Bakancsos túra

Kőszeg

2011. március 19. 

A kissé szeles, de csapadékmentes időben Kőszeg környékén barangoltunk.
Itt még Bear Grylls is szívesen éjszakázna...

Jól esik a hazai...

Ki mondta, hogy vizes fából nem lehet tüzet rakni?

Vigyázz, mert megég!

Na, melyik a legfinomabb?

A hajdani határőr laktanya szomorú sorsa...
Milyen jó gyermektábor lehetne, lehetett volna...

Kőszeg
"Szia anyu, valami Szálasinak is itt volt a bunkere..."

A Szálasi-bunker: Szálasi Ferenc - aki 1944 októberében puccsal ragadta magához a hatalmat - az év novemberében adta ki a parancsot a Gyepű II. vezéri védőkörlet kiépítésére, amelynek keretében a Kőszeg melletti Szabó-hegyen a város tulajdonában lévő erdőben kerítettek el egy háromholdas részt Szálasi és kísérete számára. A táborban hat pazar színvonalú parkettás barakk kapott helyet hideg-meleg vizes fürdőszobákkal, gazdagon berendezve díszes szőnyegekkel, bútorokkal, értéktárgyakkal. Szálasi barakkjából közvetlen lejárat nyílt a frissen megépített bunkerbe.
     A folyamatos légitámadások miatt a nemzetvezető egy bombabiztos légoltalmi pincerendszer kiépítését is elrendelte. A sziklás terepen csak az ország legkiválóbb szakemberei tudták kialakítani az átlagosan húsz méter mély bunkert. Így például 1944 novemberének első napjaiban tatabányai elitvájárokat vezényeltek a Szabó-hegyre, ahol tizenhat ember megfeszített munkával tudta csak kirobbantani a bunker alapjait. Az üregek kialakítása után kőszegi kőművesek és ácsok vették birtokukba a terepet.
     Szálasi igyekezett komfortossá tenni a bunkert: felfalaztatta téglával, bevezettette a villanyt meg a telefont, lambériát készíttetett. Az összesen 135 négyzetméteres légoltalmi pincébe két aknán keresztül, csigalépcsőkön lehetett lejutni, de a lépcsők megsemmisülése esetén egy tartalék aknából egy csörlőrendszer segítségével is a felszínre lehetett jutni.
Az állandó bombázások miatt a hungarista vezér és kísérete szinte mindennap levonult a bunkerba, amelynek szilárdságáról azonban nem kellett meggyőződnie: az óvóhely nem kapott találatot, Szálasi pedig a szovjet csapatok érkezése előtt, március végén elmenekült Ausztria irányába.
     Az üresen hagyott vezéri körletet később a környékbeli emberek kifosztották, elvitték a képeket, a bútorokat, a szőnyegeket, felszedték a parkettát, s a bunkerből is elemeltek minden mozgatható holmit. Végül 1958-ban berobbantották. Jelenleg feltárás alatt áll.

Itt állt egykoron Szálasi fabarakja, s az azóta berobbantott, beomlott járaton egyenesen a bunkerba juthatott.
A bunker ujjáépített "szolgálati" bejárata.

A bunker belseje, ahol egykoron perzsa szőnyegek díszítették a falakat, s faparkettás járófelület volt.

folyosórészlet

A 25 m mély liftakna (a lift már nem készült el)

A liftakna fedele

Mátyás király uralkodása idelyén kelt gesztenyefa, közel 500 éves csonkja (1964-ben száradt ki, akkor már több mint 10 méter volt a kerülete)


Anno 1936

Vas Népe 1980

A kidöntés 1981-ben

                                                                             Hende István