Vasi hatlapos sütemény

Vasi hatlapos sütemény
 
Különleges Vas megyei recept!

Összetevők:

Tészta:
60 dkg liszt
20 dkg margarin
2 egész tojás
10 dkg cukor
1,5 dl tej
1 csomag szalalkáli
1 citrom reszelt héja és leve
1 kanál főzőrum

Krém: 
30 dkg cukor
10 dkg liszt
1 liter tej
25 dkg margarin
3 kanál fekete kakaó
Tészta:
A margarint morzsoljuk össze a liszttel, cukorral. A szalalkálit oldjuk fel a tejben és adjuk hozzá a tésztához, a tojásokkal együtt. A citrommal és a rummal alaposan gyúrjuk össze az egészet. 
Osszuk a tésztát 6 egyforma gombócra. Nyújtsuk ki őket gyúródeszkán, akkorára, mint a sütőlap, és a tepsi hátán, vagy sík lapon süssük meg őket. Mielőtt beraknánk, villával alaposan szurkáljuk végig a tésztát, hogy ne púposodjon fel. Gyorsan megsül!

Krém: 
A cukrot karamellizáljuk, majd gyorsan adjuk hozzá a tejben simára kevert lisztet és a kakaót. Főzzük krémmé. Ha kihűlt, keverjük simára a margarinnal.

A lapokat töltsük meg krémmel, és hűvös helyen legalább 1 napot pihentessük a süteményt! 

Forrás: http://www.agroinform.com/receptek/Edessegek-Vasi-hatlapos-sutemeny/20060811-77/

Kapucíner szelet



Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 dl étolaj
fél csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó

Hozzávalók a krémhez:
2 csomag tejszínízű pudingpor
6 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 evőkanál darált kávé
1 evőkanál kakaó

Hozzávalók a mázhoz:
16 dkg porcukor
3 dkg kakaó
4 dkg vaj
4 evőkanál víz


A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, liszttel, étolajjal, sütőporral, kakaóval,
végül a felvert tojásfehérjével. A masszát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt
tepsiben megsütjük.
A pudingporból és a tejből pudingot főzünk, majd kihűtjük. Kikeverjük a margarint
a porcukorral és a kihűlt pudinghoz adjuk.

A tésztát kettévágjuk. A krémet elfelezzük, egyik felét a tészta egyik felére kenjük.
A krém másik feléhez keverjük a kávét és a kakaót, majd a fehér krémre kenjük.
Ezután a krémre rátesszük a másik lapot, amit csokimázzal vonunk be.
A mázhoz a porcukrot, kakaót, vajat és a forrásban lévő vizet simára keverjük.