Frankfurti leves
Tavaszi galambleves




Frankfurti leves


Hozzávalók:
                      50 dkg kelkáposzta

                      1 fej vöröshagyma

                      2 dkg zsír

                      2 dl tejföl

                      2 pár virsli

                      őrölt bors

                      egész kömény

                      vegeta

                      só

                      pirospaprika

                      liszt


A kelkáposztát (torzsája nélkül) ujjnyi csíkokra vágjuk, majd 1 liter vízben feltesszük főni. Teszünk bele ízlés szerint egy kis borsot,
vegetát, őrölt vagy egész köményt.

Ha a káposzta megfőtt, az apró kockára vágott hagymát zsíron sárgára pirítjuk, rászórunk két evőkanál lisztet és simára keverjük.
Ezután a tűzröl levéve elkeverünk benne egy teáskanál pirospaprikát és a tejfölt. Ezt a rántást keverjük bele a forrásban lévő levesbe,
majd ízesítjük.


Végül 2-3 percig belefőzzük a karikára vágott virslit.



Tavaszi galambleves

 
 
 

Összetevők:

Hozzávalók: 2 fiatal galamb (olyan, amelyik még nem repül), 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál rizs, 2 dkg zsír, 1 kiskanál liszt, másfél deci tejföl, 1,5 liter víz, só.

Négyfelé vágjuk az alaposan megtisztított, megmosott galambokat, és vízzel leöntve, csíkokban belevágjuk a megtisztított zöldséget. Megsózzuk, hozzáadjuk a rizst, és fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. A zsírból a liszttel világos rántást készítünk, besűrítjük vele a levest, végül a finomra vagdalt petrezselyemzölddel ízesítjük. A tálban simára keverjük a tejfölt, a tojássárgával, erre merjük, állandóan kevergetve, nehogy összekapjon, a forró levest. 

Forrás: http://www.agroinform.com/receptek/Levesek-Tavaszi-galambleves/20110203-244/