A járásokra építenek 

Az önkormányzati átalakítást õsszel az igazságügyi változások követik

Augusztusban az önkormányzati, szeptemberben pedig az igazságügyi átalakítás folyamatáról tárgyal a kormány – értesült a Magyar Hírlap kormányzati forrásokból. Tematikus kormányülést tartanak augusztus 17-én, amelyen az önkormányzati átalakítással foglalkozik majd a kabinet – tudta meg a Magyar Hírlap. A kormányülést két nappal elõzi meg a közigazgatási államtitkári értekezlet, amelyen elõkészítik és egyeztetik a kormányülésre kerülõ anyagokat. A tanácskozáson áttekintik, hol tartanak az átalakítási folyamatban, illetve a stratégiai tervezésben.

Az elképzelések szerint a járás lesz az államigazgatás bázisa, a megyék a területfejlesztésért lesznek felelõsek, míg az önkormányzatoknál lévõ eddigi feladatokat (egészségügy, oktatás, szociális ellátás, vízügy, szennyvíz, szemétgazdálkodás stb.) az állam veszi át.

Az igazságügyi átalakításról szóló elképzelések szeptember közepén kerülhetnek a kormányülésre. A munka többrétû, hiszen nemcsak a bírósági irányítást alakítják át a tervek szerint, hanem a bírósági rendszer alsóbb szintjeit is. Az állampolgárok ezzel az igazságügyi lépcsõfokkal találkoznak nap mint nap, és itt tapasztalják meg leginkább az ügymenetek lassúságát, a bürokratikus elemeket. A kormányzat tapasztalata az, hogy az igazságügyi rendszer nem bírja a terhelést, ezért alapvetõ változtatások szükségesek.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) átfogó reformprogramja, a Magyary-program és az igazságügyi átalakítás a közigazgatási bíróságok létrehozása kapcsán ér össze.

forrás: http://www.magyarhirlap.hu/belfold/a_jarasokra_epitenek.html