Bakancsos túra

Kiruccanás a Jáplai mamutfeny§khöz

    November 27-én egy közeli kihalt faluba, Nagyjáplára vezetett túránk. A település Nárai és Vaskeresztes közt nagyjából félúton volt található. A korábban még önálló falut az 1800-as években, mint „népes puszta”-ként emlegették. Lakói zömmel horvátok voltak. 1945 után tsz-major lett, de az is elsorvadt és az 1960-as években végleg elnéptelenedett.

    Az éjszakai hószállingózás után nagyon szép napsütéses, igazi kirándulóid§ köszöntött ránk. A mezei utak inkább motorcsónakkal, mint gyalog voltak járhatók. Egy-egy szakasz megtétele, ill. az utakon való átkelés is felért egy jókora iszapbirkózással. Nem csak nekünk, hanem a traktoroknak is komoly er§próba volt a felázott talaj. A „rögtönzött bemutatón” ketten sem bírtak a bennragadt pótkocsival, végül egy lánctalpas fejezte be a mentést.

    Nagyjáplán aztán megpihentünk és megtekintettük a két hatalmas mamutfeny§t a ma már magánbirtokon. Több hatalmas tuja is található itt. A fákat Sághy Mihály ültette az 1850-es években. Talán egy arborétumot szeretett volna itt létrehozni, de kés§bb a birtokot eladta, hogy Kámonban a családi kúria közelében tudjon földeket vásárolni. A faültetést már ott folytatta, majd fia Saághy István fejlesztette tovább, igazi arborétumot kialakítva.

22 km...

Az ébred§ erd§

Sárdagasztás...

Úszva könyebb átkelni

Hát ez nem jött össze...

A segítség...

Nagyjáplai mamutfeny§knél

A 120 m mély kút maradványa... ökrökkel húzták a felszínre a vizet

Sághy Mihály által 1857-ben állított kereszt Nagyjáplán

Ha kell tüzet is oltunk...

Színesfémtolvajok ennyit hagytak...

 

                                                                                                                                                               Hende István