Őszi szokások

Dömötör napi szokások (okt. 26.)A pásztoroknak Vendel mellett másik patrónusa, akinek ünnepén az elszámolás és a jövő évi szerződés megkötése után a nyájtól mintegy szabadságot nyert pásztorok rendszerint igen nagy kárral és verekedéssel járó mulatozást csaptak. Sok helyen gulyásbállal, „dömötörözéssel” ünnepelték meg az ekkor kezdődő „juhászújévet”.
       

Simon és Júdás napi szokások (okt. 28.)


Simon és Júdás napja a magyar gazdasági élet egyik utolsó határnapja, ami a hideg idő megérkezésével a kinti munkák befejezését jelenti - ahogy a mondás tartja: "Megérkezett Simon – Júdás, jaj, már néked, pőregatyás!"
A nap híre-neve leginkább a Hegyaljával kapcsolja össze, hiszen Tokaj vidékén ezen a napon, Hegyalja patrónusainak ünnepén indult a kései szüret. Egy helyi regula szerint: „Régfelírta Noé Tokaj hegyormára, / Hegyaljai kapás, várj Simon-Júdásra!’

Márton napi szokások (nov.11)


Általánosságban a gazdasági élet befejezésének napja volt: ekkor tartották az utolsó elszámolásokat, a már a jövő évre szóló tisztújításokat. Legismertebb szokása a középkori feudális világban gyökerező Márton-napi lúd, amikor is a jobbágyok földesuraiknak egy szépen fölhizlalt ludat voltak kötelesek ajándékozni. Az újkorban is megmaradt e szolgáltatás – gondoljunk csak Lúdas Matyi esetére –, de idővel általános ünneppé vált, amikor a házaknál ludat vágtak, sőt: hozzá megkóstolták (első alkalommal) az újbort. A régi rigmus szerint ugyanis: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Néhol a pásztorok ekkor kapták meg évi fizetségüket, amikor is fölkeresték a gazdákat és kis köszöntővel köszöntötték.