MI IS AZ AZ AEROBIK?
AVAGY EGY KIS KEDVCSINÁLÓ A MOZGÁSHOZ

 

  Nemrég arról írtam, hogy hogyan is kezdődött Jákon az „asszonytorna”, s hogyan nőtte ki magát aerobikórákká. De arról még egy szó sem esett, hogy

  MI AZ AEROBIK?

  A szó előtagja (aero) arra utal, hogy ez egy olyan sportág, melynek lényege a levegő, oxigén jelenlétében végzett mozgás. Szóval keveset kell levegő után kapkodni, lihegni közben.
  Az 1990-es évektől kialakult irányzat a „safe azaz biztonságos” aerobik, melynek gyakorlatai a helyes technikával szinte mindenki számára végezhetőek, és nem okoznak sérülést. Fontos tudni, hogy mi, „műkedvelők” nem a versenyaerobikot, hanem a Fitness-aerobikot műveljük, hiszen célunk a jobb közérzet kialakítása.

MIK A SPORTÁG CÉLJAI?

   Elsősorban a keringési és légzési rendszer teljesítőképességének fokozása, valamint a nagy izomcsoportok ( hát, vállöv, has, comb, far ) állóképességének fejlesztése. Nagyon fontos az ízületek mozgásterjedelmének fenntartása, növelése, és szinte természetes, észrevétlen módon a mozgáskoordináció ( összerendezettség ) fejlesztése is megtörténik.

 MIÉRT JÓ NEKÜNK AZ AEROBIK?

  Az aerobik azért lehet tökéletes választás egy nőnek, mert szinte teljesen képes átmozgatni a testet, és sok gyakorlat koncentrál a kényesebb női testtájakra (has, comb, popsi). Aki ezenfelül a zenét, a táncos mozgást is szereti, azoknak telitalálat. Jó azért is, mert nem igényel semmilyen előképzettséget, nem kell hozzá tudni semmit, elég két kéz és két láb J. Bármikor elkezdhető, nemcsak a fiatalok sportja (Jákon pld. a többség a 30-40-es korosztályhoz tartozik, de vannak idősebbek is). Azok is bátran belevághatnak, akik túlsúlyosak. Én is jócskán az voltam, amikor elkezdtem, és a segítségével – és étrendi változtatásokkal - 20 kg-tól tudtam megszabadulni. A gyakorlatok azok számára is megtanulhatók, kivitelezhetők, akik már régóta nem mozogtak rendszeresen és „berozsdásodtak”.

 MIRE VAN SZÜKSÉGED EGY AEROBIKÓRÁN?

   Szerencsére sok minden nem kell. Legyen egy kényelmes sportcipőd, mely jól tartja a bokádat. Kényelmes, nedvszívó ruházatod, mely nem akadályoz a mozgásban. Törülközőt, ásványvizet hozz magaddal, és egy, polifont, amire lefekszel. Hasznos, ha van egy pár 1kg-os súlyzód, de helyettük a vizes palackok is megteszik.
  A csapatunk a sok év alatt egész kis eszközparkot gyűjtött össze, amit közösen használunk. Gumiszalagok-kötelek, gumilabdák, súlyzók, steppadok szolgálják a munkát óráról órára. Ezeket az önkormányzat és sok-sok nagylelkű jáki vállalkozó, valamint a csapattagok támogatásával tudtuk megvásárolni. Még egyszer köszönet érte! A Fit-Ballok „magántulajdonban” működnek, mivel ezek tárolásáról mindenkinek magának kell gondoskodnia, és az adott órára elhoznia.

 EGYÁLTALÁN HOGY NÉZ KI EGY ILYEN ÓRA?

  Minden óra 3 részből épül fel. Az első szerepe a bemelegítés, vagyis a szervezet felkészítése a „komolyabb” munkavégzésre. Az utolsóé ezzel szemben a test, a légzés, keringés „megnyugtatása”, a megrövidült izmok nyújtása, relaxálás.
  A középső rész tartalma mindig más-más: zsírégetés, izomerő-fejlesztés, alakformálás stb.

 MILYEN ÓRÁKON LEHET JÁKON RÉSZTVENNI?

  Többféle óratípuson mozoghatsz velünk. A lányok egyik kedvence a stepóra. A step egy kis lépcső, amire állandóan fel és le kell lépni, csak nem mindig egyformán. Ebben jól el lehet fáradni, még az is megizzad, aki egyébként nem szokott. A különböző eszközös órákon alakformálást, erőfejlesztést lehet elérni. A súlyzó nagyszerű a felsőtesthez, a gumilabda hatékony pld, a farizom esetében, a szalag meg univerzális. Havi egy-két alakommal lépéskombinációkat tanulunk, de ettől sem kell félni, mert szépen fokról fokra építjük fel. És az sem baj, ha valaki hibát vét – ez nem táncóra, nem a produkció számít a végén, hanem a közben elvégzett munka! Amiben még jól el tudunk fáradni, az a boksz-óra és a köredzés. Ezeken aztán gondolkodni nem kell, csak ütni, rúgni, persze a levegőbe, lábat emelni, has-préseket csinálni stb. És a kedvencemről még nem is beszéltem: a Fit-Ball-ról. Ez egy különleges élmény, és rendkívül egészséges!

 ÉS HOGYAN LEHET RÉSZT VENNI AZ ÓRÁKON?

  Nagyon egyszerűen, minden előzetes bejelentés és kérvény nélkül csak el kell jönni a tornaterembe hétfőn és szerdán 18 órára, és a többi lány és én szeretettel fogadunk! Mi annak örülünk, ha minél többen vagyunk, ha tele a terem, és jó a hangulat.
  Próbáld ki Te is, légy a részese valami jó dolognak itt Jákon! Köztünk nemcsak „sporttársakat”, de barátokat is lelhetsz. Remélem, találkozunk:

Némethné Takács Krisztina
aerobikotató és Fit-Ball tréner