Spagetti


1 kg darált hús (ez lehet csirke, sertés és marha is)
3-4 fej hagyma
6-7 gerezd duci fokhagyma
kb. 5 dkg füstölt szalonna
3-4 evőkanál olaj
2-3 kávéskanál pirospaprika
4-5 sárgarépa
2 fehérrépa
1-2 zellerszár aprítva
1 csokor petrezselyemzöld aprítva
3-4 paradicsom (lehet több is)
6-7 dl sűrített paradicsom (én házit használtam)
só
bors
fehérbors
ételízesítő
bazsalikom
oregánó
kakkukfű
1-2 babérlevél
esetleg 4-5 dl paradicsomlé
spagetti vagy más  tészta
reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
1. A szalonnát paróra felkockázzuk, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk, a répákat megpucoljuk,
és nagyobb luku resszelőn lereszeljük vagy apróra vágjuk. 2. Egy nagyobb edénybe öntjük az olajat, amibe beledobjuk a nagyon apróra darabolt szalonnánkat, böröstül.
Azt majd a legvégén kivesszük! Ha a szalonna pici színt kapott, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát,
megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, keverünk rajta vagy kettőt, lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a pirospaprikát,
visszatesszük a tűzre az edényt, hozzáadjuk a darált husit. Közepes lángon kevergetjük,
ha nagyon száraznak találjuk, öntsünk hozzá 2-3 dl paradicsomlét. 3. Ha kissé kifehéredett a hús, hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát (utóbbit nem reszelem, hanem nagyobb
darabokban adom a ételhez, végén pedig kiszedem), a babérleveleket, a zeller- és petrezselyemzöldet,
a fűszereket, amikből kb. ennyit használok: 3 kávéskanál bazsalikom, 3-4 kávéskanál oregánó, 1/2 kávéskanál kakkukfű, többi ízlés szerint. 4. A paradicsomok héját lehúzzuk, a húst apró kockára vágjuk, amit szintén az ételhez adunk. Lehet hámozott
konzerv paradicsomot is használni. 5. Közben pótolhatjuk a paradicsomlével a folyadék mennyiséget, hogy ne legyen száraz. Ha már majdnem kész,
hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt. Innentől nem baj, ha még legalább fél-1 órát fő, mert minél tovább fő,
annál szószosabb lesz! Mi csak kevergessük néha, és ha úgy érezzük, kell még bele paradicsom sűrítmény, akkor tegyünk bele!
Az a jó, ha van minimális leve,
de inkább úgy össze van minden főve! 6. Kóstoljuk meg, ha hiányzik még belőle valami fűszer, pótoljuk. A fűszerezésen sok múlik! 7. Közben főzzük meg a spagettinket forró, lobogó, sós vízben, szűrjük le, olajjal kicsit csorgassuk meg, hogy

ne legyen ragacsos. 8. A ragut a tésztára halmozva, reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Jó étvágyat!