MET elõrejelzés CITROMSÁRGA riasztás
Figyelmeztetõ elõrejelzés Magyarország területére 2013.03.22. péntek éjfélig

SZÉL: A Dunántúlon, majd a középsõ megyékben és éjjel már északkeleten is több helyen viharos lökések (60-85 km/h) kísérik az északi, északnyugati szelet. Borsod megye keleti részén és a Nyírségben éjszaka és péntek reggel egy-egy 90 km/h körüli lökés is lehet. (A Balatonnál és a Dunántúli-középhegység magasabb részein az említett értékeknél erõsebb szél is lehet.) Péntek délutántól veszít erejébõl a légmozgás.

CSAPADÉK, HÓFÚVÁS: Ma a csapadék (esõ) mennyisége a Dunántúlon és a középsõ országrészben összességében több helyen is elérheti a 20 mm-t, majd nyugat felõl gyengül a csapadékintenzitás.

Estétõl elõbb a Dunántúlra, majd északkeletre is megérkezik a hideg levegõ, a hõmérséklet egyre több helyen fagypont alá csökken, várhatóan délkeleten marad 0 fok felett. Péntek napközben északkeleten maradhat fagypont körül a levegõ hõmérséklete. Az esti, késõ esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest és a középsõ megyékben, éjjel ill. hajnaltól északkeleten is, az esõ, havas esõbe, havazásba vált (nedves, tapadó hó is valószínû). Bizonytalan megmaradás mellett a Duna vonalában ill. attól keletre a legtöbb helyen kb. folt, lepel - 2 cm friss hó valószínû, amely péntek napközben elolvad. Hozzávetõlegesen a Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre kb. 1-7 cm hó hullhat, ezen belül a nagyobb mennyiség Szabolcsban valószínû. A viharos szél elsõsorban Borsod-, Szabolcs-megyében és Hajdú-Bihar északi felén hófúvást okozhat. Elsõsorban Borsod keleti részén (fõként Zemplén, Bodrogköz) és a Nyírségben nem zárható ki, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat hozzon létre.

Készült: 2013.03.21. 11:05 (10:05 UTC) Országos Meteorológiai Szolgálat



Göncz Szabolcs
tûzoltó õrnagy
tûzoltóparancsnok
Szombathely Hivatásos Tûzoltóparancsnokság
9700 Szombathely, Ady Endre tér 1.
Tel.: +36-94-513-202
Fax.: +36-94-513-205