Mikulás túra a Hármashatár-hegyre

December 3-án Vas megye és egyben Csonka-Magyarország legnyugatibb sarkába a Felsőszölnök közelében lévő Hármashatár-hegyre kirándultunk. A problémás közlekedés miatt már kora hajnalban 4 óra 45-kor volt a találkozó Jákon. Nem sokkal 6 óra előtt érkeztünk meg Szentgotthárdra. Még kellően sötét és meglehetősen kihalt volt…

… nem úgy, mint Felsőszölnök egy órával később, ahol szinte minden második házban disznóölés volt…

      

A Felsőszölnöki hármashatárkőt a trianoni döntés után, 1922-ben állították fel, közvetlenül a három szomszédos ország találkozásánál. A II. világháború után a terület megközelíthetetlen lett, a határt fegyveresen őrizték, a Magyarországról illegálisan távozni kívánó embereket elfogták, utánuk lőttek.

Az emlékhelyet először 1989. május 27-én nyitották meg (tulajdonképpen megelőzve az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Pikniket, ez volt az első határnyitás a vasfüggönyön keresztül), azóta ismét helyi nevezetesség, a turisták kedvelt célpontja.

 

Miután megjártuk a Hármashatár-hegyet, Kétvölgy felé vettük az irányt.

Az ingoványos részre pallókat helyeztek…

Bomba- akarom mondani: tűz-biztos ajtózár…

Majd az utolsó az aznapi utolsó(!) busszal 12 óra 39-kor visszaindultunk Szentgotthárd felé. Máriaújfalu határában azonban leszálltunk (mialatt a busz összeszedte a Farkasfai utasokat) és megtekintettük a Hársas tavat, mely ebben a ködös decemberi napon rejtelmesen, sejtelmes és mesebeli volt. Meg is beszéltük, hogy ide máskor is eljövünk.

 

 

Összességében szép élményekkel gazdagodtunk ezen a mintegy 17 km-es túrán.

 

Hende István