Katekézis felnőtteknek a Főplébánián

 

Hitelesen kimondani ezt a szót: „Hiszek!”, vagyis helyesen és élő módon megvallani a hitünket nem könnyű. Keresztények vagyunk, sőt templomba járunk és mégis problémáink adódnak akkor, amikor meg kell fogalmaznunk, kiben, mit és mi módon hiszünk. Nehéz, mert az emberek többsége számára a hívő egyenlő a butával és a gyengével.

Gyakran van olyan élményünk, hogy nem tudjuk megvédeni, akiben hiszünk, és amit megvallunk a templomainkban, és így végül valóban ránk bizonyosodik, hogy megmosolyogtatóak vagyunk. Érezzük, hogy valamiképpen meg kellene védeni a hitünket, de a hogyant nem találjuk, nem tudjuk, mit kell mondanunk, mert régen tanultuk a hittant, vagy nem volt rá módunk, hogy megismerhessük hitünk igazságait.

Ezért elhatároztuk, hogy az Új Evangelizáció Évében hittant (katekézist) hirdetünk meg a felnőttek részére, teremtünk egy fórumot, ahol megismerhető a vallásunk, hitünk és egyházunk.

A felnőtt katekézis alkalmat nyújt a hit felnőtt átgondolására, és az abból fakadó keresztény küldetés mélyebb megismerésére.

 

A találkozások témái

Alapvető hit-kérdésekkel foglalkozunk. Hogyan bizonyosodik meg egy gondolkozó ember arról, hogy van-e Isten? Milyen lelki erősödést ad az imádság-elcsendesülés; és hogyan lehet kiszabadítani lelkünket a hétköznapok feszültségei közül? Mi a kapcsolat a vallások és a kereszténység között? Milyen értékeket tanulhatunk a Bibliából? Kicsoda Jézus - és mi újat hozott a világba és a vallások történetében? Kiben és miben hisz a keresztény? Van-e szükség egyházra? Milyen az egyház? Mi, mai keresztények milyen egyházról álmodunk? Segít-e emberi kibontakozásunkban a hit? Támaszt ad-e világnézetünkben, emberségünkben, kapcsolatainkban, a házasságban, a gyermek nevelésében a hit?

A találkozások központi gondolata: hogy az igazi hit önmagunk, emberségünk kibontakozásához vezet és segíti, gazdagítja kapcsolatainkat.

 

A csoport életéről és vezetőjéről

Az együtt töltött idő egyik részét a fenti kérdésekről szóló előadások, illetve személyes beszámolók, vallomások töltik ki. A találkozók második felében – igény szerint akár kisebb csoportokban – átbeszélgetjük az elhangzott témákat, s átgondoljuk, milyen hatással van ránk, és hogyan valósítható meg az adott téma mindennapi életünkben.

A felnőtt katekézist Dr. Németh Norbert atya (egyetemi lelkész) vezeti.

 

A találkozások időpontja, helye és jelentkezés

Havonta egy estét (keddi napon) töltünk együtt 19.30-től 21.30-ig. A találkozásainkat a Főplébánián tartjuk meg (Szombathely, Széchenyi u. 8.).

Első alkalom 2012. január 17. (kedd) 19.30 a Főplébánián.

Jelentkezni lehet év közben is a Főplébánia telefonján (94/313-242) vagy a következő címen: egyetemilelkesz@sek.nyme.hu.

--

Norbert NÉMETH PhD

Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség

Cappellania Universitaria di Szombathely

NymE SEK, Szhely, Károlyi G. tér 4. „A” épület

Postacím: H-9700 Szombathely, Széchenyi u. 8. Ungheria

Telefon:94/504-431, Fax: 94/504-478

Email: egyetemilelkesz@sek.nyme.hu

Weblap: http://www.sek.nyme.hu/egyetemilelkesz/default.aspx