Végre megérkezett!

A nemrégiben lehullott csapadék megváltás a földeknek és a növényeknek. Már nagyon nagy szükség volt az esõre. Ez az esztendõ rendkívül száraznak mondható, hisz a gazdálkodóknak egész évben hatalmas gondot jelentett a csapadékhiány.

A tavaszi vetés nem kapott idejében megfelelõ mennyiségû nedvességet, és ennek következtében, nem tudott kellõ mértékben fejlõdni. A nyáron, szinte egyáltalán nem esett az esõ, és ez meglátszódott a termésátlagokon is. Az állattartóknak sem kis erõfeszítéseket kellett tenniük azért, hogy be tudják takarítani a téli takarmányt. Sajnos az elsõ kaszálás után, a gyep kiégett. Ennek következtében a marhát tartó gazdálkodók csak sétáltatni tudták a legelõn az állományukat, mert a fû, olyan károkat szenvedett a nagy hõségben, hogy azon legeltetni nem lehetett.

A mai napon 23 mm esõ esett. Ez átmenetileg valamelyest orvosolja a problémát, de még legalább 30-40 mm-nek kellene esnie ahhoz, hogy a nedvesség a föld alsóbb rétegeibe is leszivárogjon, és az õszi vetésû növényeknek megfelelõ tartaléka legyen télire.

Bízom benne, hogy a télen sok hó esik és a jövõ évben nem kell ekkora mérvû aszállyal szembesülnie az országnak.

Kutatók szerint a jövõben egyre nagyobb gondot fog okozni a mezõgazdaságnak a csapadékhiány. Egyre többen térnek át a mulcshagyó talajmûvelésre. Az ilyen talajmûvelés során a tarlót egy kultivátorral vagy tárcsával mûveljük és utána ezt egy lezárás követi, amit hengerrel végzünk el. Sokak szerint ez jobb és gazdaságosabb, mint a szántás mivel nem használunk el annyi üzemanyagot. Ennek a fajta technológiának a lényege, hogy a talajfelszín növényi maradványokkal lesz fedett, ami lelassítja a talaj kiszáradását a nagy melegben.

Azonban az ekét sem dobhatjuk el, hiszen véleményem szerint a talajt bizonyos idõközönként muszáj átforgatni és lazítani. Dr. Birkás Márta (MTA doktora egyetemi tanár tanszékvezetõ) a Cegléden megrendezett Nagy talajmûvelõ SHOW-n felhívta a gazdálkodók figyelmét arra, hogy minden egyes talajmûvelés után le kell zárni a talajt, hogy a nedvességet meg tudjuk õrizni. Valamint fontosnak tartja, hogy a szántás után, vagy az ekére szerelhetõ felszínzáró egységgel megjárjuk a talajfelszínt.

Írta: Kovács Ákos

 2012-09-13