Hova tegyük veszélyes hulladékainkat?

Elektromos berendezések, hűtők, televízió, mikrohullámú sütő stb. átvételére lehetőség van Körmenden az Alcufer telepén!
Az cég minden leadott kg után fizet, az ár változó, előtte érdemes érdeklődni.
Akinek lehetősége van szállításra, itt leadhatja használhatatlan elektromos berendezéseit!

 Telefonszám, és egyéb részletek itt találhatók!


Mit tegyünk a kidobásra ítélt elektronikai hulladékkal?

Forrás: Origo.hu/Bánsági Éva|

Forrás: www.greenpeace.org/international/photosvideos/slideshows/electronincs-dirty-secret?page=11

Az újrahasznosítás

Az e-hulladék feldolgozásának két módja van: egyrészt a veszélyes anyagok környezetkímélő módon történő ártalmatlanítása (a feldolgozás során egyes anyagokat szinte teljes mértékben meg tudnak semmisíteni), másrészt az újrafeldolgozható alkatrészek hasznosítása. A legtöbb eszköz fémanyaga és a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható.

A selejtezésre kerülő elektronikai berendezések között jelentős mennyiséget képviselnek a televíziókészülékek és számítógép monitorok. Ezek tömegének túlnyomó részét a katódsugárcsövek teszik ki, amelyek hulladékát a környezetre veszélyes összetételük miatt különös figyelemmel kell kezelni.

A képcsőüvegből keletkező hulladékot két módon lehet újrahasznosítani, az egyik esetben folyósító anyagként, szilícium-oxid helyett használják az ólomkohászatban. A másik módszer a képcsőüveg anyagának tényleges újrahasznosítására - ez nem csupán a leginkább környezetbarát megoldás, hanem energiatakarékossága miatt a leggazdaságosabb is. Ennek során az ólomtartalmú és az ólmot nem tartalmazó hulladékot egymástól elválasztva, külön munkafolyamatban hasznosítják.