Mangalica
A
mangalica a Magyarországon őshonos,
törvényileg
védett
háziállatok egyike,
világhírű sertésfajta.
A
törökök kiűzése után
az egykori hódoltsági területeken
rendkívül kevés sertés
maradt, hiszen a törökök vallási
okokból nem
fogyasztottak sertéshúst. A
sertéstenyésztés a Felföldre
és az erdélyi
területekre szorult. Ennek ellenére már
1750-ből vannak adatok, mely szerint
Sopron messze földön híres
sertésvásárára az
Alföldről hajtottak fel állatokat.
A 18. század végén főleg a
dunántúli területek és
Ausztria között volt
jelentősebb sertéskereskedelem, amelynek fő
fajtája a bakonyi sertés volt, mert
ez a fajta jól bírta a hosszú utat. A
kereslet egyre növekedett, s a kereskedők
eljutottak Horvátországba is. Az onnan
származó sertések kedveltebbek voltak
a
bakonyi sertésnél, mert több
zsírt adtak és húsuk is jobb
ízű volt. Szerbia
fejedelme, Milos Obrenovics a szerb, az ún. sumadia
sertésekkel kezdett
kereskedni, tenyészetet alapított, ahonnan a
magyar birtokosok tenyészállatot
is vásároltak.
Ahogy a szerb
kondákat
áthajtották Magyarországon a soproni
és győri állatvásárba, az
óriási
állományból kis rész
elkallódott,
megvásárolták, olykor
ellopták, és ezek az egyedek keveredtek az itt
honos
disznófajtákkal. A lakosság
körében egyre népszerűbb lett ez a
zsírsertésfajta,
amit akkor törökfajtának,
rátznak, mangaritzának vagy
mangalitzának is
neveztek. 25 év alatt eljutott az ország minden
részébe, s teljesen
átalakította a
sertésállományt. A bakonyi
sertés az 1840-es évek
közepére
teljesen eltűnt. Pethe Ferenc 1814-ben már mint
közönséges fajtáról
ír a
mangalicáról.
1833-ban
József főherceg
Kisjenőn tenyészetet alapított,
ahova Milos herceg akkor már híres
állományából
vásároltak állatokat. Ezek a
sertések fehér, göndör szűrű
egyedek voltak, s Kisjenőn kereszteződtek az ott
levő állománnyal. A többi
magyarországi földbirtokos innen
vásárolt
tenyészállatokat, s így az
ország területén több
nagyhírű tenyészet is
kialakult. Ilyen volt a Mezőhegyesi Állami
Ménesbirtokon létrejött
tenyészet,
amelyet 1865-ben alapítottak. Ezeknek a
központoknak a segítségével
létrejött
egy viszonylag egységes populáció. A
mangalica néhány nemzedék alatt
annyira
alkalmazkodott az alföldi viszonyokhoz, hogy igazi magyar
fajtává vált.
Amennyiben néhány példány
elkerült innen, az idegen környezetben az
utódokban
jelentős eltérések alakultak ki. Az I.
világháború után az
elcsatolt
országrészeken volt a
mangalicaállomány nagy része, de az
országhatárokon belül
egy egységesebb, homogénebb
populáció maradt.
A mangalica
jelentőségét jelzi, hogy Győrben és
Kőbányán
hízlalótelepeket hoztak létre. A
kőbányai telep éves forgalma 1870 és
1894
között átlagosan 600 000 sertés
körül volt. Ám ekkor már a
gazdasági környezet
változásnak indult. Az erdőket, amelyek
makkoltatásra alkalmasak voltak, kiirtották,
a legelőket felszántották. Csökkent a
zsírsertések iránti kereslet, viszont
nőtt a hússertés iránti
érdeklődés. Megjelentek a nyugati
fajták, amelyek már
nem külterjes, hanem belterjes gondozási
módot kívántak. A legnagyobb
csapás a
fajtára az 1895-ben kitört sertéspestis
volt, amely 20 évig tartott, és 4,5
millió sertés pusztulását
okozta. Az elhullott állatok 95%-a mangalica volt.
Ezután többé nem tudta visszaszerezni
piaci pozícióit,
állományának mérete
egyre csökkent.
Az 1927-ben
megalakult Mangalica
Tenyésztők Országos
Egyesülete célul tűzte ki a fajta
fejlesztését. A
törzskönyvezés irányelveit
és
szabályait Rácz Mihály, az
állattenyésztéstan tanára
dolgozta ki, és ez kisebb
változtatásokkal a mai napig
érvényben van. A II.
világháború újabb
tragédiát
jelentett, a mangalicák száma jelentősen
csökkent.
