Magyar
embernek magyar
fajtát,
magyartarkát! Nagyon
kevés
marhafajta van, amely ennyire megőrizte az ősi
tulajdonságait és mégis
versenyképesen
helyt tud állni a termelésbe, mint a
magyartarka. A régi és a mai modern kor
marhája
ötvöződik benne. Ezt nagyon
fontos megőrizni. Nem szabad ész nélkül
csak a
termelést figyelembe véve
szelektálni. Erre legjobb példa a holstein-
fríz.
Lehet, hogy kétszer, sőt
többször annyi tejet termel, mint a magyartarka, de
az
átlagos laktációk száma
valahol
2-3 között mozog. Nem hiszem, hogy
gazdaságos
négyévente tehenet selejtezni.
Ráadásul a gyógyszer és
vitaminszükséglet is jóval magasabb,
mint a
magyartarkánál. Ekkora hibát nem
szabad
elkövetni. Nagy baj lenne, ha idővel
tej és húsgyártó
robottá
válna. Fontos odafigyelni az állatok
kényelmére, hisz
csak akkor tudjuk a maximumot kihozni az
állatainkból, ha
számukra a lehető
legmegfelelőbb körülményeket
biztosítjuk.
Sajnos a laktációk száma egyre
csökken, ami a szervezetre eső nagy megterhelésnek
tudható be. Véleményem
szerint nem szabadna tovább rontani a hasznos
élettartamon. Nehogy véletlenül
teljesen átalakítsuk és
megváltoztassuk a
fajtát. Napjainkban mikor az
egészséges életmód egyre
inkább
előtérbe kerül, és fontosak az ismert
eredetű
ételek a magyartarka kiváló
tulajdonságai
miatt nagy lehetőség tárul a fajta
elé. Hiszen nem elég mennyiséget,
minőséget
is kell produkálni. Fontos a tej
beltartalma, a minőségi termelésben.
Természetesen
ezeknek a követelményeknek
más fajták is kiválóan
alkalmasak (jersey).
Ezek a fajták egyre kezdenek
elterjedni. De a magyartarka akár ezekkel szemben is
lépéselőnyben lehet, hisz
kettőshasznosítású
fajtáról
lévén szó nem csak a tej, de a
hús
előállító ágazatban
is kiváló eredményeket
érnek el. Több
hús marhát tartó ember
szívesebben tart
magyartarkát,
mint egyéb fajtákat (charolais, angus, limousin
).
Szerintem magyar földön a
magyartarka a legjobb. Lehet, hogy más fajták
szebbre,
nagyobbra nőnek, de
betegségek terén kényesebbnek tartom
őket. A
magyartarkát az országgyűlés nemzeti
kincsé nyilvánította. Erről sokat
hallani, de nem
elég beszélni róla, megfelelő
pozícióba kellene hozni ehhez a ranghoz. Sajnos
rengeteg
ember van, aki azt sem
tudja, hogy van ilyen marhafajta. Meg kellene újra
ismertetni az
emberekkel.
Hiába beszélünk arról, hogy
több
minőségi húst, tejet, tejterméket
fogyasszunk,
ha az emberek többsége nem is tudja, mi rejlik
mögötte. Szerintem először meg
kellene mutatni a fogyasztóknak mit is esznek. De ha be is
mutatják valahol általában
csak egy fajtát. Így az embernek nem lesz
viszonyítási alapuk. Nem tudnak
összehasonlítani két fajtát.
Meg kellene
kóstoltatni a különböző
fajtáktól
származó ételeket, hogy tudjanak
választani. Azt gondolom, ha sikerül elnyerni
az emberek bizalmát a magyartarkából
készült ételekkel szemben,
megnyílna az
út
a mi marhánk előtt. Hisz magyar embernek magyar
fajtát,
magyartarkát kell:
tenyészteni, tartani, enni. Kovács
Ákos 2011
június 9. 5 |
||