Sárgaborsó krémleves
Nagyon nagy kedvencem a
sárgaborsó, a
régi
menzás évekre emlékeztet :) Ezt
jó
értelemben mondom, ezt általában nem
tudták
elrontani. Azért nagyon jó ez a recept, mert
ugyanúgy pofonegyszerû
elkészíteni, mint a
sárgaborsó
fõzeléket, de sokkal könnyebb, nem az
a tipikus betonfõzelék :) Több receptet
is
kipróbáltam, de a keresztanyué, az
verhetetlen!
Hozzávalók:
1
csomag sárgaborsó ( kb. 50 dkg)
2
szál sárgarépa
2
szál zöldség
1
fej
vöröshagyma
1
gerezd fokhagyma
1-2
levél babérlevél
A
sárgarépát
és a zöldséget pucolás
után daraboljuk
fel, hogy késõbb a turmixolással ne
legyen probléma.
Van
aki úgy szereti jobban, ha a
sárgaborsó 24
órát ázik fõzés
elõtt, nekem ez nem
vált be fõzeléknél,
levessel még nem
próbáltam. A hagymákat
értelemszerûen
megpucolva és ha nagyobb a fej,
akkor a
turmix miatt kisebb darabokra vágva beletesszük.
Ez
az
alap, amit megfõzünk. Ha a
sárgaborsó már
puha, vegyük ki a babérlevelet és
turmixoljuk össze az egészet.
1
nagy kanál lisztbõl és kb 1-1,5
kanál
étolajból (én kókuszolajat
használok)
rántást készítünk.
Amikor a
rántás már jól
gyöngyözik,
lassan, folyamatos
keverés mellett hozzáöntünk kb
fél liter
hideg vizet. Csomómentesre keverjük,
hozzáadjuk az összeturmixolt alapot és
még
annyi hideg vizet, amilyen
sûrûségûre
szeretnénk.
A
levesben teszünk egy húsleveskockát,
ízlés szerint sót és fekete
borsot
és
összeforraljuk.
Ha
elkészült megbolondíthatjuk:
kockára
vágott fõtt tarjával,
kockázott sült
virslivel, levesbetéttel, megszórhatjuk sajttal
is
(és ezek ízlés szerinti
kombinációja).
borítóképért
köszönet:
www.tablespoon.com