A
háború
után létrehozták a Magyar
Állattenyésztő
Szervezetek Országos
Szövetségét, 1945-től az 1950-es
évek végéig a mangalicák
száma nőtt, de nem érte el a
háború előtti 30 ezres
állományt. Az 50-es évek
végétől a modern
hússertésfajták
kiszorítják a mangalicát,
egyedszámuk
rohamosan csökkent. 1973-ban a mangalica
védetté
nyilvánításáról
döntöttek,
1974-től állami támogatás mellett
folyik tenyésztése.[1]
Az 1990-es
években
újra megalakult a Mangalicatenyésztők
Országos Egyesülete, ami a gyakorlati
tenyésztőmunkát végzi. A fajta
fenntartásáért
hatóságként a Mezőgazdasági
Szakigazgatási Hivatal
Állattenyésztési
Igazgatósága (az Országos
Mezőgazdasági Minősítő Intézet
jogutódja[2]) a felelős. Ma a mangalica már nem
veszélyeztetett, s ebben
szerepe van nemzetközi sikerének is: jó
minőségű húsa az alapja a
világhírű
spanyol serrano sonkának.
Típusai
Szőke mangalica: a leggyakoribb változata. Jól hasznosítja a táplálékot, kül- és belterjes tartása egyaránt alkalmas. Zsír- és hústermelésre is bevált. Sok változata ismert, hiszen a fajtára hatott a táplálék, a tartás sokfélesége.
Vörös mangalica: a szőke mangalica és a göndör szőrű szalontai sertés keveredéséből jött létre, valamivel nagyobb súlyú és szaporább a szőkénél.
Fecskehasú mangalica: a szőke és a fekete mangalica kereszteződéséből jött létre, hasa szőke, háta fekete. Kisebb termetű, de szaporább, mint a szőke változat.
Fekete
mangalica: az
ország déli részén volt
jelentős. A szerémségi fekete sertés
és a szőke
mangalica kereszteződéséből jött
létre, jobb
ellenállóképességű, de
gyengébb
termelési tulajdonságú volt, mint a
szőke változat. A 20. század elején
kipusztult.
Vadas
mangalica: igen
ritka változat, elsősorban hegyvidékeken volt
jellemző, valószínűleg a szőke
mangalica és a vaddisznó véletlen
kereszteződéséből jött létre.
Keresztezések
A mangalicát
rendszeresen keresztezték más
fajtákkal, hogy
egyes képességeit javítsák.
A kereszteződések hozzájárultak a
különböző
tájfajták kialakulásához,
és új fajták
létrejöttéhez. Ennek ellenére
a
mangalica jelleg mindenhol megmaradt. Két jelentősebb
keresztezés:
Nemesített
mangalica:
a 20. század elején több
tenyészetben a kocákat a mangalicához
nagyon hasonló,
szintén zsírtermelő fajta lincolnshire kanokkal
fedeztették. Az eredmény egy
rendkívül szapora és jó
növekedésű típus lett, amelyet
igyekeztek elterjeszteni
a gazdák között.
Báznai
sertés: önálló
fajtává alakult keresztezés.
Báznán mangalicát és angol
berkshire sertést
kereszteztek, majd a yorkshire fajtát is
bevonták, így jött létre egy
érdekes
megjelenésű sertés. A testén a szőke
és a fekete szín eloszlása egyedi, a
fekete szín a test elején és a fari
részen látható, míg a test
közepe fehér,
ezért öves disznónak is nevezik.
Erdély elcsatolásával az
állomány Romániába
került, Magyarországon számottevő
létszáma nincs.
Mítosz az alacsony koleszterintartalomról
A kutatók
eredményei nem támasztják
alá azokat a közléseket,
melyek szerint a mangalica zsírja kevesebb koleszterint
tartalmazna az
általánosan elterjedt
hízósertés
típusokénál.
„A
mangalicáról az a hír
járja, hogy húsa
egészségesebb,
könnyebben emészthető, kevesebb benne a
koleszterin, és az ember számára
létfontosságú telítetlen
zsírsavat tartalmaz. Nem így van.
„A mangalica
zsírjának koleszterintartalma megegyezik
bármilyen más sertésével.
Vörösné Bálint Márta
dietetikus a Velvetnek elmondta,
hogy az állat
zsírsavösszetétele csak abban az esetben
tartalmaz telítetlen
zsírsavakat, ha az eredeti, makkoltató rideg
tartásban nevelik, és hagyják az
állatot a saját ütemében
növekedni. Ilyenkor a jószág
zsírja alacsonyabb
hőfokon olvad, mint a többi sertésé.
Sajnos ennek a kritériumnak nem minden
tenyészet felel meg. Hogy miért jó a
gazdáknak, ha táppal etetik az
állatot?
Gyorsabban éri el a
vágósúlyt.”
Forrás:
wikipédia.hu