Sárgaborsó krémleves

Nagyon nagy kedvencem a sárgaborsó, a régi menzás évekre emlékeztet :) Ezt jó értelemben mondom, ezt általában nem tudták elrontani. Azért nagyon jó ez a recept, mert ugyanúgy pofonegyszerû elkészíteni, mint a sárgaborsó fõzeléket, de sokkal könnyebb, nem az a tipikus betonfõzelék :) Több receptet is kipróbáltam, de a keresztanyué, az verhetetlen!

Hozzávalók:

1 csomag sárgaborsó ( kb. 50 dkg)         

2 szál sárgarépa

2 szál zöldség

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1-2 levél babérlevél

 

A sárgarépát és a zöldséget pucolás után daraboljuk fel, hogy késõbb a turmixolással ne legyen probléma.

Van aki úgy szereti jobban, ha a sárgaborsó 24 órát ázik fõzés elõtt, nekem ez nem vált be fõzeléknél, levessel még nem próbáltam. A hagymákat értelemszerûen megpucolva és ha nagyobb a  fej, akkor a turmix miatt kisebb darabokra vágva beletesszük.

Ez az alap, amit megfõzünk. Ha a sárgaborsó már puha, vegyük ki a babérlevelet és turmixoljuk össze az egészet.

1 nagy kanál lisztbõl és kb 1-1,5 kanál étolajból (én kókuszolajat használok) rántást készítünk. Amikor a rántás már jól gyöngyözik, lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntünk kb fél liter hideg vizet. Csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az összeturmixolt alapot és még annyi hideg vizet, amilyen sûrûségûre szeretnénk.

A levesben teszünk egy húsleveskockát, ízlés szerint sót és fekete borsot és összeforraljuk.

Ha elkészült megbolondíthatjuk: kockára vágott fõtt tarjával, kockázott sült virslivel, levesbetéttel, megszórhatjuk sajttal is (és ezek ízlés szerinti kombinációja).

 

borítóképért köszönet: www.tablespoon.com