Az Asszonytornától a Fit-Ball-ig
Aerobiktörténet Jákon

 

  Azok a lányok, asszonyok, akik mozogni szeretnének közösen, szervezett keretek között, szakember irányításával, azok kis falunkban kevés ilyen lehetõséget találnak. (Pedig nemcsak a teremtés koronáinak lehet fontos az egészség... ) Tudomásom szerint a gyengébbik nem részére jelenleg csak az aerobikórák adnak erre alkalmat.
  De mióta is van ez így? Bizony, a történet nem mostanában kezdõdött…
  1999 szeptemberében néhány sorstársunkkal úgy döntöttünk, hogy: „… lányok, valamit kellene kezdeni magunkkal, mozogjunk egyet!” S a szavakat tettek követték: heti egy alkalommal megszálltuk úgy 8-10-en a tornatermet, és minden komolyabb koncepció nélkül futkároztunk, kosarazgattunk, izzadtunk és lihegtünk, és … jól éreztük magunkat. Persze mindig izomlázunk volt másnapra, mert a nyújtás fontosságáról, egyáltalán létezésérõl mit sem tudtunk. Egészen addig, míg egyszer oda nem vetõdött közénk Vidócziné Edina, aki már járt aerobikórán. Felajánlotta, hogy mutat nekünk néhány gyakorlatot. Így lett õ szép lassacskán a mi „aerobikedzõnk”.
  Edina 1-2 évig irányította az órákat, hozta kis magnóját, zenéit, vezényelte az újabb és újabb mozdulatokat. Nyáron szünetet tartottunk, és õsszel szerveztük a csapatot. Közben tagok jöttek, tagok mentek, fiatalasszonyok kisbabát szültek, majd visszatértek. Így zajlott az élet, mikor Fuisz Andi vette át Edinától a stafétabotot, és tartott lelkes és fárasztó órákat. Új gyakorlatok, új résztvevõk, de a társaság „magja” mindig megmaradt. Jól éreztük magunkat a tornaszõnyegen izzadva is, meg a nõnapokon, év végeken szervezett vacsoraesteken is. Ez a jó szokásunk azóta is megvan!
  Jómagam a kezdetektõl fogva ott voltam az órákon – a harmadik gyermekem születése után szép kis túlsúllyal. Az elején majdnem „meghaltam”, tûzpirosan, zihálva, szinte szédelegtem a fogalakozás végére. Ma már tudom, hogy miért, s hogy mire kellett volna vigyáznom – mert azóta megtanultam. Aztán lassan belejöttem, oly annyira, hogy otthon autodidakta módon, önszorgalomból foglakozni kezdtem vele. Egyre többet – kis családom „nem kis örömére”. Videokazettákról tanultam a mozdulatokat és a technikát, sok idõt töltöttem ezzel, … mert hát szerettem/szeretem!
  És eljött valamikor 2004 -ben a pillanat, hogy nekem kellett órát tartanom elõször. Óriási izgalommal készültem. Hamar rá kellett jönnöm: egészen más a lányokkal szemben állva mozogni, mutatni a gyakorlatokat, sorrendben, nem hibázva, zenére megfelelõ ütemben, közben beszélni, mint ahogyan azt én elõre gondoltam. Sokkal nehezebb munka, mint amilyennek kívülrõl látszik. Ez a felismerés vezetett oda, hogy közel a negyedik X-hez igazán megtanuljam ezt a szakmát, és elvégezzem az aerobikedzõi képzést. Így 2007 óta hivatalosan is képzett szakember irányításával folynak az órák Jákon.
  Sok mindent tanultam már életemben, hiszen nekünk, pedagógusoknak rendszeresen képeznünk kell magunkat. De ennél hasznosabbat, azt hiszem, nem. Nem volt egyszerû, a családom segítsége nélkül ez sem ment volna. Támogatást kaptam a tanulmányaimhoz és a munkámhoz az önkormányzattól, a sportkörtõl is. Köszönet érte!
  A sok év alatt majd 200 lány és asszony fordult meg az órákon, amelyek most már heti 2 alkalommal folynak. Nyáron a hétfõ és szerda mellett péntekenként kezdõ csoportok is mûködtek. Több alkalommal léptünk fel falurendezvényeken, és ezért minden elismerésem a lányoké! A tavalyi évtõl egy új óratípussal is bõvült a mozgásanyagunk: Fit -Ball órákon, labdán rugózva élhetjük ki gyermeki énünket …
  Sok év, sok munka, jó zene, szép emlékek, örök élmények, barátságok … nekem ezt is jelenti az aerobik. Ezért is köszönet! S hogy kiknek? Azoknak a lányoknak, asszonyoknak, akik nélkül nem lenne Jákon aerobik, hiszen én egyedül hiába is szeretném! Akinek az életük részévé vált a mozgás, érzik jótékony hatását, és hiányzik, ha valamiért kimarad. Akik legalább ezzel (vagy mással is) tesznek az egészségükért.   

Sokan vannak õk, de lehetnének többen. Az ajtó, mint mindig, nyitva áll mindenki elõtt! Én ott állok mögötte, s a feladatom, hogy segítsek. 7 éve minden hétfõn és szerdán 18 órakor. Téged, aki megtiszteltél, és elolvastad a soraimat, Téged is várlak szeretettel:
                                                                             Némethné Takács Krisztina
                                                                        aerobikoktató és Fit.Ball Top Tréner


. . . a csapat 2009-ben


... súlyzók, szalagok, labdák, azaz fontos edzőtársainkNagyméretű képek a Képek
menüpontban megtekinthetőek