Föld Órája képeslapot küldtek el.

A Facebook-on eddig közel 3000-re, az Iwiwen 21 000 fõre nõtt a Föld Órája tagság.

Forrás: http://foldoraja.hu