Magyar embernek magyar fajtát, magyartarkát!

 

Nagyon kevés marhafajta van, amely ennyire megőrizte az ősi tulajdonságait és mégis versenyképesen helyt tud állni a termelésbe, mint a magyartarka. A régi és a mai modern kor marhája ötvöződik benne. Ezt nagyon fontos megőrizni. Nem szabad ész nélkül csak a termelést figyelembe véve szelektálni. Erre legjobb példa a holstein- fríz. Lehet, hogy kétszer, sőt többször annyi tejet termel, mint a magyartarka, de az átlagos laktációk száma valahol 2-3 között mozog. Nem hiszem, hogy gazdaságos négyévente tehenet selejtezni. Ráadásul a gyógyszer és vitaminszükséglet is jóval magasabb, mint a magyartarkánál. Ekkora hibát nem szabad elkövetni. Nagy baj lenne, ha idővel tej és húsgyártó robottá válna. Fontos odafigyelni az állatok kényelmére, hisz csak akkor tudjuk a maximumot kihozni az állatainkból, ha számukra a lehető legmegfelelőbb körülményeket biztosítjuk. Sajnos a laktációk száma egyre csökken, ami a szervezetre eső nagy megterhelésnek tudható be. Véleményem szerint nem szabadna tovább rontani a hasznos élettartamon. Nehogy véletlenül teljesen átalakítsuk és megváltoztassuk a fajtát. Napjainkban mikor az egészséges életmód egyre inkább előtérbe kerül, és fontosak az ismert eredetű ételek a magyartarka kiváló tulajdonságai miatt nagy lehetőség tárul a fajta elé. Hiszen nem elég mennyiséget, minőséget is kell produkálni. Fontos a tej beltartalma, a minőségi termelésben. Természetesen ezeknek a követelményeknek más fajták is kiválóan alkalmasak (jersey). Ezek a fajták egyre kezdenek elterjedni. De a magyartarka akár ezekkel szemben is lépéselőnyben lehet, hisz kettőshasznosítású fajtáról lévén szó nem csak a tej, de a hús előállító ágazatban is kiváló eredményeket érnek el. Több hús marhát tartó ember szívesebben tart magyartarkát, mint egyéb fajtákat (charolais, angus, limousin ). Szerintem magyar földön a magyartarka a legjobb. Lehet, hogy más fajták szebbre, nagyobbra nőnek, de betegségek terén kényesebbnek tartom őket. A magyartarkát az országgyűlés nemzeti kincsé nyilvánította. Erről sokat hallani, de nem elég beszélni róla, megfelelő pozícióba kellene hozni ehhez a ranghoz. Sajnos rengeteg ember van, aki azt sem tudja, hogy van ilyen marhafajta. Meg kellene újra ismertetni az emberekkel. Hiába beszélünk arról, hogy több minőségi húst, tejet, tejterméket fogyasszunk, ha az emberek többsége nem is tudja, mi rejlik mögötte. Szerintem először meg kellene mutatni a fogyasztóknak mit is esznek. De ha be is mutatják valahol általában csak egy fajtát. Így az embernek nem lesz viszonyítási alapuk. Nem tudnak összehasonlítani két fajtát. Meg kellene kóstoltatni a különböző fajtáktól származó ételeket, hogy tudjanak választani. Azt gondolom, ha sikerül elnyerni az emberek bizalmát a magyartarkából készült ételekkel szemben, megnyílna az út a mi marhánk előtt. Hisz magyar embernek magyar fajtát, magyartarkát kell: tenyészteni, tartani, enni.

 

Kovács Ákos

2011 június 9.

5