Kaposvári Állattenyésztési Napok

Múlt hétvégén sikerült eljutnom a Kaposvári Állattenyésztési Napokra. Még ez idáig nem jártam ilyen helyen, ezért nagyon megörültem a lehetõségnek.

Odaérve láthattam a komoly szervezõmunka eredményét. Az állatok gyönyörûek voltak, tiszták és gondosan fel lettek készítve a kiállításra és bírálatra. Nem mellesleg igen nagy genetikai értéket képviseltek.

A gazdák hozzáértését is tükrözi a sok díj, amit a második napon osztottak ki. Minden állatfajnak külön szálláshelye volt. A tejelõ pavilonban kaptak helyet a tej, és kettõshasznú fajták; a magyartarka, holstein fríz és a jersey. A húshasznú marhákat szabad ég alatt lehetett megtekinteni. Ezek mellett számos birkafajtát, lovat és sok szép sertést láthattak az ide látogatók. A nap fénypontja a fogatok bemutatása volt a fedett lovardában. Kiválóan idomított, nyugodt lovakat mutattak be. Elsõként egy magán tenyésztõ mutatta be a hidegvérû ötös fogatát és csikóit. Ezután a Bábolnai Ménesbirtok sagya arab lovait, majd a Mezõhegyesi Ménesbirtok négyes nóniusz fogatát tekinthette meg a közönség. A kiállításon minden jelentõs magyar országon tartott lófajtát bemutattak. Ezek közt is legtöbb a hidegvérû lovakból volt, hisz Kaposvár környékén ezeket tartották nagy számban. Természetesen a haszonállatok sorából nem hiányozhattak a kisállatok. A legkisebbek kedvence a nyuszi simogató volt, és szegény tapsifülesek nagy népszerûségnek örvendhettek. A gyerekek megismerkedhettek a gazdasági udvar állataival, felszerelésével, gabonafajtákkal. Sok látogatót vonzott a gépkiállítás, habár nem sok gépet láthattak. Persze hisz itt az állatoké volt a fõszerep, no meg a gazdáké, akik joggal lehetnek büszkék tenyészállataikra. A rendezvényen jelen volt sok az állattartás eszközeit, és különbözõ takarmánygyártó és forgalmazó cég. A kiállítók szívesen válaszoltak minden kérdésre, és számos hasznos tanácsot adtak a gazdáknak.

                        

Ezek mellett még számos érdekes bemutató és program várta az ide látogatókat.

Nagyon nagy élmény volt számomra ez a nap. Ezúton szeretném megköszönni a Rácz családnak ezt a hatalmas lehetõséget, hogy elmehettem velük, és láthattam ezeket a gyönyörû állatokat! Szeretnék gratulálni az eredményes tenyésztõi munkájukhoz, melynek meg is lett a gyümölcse, hiszen õk is díjazottak lettek! Kívánok nekik jó egészséget, hogy még hosszú évekig folytassák ezt a munkát a magyartarka fajtáért! Köszönöm szépen!

További képek a Kaposvári Állattenyésztési Napokról

Kovács Ákos

2012-09-28